of 63082 LinkedIn

Nieuws

 • Al vijf jaar voor de coronacrisis nam het aantal vierkante meters kantoorruimte
per werknemer in gemeentehuizen af. Die trend is door het vele gedwongen thuiswerken versneld, zo blijkt uit Trends bij Gemeenten vanuit de benchmark Vensters voor Bedrijfsvoering. Ict drukt steeds nadrukkelijker een stempel op de werkprocessen.

  Minder kantoorruimte nodig voor ambtenaren

  Al vijf jaar voor de coronacrisis nam het aantal vierkante meters kantoorruimte
  per werknemer in gemeentehuizen af. Die trend is door het vele gedwongen thuiswerken versneld, zo blijkt uit Trends bij Gemeenten vanuit de benchmark Vensters voor Bedrijfsvoering. Ict drukt steeds nadrukkelijker een stempel op de werkprocessen.

 • Er is geen aanleiding om de bouw en inrichting van het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) te vertragen en te stoppen, schrijft demissionair minister Ferd Grapperhaus. Daarmee reageert hij op Kamervragen van de VVD naar aanleiding van zorgen bij de politie over werving door het MIT onder hun personeel. Die ‘roofbouw’ zou de aanpak van ondermijnende criminaliteit juist ondermijnen.

  Grapperhaus: MIT vervangt bestaande diensten niet

  Er is geen aanleiding om de bouw en inrichting van het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) te vertragen en te stoppen, schrijft demissionair minister Ferd Grapperhaus. Daarmee reageert hij op zorgen bij de politie over werving door het MIT onder hun personeel. Die ‘roofbouw’ zou de aanpak van ondermijnende criminaliteit juist ondermijnen. ‘Natuurlijk realiseer ik mij dat tot op zekere hoogte en tijdelijk sprake kan zijn van verdeling van schaarse expertise.’

 • Het Nissewaardse raadslid Peter van der Velden doet (opnieuw) aangifte tegen burgemeester Foort van Oosten. De burgemeester heeft zijn bevoegdheden misbruikt om na een tip opdracht te geven tot huisvredebreuk, stelt het raadslid.

  Raadslid doet aangifte tegen burgemeester Nissewaard

  Gemeenteraadslid Peter van der Velden van Nissewaard doet (opnieuw) aangifte tegen burgemeester Foort van Oosten. De burgemeester heeft zijn bevoegdheden misbruikt om na een tip opdracht te geven tot huisvredebreuk, stelt het raadslid. Er waren twijfels over het daadwerkelijke woonadres van het raadslid van de Volkspartij Nissewaard.

 • Een eerste poging de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren te hervatten, heeft nog niet direct tot resultaat geleid. Vakbonden en werkgever hebben extra bedenktijd nodig. Na het weekend hakken ze de knoop door.

  Nog geen witte rook herstart overleg cao rijk

  Een eerste poging de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren te hervatten, heeft nog niet direct tot resultaat geleid. Vakbonden en werkgever hebben extra bedenktijd nodig. Na het weekend hakken ze de knoop door.

 • Gemeenten zullen vanwege het thuiswerken van hun personeel structureel moeten investeren in digitalisering. Dat brengt extra kosten met zich mee, die overigens deels worden gecompenseerd omdat minder kantoorruimte nodig is.

  Thuiswerken kost gemeenten miljoenen

  Gemeenten zullen vanwege het thuiswerken van hun personeel structureel moeten investeren in digitalisering. Dat brengt extra kosten met zich mee, die overigens deels worden gecompenseerd omdat minder kantoorruimte nodig is.

 • Voor rijksambtenaren moet veiligheid en ruimte worden gewaarborgd, nu vanaf 1 juli beslisnota’s actief openbaar worden gemaakt. Ook als het gaat om kritische of afwijkende adviezen. Het kabinet en de Kamer zijn daar beiden verantwoordelijk voor. Ambtenaren moeten zich niet geremd voelen om hun advies op papier te zetten.

  Beknotten advisering ambtenaren uit den boze

  Ambtenaren moeten zich niet geremd voelen hun advies op papier te zetten. Ook als het gaat om kritische of afwijkende adviezen. Nu vanaf 1 juli beslisnota's door het kabinet actief openbaar worden gemaakt, moet de veiligheid en ruimte voor rijksambtenaren worden gewaarborgd. Het kabinet en de Kamer zijn daar beiden verantwoordelijk voor. 

