of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • 'In de clinch' is een rubriek waarin jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht belicht.

  Leidinggevende moet wel duidelijk optreden

  Een coördinator handhaving uit Helmond krijgt van een ondergeschikte een appje met een ongepaste foto. Omdat hij hem niet stevig genoeg aanspreekt, vliegt de coördinator eruit. Is die sanctie niet te zwaar?

 • Meer doen in minder tijd. Een betere titel voor zijn vandaag verschenen boek had efficiency-expert Jan-Dirk Reijneveld niet kunnen bedenken, want wie wil dat nou niet? Goede vraag, want kennelijk doen we nu vooral minder in meer tijd. Reijneveld combineerde alle factoren die efficiency, stressreductie en werkplezier beïnvloeden en hoopt mensen zo tot echte verandering in hun werkwijze te verleiden.

  De ‘ontprikkelcoach’ maakt overuren

  Meer doen in minder tijd. Een betere titel voor zijn vandaag verschenen boek had efficiency-expert Jan-Dirk Reijneveld niet kunnen bedenken, want wie wil dat nou niet? Goede vraag, want kennelijk doen we nu vooral minder in meer tijd. Reijneveld combineerde alle factoren die efficiency, stressreductie en werkplezier beïnvloeden en hoopt mensen zo tot echte verandering in hun werkwijze te verleiden.

 • © Shutterstock

  Leidinggeven op afstand vraagt andere stijl

  Leidinggeven op afstand is niet iets dat je bedenkt en de volgende dag meteen vlekkeloos uitvoert, zegt Gonny Vink, oprichter en trainer van Work21. Dat bureau helpt en adviseert onder andere overheidsorganisaties bij digitalisering en nieuwe vormen van samenwerken. ‘Het is een keuze, waarbij je elkaar moet vertrouwen, moet durven loslaten, en moet bedenken wie jij wilt zijn als leider’, schrijft ze in haar in boek ‘Leidinggeven op afstand’ (2019).

 • Gemeenteambtenaren gebruiken hun Individueel Keuze Budget (IKB) amper voor hun eigen ontwikkeling. Ze weten vaak niet eens hoeveel leerbudget er is. Ook leidinggevenden en hr-verantwoordelijken zijn er lang niet altijd van op de hoogte. Een gemiste kans.

  Liever leven dan leren van IKB

  Gemeenteambtenaren gebruiken hun Individueel Keuze Budget (IKB) amper voor hun eigen ontwikkeling. Ze weten vaak niet eens hoeveel leerbudget er is. Ook leidinggevenden en hr-verantwoordelijken zijn er lang niet altijd van op de hoogte. Een gemiste kans.

 • Zeven Maastrichtse oppositiepartijen doen een klemmend beroep op coalitiepartijen CDA, Seniorenpartij (SPM), GroenLinks, D66 en de VVD om af te zien van het voornemen van de SPM om na te het vertrek van wethouder Jim Janssen zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een vervanger.

  Oppositie Maastricht: vervang wethouder niet

  Zeven Maastrichtse oppositiepartijen doen een klemmend beroep op coalitiepartijen CDA, Seniorenpartij (SPM), GroenLinks, D66 en de VVD om af te zien van het voornemen van de SPM om na te het vertrek van wethouder Jim Janssen zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een vervanger.

 • Grote tekorten in het sociaal domein en een interim-directeur die een kwart miljoen kreeg voor een opdracht van een half jaar hebben de Maastrichtse wethouder Jim Janssen uiteindelijk de handdoek in de ring doen gooien. Het vertrek van gemeentesecretaris Ruud Kleijnen zagen partijen in de raad niet aankomen. Kleijnen bleek al enkele weken met ziekteverlof en stapt over naar De Ronde Venen.

  Maastrichts gemeentebestuur raakt gehavend

  Grote tekorten in het sociaal domein en een interim-directeur die een kwart miljoen kreeg voor een opdracht van een half jaar hebben de Maastrichtse wethouder Jim Janssen uiteindelijk de handdoek in de ring doen gooien. Het vertrek van gemeentesecretaris Ruud Kleijnen zagen partijen in de raad niet aankomen. Kleijnen bleek al enkele weken met ziekteverlof en stapt over naar De Ronde Venen.

 • Beeld: Shutterstock

  Petitie: meer zeggenschap voor ondernemingsraden

  Ondernemingsraden van de overheid zijn onvoldoende betrokken bij besluitvorming door een te ruime uitleg van het primaat van de politiek in de Wet op de ondernemingsraden (WOR). In een petitie roepen vakbond FNV en 114 ondernemingsraden van onder meer gemeenten, ministeries en politie het kabinet en de Tweede Kamer op om de WOR zodanig aan te passen dat ondernemingsraden weer volwaardig bij besluitvorming worden betrokken.

 • Beeld: Shutterstock

  Breda werft ambtenaren op karakter en competenties

  Corona zorgt voor veel extra werk op participatie, dus klantmanagers zijn broodnodig. De gemeente Breda wilde de werving en selectie van deze nieuwe medewerkers eens anders aanpakken. Niet op basis van diploma’s en ervaring, maar op gedrag en competenties. ‘Je boort als gemeente zo veel meer talent aan’, aldus de op deze wijze geworven klantmanager Ilse Suijkerbuijk.

 • Tientallen wethouders en ruim honderd raadsleden dingen mee naar een Kamerzetel. Daarnaast willen een krappe dertig Statenleden en drie gedeputeerden vanuit de provincie de overstap naar de landelijke politiek maken. Ook drie ‘waterschappers’ staan op de kandidatenlijst.

  Veel raadsleden en wethouders ‘in’ voor Kamerzetel

  Vooral gemeentebesturen blijken opnieuw een goede visvijver te zijn voor potentiële Kamerleden. Tientallen wethouders en ruim honderd raadsleden staan op de kandidatenlijsten van de deelnemende partijen. Daarnaast willen een krappe dertig Statenleden en drie gedeputeerden vanuit de provincie de overstap naar de landelijke politiek maken. Ook drie ‘waterschappers’ staan op de lijst.