of 59281 LinkedIn

Nieuws

 • Paul Depla (53) is benoemd tot nieuwe voorzitter van het Stedennetwerk G40. Hij volgt Ferd Crone op die deze zomer stopt als burgemeester van Leeuwarden. Ina Adema, de burgemeester van Lelystad, is benoemd tot vice-voorzitter.

  Paul Depla nieuwe voorzitter G40

  De Bredase burgemeester Paul Depla (53) is de nieuwe voorzitter van het Stedennetwerk G40. Hij volgt Ferd Crone op die deze zomer stopt als burgemeester van Leeuwarden. De burgemeester van Lelystad, Ina Adema (50), is benoemd tot vice-voorzitter.

 • Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Net als het vertrouwen in de ambtenaar is ook het vertrouwen in de politie gegroeid: bijna drie kwart van de Nederlanders geeft aan vertrouwen in die institutie te hebben. Onverminderd hoog blijft eveneens het vertrouwen in de rechtelijke macht: ruim boven de 70 procent.

  Vertrouwen in ambtenaren groeit

  De ambtenaar mag zich verheugen in een toenemend vertrouwen in de samenleving. Bleef het drie jaar geleden nog steken op 42,6 procent, in 2018 is het gestegen tot 46,6 procent.

 • Burgemeester Berry Link (CDA) van de gemeente Geldrop-Mierlo voert zijn functie voorlopig niet uit. Hij heeft zich ziek gemeld en volgt hiermee het advies op van de fractievoorzitters in de raad. Dat melden regionale media. Aanleiding zou de gevolgen van een geheime liefdesrelatie met een ambtenaar van de gemeente zijn.

  Burgemeester Link op non-actief na relatiecrisis

  Burgemeester Berry Link (CDA) van de gemeente Geldrop-Mierlo heeft zich ziek gemeld en voert zijn functie voorlopig niet uit. Hij volgt hiermee het advies op van de fractievoorzitters in de raad. Dat melden regionale media. Aanleiding zou de gevolgen van een geheime liefdesrelatie met een ambtenaar van de gemeente zijn.

 • Natuurmonumenten heeft de Noord-Hollandse PvdA-gedeputeerde Adnan Tekin uitgeroepen tot Groenste Politicus van 2018. De Amsterdamse 'stadsjongen' Tekin heeft zich met zijn politieke behendigheid in een mum van tijd ontpopt tot een 'groene belofte voor de toekomst', vindt de jury.

  Noord-Hollandse gedeputeerde is 'groene belofte'

  2 reacties

  Natuurmonumenten heeft de Noord-Hollandse PvdA-gedeputeerde Adnan Tekin uitgeroepen tot Groenste Politicus van 2018. De Amsterdamse 'stadsjongen' Tekin heeft zich met zijn politieke behendigheid in een mum van tijd ontpopt tot een 'groene belofte voor de toekomst', vindt de jury.

 • Raadsleden erkennen dat samenwerking tussen raad en Provinciale Staten noodzakelijk is voor een goed lokaal bestuur en willen ook meer contact hebben. Maar aan de andere kant zijn ze behoorlijk negatief over de provincie, die zij vooral star en stug vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en Citisens.

  Raadsleden hebben haat-liefdeverhouding met provincie

  Raadsleden hebben een haat-liefdeverhouding met de provincie. Ze zijn behoorlijk negatief over de provincie, die zij vooral star en stug vinden. Maar aan de andere kant erkennen ze dat samenwerking tussen raad en Provinciale Staten noodzakelijk is voor een goed lokaal bestuur en willen ze ook meer contact hebben.

 • 30 procent vrouwen als bestuurders en commissarissen in grote bedrijven. Dat is wat de streefcijferwet beoogt, maar de wet loopt in 2020 af en de vooruitgang is niet erg groot. Volgens Linda Senden, hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Utrecht, kan de minister ook zonder hard quotum bedrijven al beter tot actie aanzetten. 'Maar uiteindelijk kunnen we niet ontkomen aan een quotum.'

