of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • De Noord-Hollandse commissaris van de koning Johan Remkes (VVD) stopt per 1 januari. Hij wil meer tijd nemen voor zijn privéleven.

  Cdk Remkes stopt per 1 januari

  De Noord-Hollandse commissaris van de koning Johan Remkes (VVD) legt zijn functie per 1 januari neer. Hij wil meer tijd nemen voor zijn privéleven. Door zijn vertrek nu aan te kondigen ‘kan tijdig en zorgvuldig in mijn opvolging worden voorzien en is mijn opvolger ingewerkt als in 2019 – na de verkiezingen – de nieuwe Staten en een nieuw college van GS aantreden’, zo schrijft Remkes in een brief aan Provinciale en Gedeputeerde Staten.

 • Sommige ambtenaren gaan heel ver om eerder met pensioen te kunnen. De Argentijnse ambtenaar Sergio Lazarovich, bijvoorbeeld: hij wordt vrouw.

  Ambtenaar wordt vrouw voor pensioen

  Sommige ambtenaren gaan heel ver om eerder met pensioen te kunnen. De Argentijnse ambtenaar Sergio Lazarovich, bijvoorbeeld. De man wil zo graag verlost zijn van zijn baan dat hij een drastische stap neemt om het einde daarvan te bespoedigen: hij wordt vrouw. 

 • Burgemeester zijn voor 15 minuten, voormalig raadslid Gert-Jan Boels heeft het meegemaakt. Het voormalige raadslid van de gemeente Stadskanaal was donderdag ‘flitsburgemeester’ als een oplossing voor de installatie van nieuwe raadsleden. Of hij daarmee de kortstzittende burgemeester is, is niet bekend.

  Burgemeester voor 15 minuten

  Burgemeester zijn voor 15 minuten: Gert-Jan Boels heeft het meegemaakt. Het voormalige raadslid van de gemeente Stadskanaal was donderdag ‘flitsburgemeester’ en zo een oplossing voor de installatie van nieuwe raadsleden. Of hij met 15 minuten de kortst zittende burgemeester is, is niet bekend. 

 • Uit de antwoorden blijkt dat de gemiddelde Nederlander de wethouders een hoge morele standaard oplegt. Een kopje koffie? Ja, dat mag de wethouder accepteren, vindt 99 procent van de respondenten. En een frisdrankje kan ook nog wel. Bij een gebakje bij de koffie blijkt toch 7 procent al de wenkbrauwen te fronsen en een bitterbal of toastje gaat 21 procent van de Nederlanders al te ver.

  Geen borrel voor de wethouder

  ‘De ondernemersvereniging nodigt een wethouder uit voor een overleg. Wat mag de wethouder tijdens zo’n overleg wel en niet accepteren?’ Het was een van de vragen die onderzoeksbureau I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur voorlegde aan ruim 3200 Nederlanders. 

 • Ambtenaren krijgen straks veelal met nieuwe wethouders te maken. In het recent verschenen boek Politieke sensitiviteit voor ambtenaren. Het geheime handboek wordt uitgelegd hoe het beste om te gaan met het politieke dier, de vakbestuurder, de superambtenaar, de non-conformist en de beroepsbestuurder.

  Omgaan met nieuwe wethouders

  Zodra de nieuwe colleges zijn gevormd, krijgen ambtenaren veelal met nieuwe wethouders te maken. Vijf types vaak voorkomende bestuurders zijn te onderscheiden, die elke op een andere manier benaderd moeten worden om als ambtenaar effectief te kunnen zijn. In het recent verschenen boek Politieke sensitiviteit voor ambtenaren. Het geheime handboek wordt uitgelegd hoe het beste om te gaan met het politieke dier, de vakbestuurder, de superambtenaar, de non-conformist en de beroepsbestuurder.

 • De gemeente Den Haag vormt het generatiepact om tot een nieuw groot vitaliteitspact. Het generatiepact was erop gericht om oudere werknemers (60+) gezonder te laten doorwerken en om meer jongeren (27-) een vaste baan te geven.

  Vitaliteitspact Den Haag laat koppeling oud-jong los

  De gemeente Den Haag vormt het generatiepact om tot een nieuw groot vitaliteitspact. Het generatiepact was erop gericht om oudere werknemers (60+) gezonder te laten doorwerken en om meer jongeren (27-) een vaste baan te geven. Het nieuwe pact biedt net als het generatiepact 60-plussers de mogelijkheid om 60 procent te werken, met doorbetaling van 80 procent salaris en voortzetting van 100 procent pensioenopbouw.

 • Rotterdamse ambtenaren en raadsleden moeten vanaf april op hun telefoons en tablets eerst een pincode intoetsen voordat ze toegang krijgen tot gevoelige informatie over burgers. De maatregel werd genomen nadat de gemeente meerdere malen blunderde met datalekken en diverse ambtenaren apparaten kwijtraakten.

  Pincode moet datalekken voorkomen

  Rotterdamse ambtenaren en raadsleden moeten vanaf april op hun telefoons en tablets eerst een pincode intoetsen voordat ze toegang krijgen tot gevoelige informatie over burgers.