 • Gedeputeerden moeten geen nevenfuncties meer kunnen hebben die een directe (subsidie)relatie hebben met de provincie. Dat zei waarnemend commissaris van de koning (gouverneur) Johan Remkes (VVD) van Limburg tijdens een persgesprek met regionale media. Ook komt er een meldpunt integriteit dat nog onbekende integriteitszaken uit de afgelopen tien jaar naar boven moet halen.

  Remkes: einde aan nevenfuncties gedeputeerden

  Gedeputeerden moeten geen nevenfuncties meer kunnen hebben die een directe (subsidie)relatie hebben met de provincie. Dat zei waarnemend commissaris van de koning (gouverneur) Johan Remkes (VVD) van Limburg tijdens een persgesprek met regionale media. Ook komt er een meldpunt integriteit dat nog onbekende integriteitszaken uit de afgelopen tien jaar naar boven moet halen.

 • Het demissionair kabinet gaat vanaf 1 juli beslisnota’s stap voor stap openbaar maken. Namen, functies en contactgegevens van ambtenaren worden niet genoemd in de openbaar te maken beleidsnota’s.

  Kabinet vanaf 1 juli (beetje) met de billen bloot

  Beslisnota’s van het kabinet worden vanaf 1 juli stap voor stap openbaar gemaakt. Daarmee geeft het kabinet naar eigen zeggen invulling aan de eerder gedane belofte onderliggende stukken van ambtenaren, waarop een kabinetsbesluit is gebaseerd, actief openbaar te maken. Namen, functies en contactgegevens van ambtenaren worden niet genoemd in de openbaar te maken beleidsnota’s.

 • Na een centrale aanpak van de coronacrisis breekt nu de fase aan waarin gemeenten het voortouw nemen. Volgens een speciale commissie van koepelorganisatie VNG moet het rijk gemeenten de ruimte geven voor een lokale aanpak. Dit om als samenleving sterker uit de crisis te komen.

  VNG: centrale aanpak corona moet ophouden

  Na een centrale aanpak van de coronacrisis breekt nu de fase aan waarin gemeenten het voortouw nemen. Volgens een speciale commissie van koepelorganisatie VNG moet het rijk gemeenten de ruimte geven voor een lokale aanpak. Dit om als samenleving sterker uit de crisis te komen.

 • Beeld: Shutterstock

  Uitstel pensioenwet en vermijden ‘onnodige kortingen’

  De invoering van het nieuwe pensioenwet in 2023 is ‘realistisch’ en een jaar later dan verwacht, schrijft minister Koolmees (Sociale Zaken, D66). Tot die tijd blijft ook de minimumgrens waaronder pensioenfondsen moeten korten laag. Maar in het nieuwe pensioenstelsel mag ook eerder geïndexeerd worden en dat wordt dus ook uitgesteld. Vakbond FNV is ‘teleurgesteld dat uitstel noodzakelijk is’.

 • De Kuip, thuisstadion van Feyenoord.

  Politiestaking tijdens Feyenoord – Ajax afgelast

  1 reactie

  De staking zondagmiddag van de politievakbonden in Rotterdam gaat niet door. Het kabinet heeft toegezegd de cao-onderhandelingen weer voort te zetten en daarmee is er geen reden meer voor een staking, zegt voorzitter van de politievakbond ACP Gerrit van de Kamp. De politie wilde het werk neerleggen rond de voetbalwedstrijd Feyenoord - Ajax die om 14.30 uur begint.

 • Wat bezielde de waarnemend burgemeester van Waalre, Jan Boelhouwer, om de openbaarheid te zoeken met zijn pessimistische kijk op de bestuurscultuur in de Brabantse gemeente? Dat vragen de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Waalre zich af in een schrijven aan hem.

  Fractievoorzitters Waalre teleurgesteld in burgemeester

  Wat bezielde de waarnemend burgemeester van Waalre, Jan Boelhouwer, om de openbaarheid te zoeken met zijn pessimistische kijk op de bestuurscultuur in de Brabantse gemeente? Dat vragen de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Waalre zich af in een schrijven aan hem.