of 59130 LinkedIn

Nieuws

 • Mag je raadslid worden als je een strafblad hebt? Krijg je als raadslid pensioen? Mag je je zetel meenemen als je de partij verlaat en kun je raadslid en ambtenaar zijn in dezelfde gemeente? En wat nu als de gemeente waarin je ambtenaar bent fuseert met de gemeente waarin je raadslid bent? Het zijn een aantal van de meest gestelde vragen van raadsleden, die de Vereniging voor Raadsleden op haar website heeft geplaatst.

  De meest gestelde vragen over het raadslidmaatschap

  Mag je raadslid worden als je een strafblad hebt? Krijg je als raadslid pensioen? Mag je je zetel meenemen als je de partij verlaat en kun je raadslid en ambtenaar zijn in dezelfde gemeente? En wat nu als de gemeente waarin je ambtenaar bent fuseert met de gemeente waarin je raadslid bent? Het zijn een aantal van de meest gestelde vragen van raadsleden, die de Vereniging voor Raadsleden op haar website heeft geplaatst.

 • De vergoeding voor het Statenwerk is te laag, vindt 76,7 procent van de Statenleden. Dat blijkt uit het derde Nationaal Statenledenonderzoek van bestuurskundig onderzoeks- en adviesbureau Daadkracht.

  Gros Statenleden ontevreden over vergoeding

  Ruim driekwart van de Statenleden (76,7 procent) vindt de vergoeding voor het Statenwerk te laag. De gemiddelde tijdsbesteding is in vergelijking met vier jaar geleden met 1,3 uur per week toegenomen naar 22,8 uur. Omgerekend ontvangen Statenleden gemiddeld 11,80 euro per uur; 19 eurocent minder per uur dan in 2013, toen de vergoeding voor Statenleden werd verhoogd. Die verhoging wordt tenietgedaan door de toegenomen tijdsinvestering.

 • De gemeente Roermond heeft een vrouwelijke ambtenaar ten onrechte ontslagen toen zij weigerde te stoppen met roken. Ook legde de gemeente haar de verplichting op tweemaal per week te gaan sporten en naar een diëtist te gaan.

  Onterecht strafontslag voor rokende ambtenaar

  Een ambtenaar van de gemeente Roermond tobde met haar gezondheid en was vaak ziek. Meerdere dienstopdrachten – stop met roken, ga sporten, bezoek een diëtist – werden genegeerd. De gemeente ontsloeg haar, maar dat had volgens de Centrale Raad van Beroep niet gemogen.