  ‘Vrouwenquotum is onontkoombaar’

  De streefcijferwet moest voor minstens 30 procent vrouwen als bestuurders en commissarissen in grote bedrijven zorgen, maar de wet loopt in 2020 af en de vooruitgang is niet erg groot. Volgens Linda Senden, hoogleraar Europees recht aan de Universiteit Utrecht, kan de minister ook zonder hard quotum bedrijven al beter tot actie aanzetten.

 • Burgers staan overwegend positief tegenover digitale innovaties bij gemeenten als zij daar niet al te direct zelf door geraakt worden, concludeert de Delftse ict-dienstverlener TJIP uit onderzoek. Op het moment dat het gaat over hun eigen vergunningaanvragen hebben zij echter minder fiducie in geautomatiseerde processen.

  Liever een ambtenaar voor eigen vergunningaanvraag

  Burgers staan overwegend positief tegenover digitale innovaties bij gemeenten als zij daar niet al te direct zelf door geraakt worden, concludeert de Delftse ict-dienstverlener TJIP uit onderzoek. Op het moment dat het gaat over hun eigen vergunningaanvragen hebben zij echter minder fiducie in geautomatiseerde processen.

 • Dit blijkt uit een studie van adviesbureau Mercer, waar duizenden managers uit meerdere sectoren en landen aan meededen. Volgens het onderzoek denkt bijna driekwart van de ondervraagden dat de arbeidsmarkt er over drie jaar heel anders uitziet door de automatisering. Vorig jaar ging nog maar één kwart daarvan uit. Zo zouden de afdelingen personeelszaken meer gebruik kunnen maken van data om beslissingen te nemen.

  Een op elke vijf banen overbodig

  Een op de vijf banen zal in de toekomst overbodig zijn. Dat komt vooral door invoering van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie. Een op de drie werknemers is inmiddels bang dat door automatisering hun baan op termijn overbodig zal zijn. 

 • Burgemeester Femke Halsema heeft de gemeenteraad hierover geïnformeerd. De gemeente werkt voor deze pilot samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie, het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) en de politie. Met deze aanpak willen de betrokken partijen veroordeelden aanhouden die zich onttrekken aan de uitvoering van een vrijheidsstraf, afname van wangslijm of betaling van een boete.

  Veroordeelden oppakken bij aanvraag paspoort

  Reageer

  Veroordeelden die zich onttrekken aan hun straf kunnen binnenkort in Amsterdam worden aangehouden als ze bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs aanvragen. De gemeente doet een proef die moet voorkomen dat criminelen die onvindbaar zijn voor politie en justitie wel gebruikmaken van diensten van de overheid.

 • Bijna een op de vier Statenleden (24 procent) die in 2015 werd gekozen, is voortijdig teruggetreden. Dat is een forse stijging ten opzichte van de periode 2011-2015, toen 17 procent van de in 2011 aangetreden Statenleden de eindstreep niet haalde. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Stichting Decentraalbestuur.nl/

  Kwart Statenleden haakt tussentijds af

  Bijna een kwart van de Statenleden (24 procent) die in 2015 werd gekozen, is voortijdig teruggetreden. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de periode 2011-2015, toen 17 procent van de in 2011 aangetreden Statenleden de eindstreep niet haalde.

 • Als het aan de gemeente Veere ligt, mogen ambtenaren niet meer roken onder werktijd. Tijdens de koffie- of lunchpauze is het wel toegestaan, want daar gaat de gemeente niet over, maar niet tijdens werktijd. De ondernemingsraad moet er nog wel mee akkoord gaan, maar anders moeten de verstokte rokers naar omliggende gemeenten verkassen.

  Veere stelt rookverbod in voor ambtenaren

  Ambtenaren mogen niet meer roken onder werktijd, als het aan de gemeente Veere ligt. Tijdens de koffie- of lunchpauze is het wel toegestaan, want daar gaat de gemeente niet over, maar niet tijdens werktijd. De ondernemingsraad moet er nog wel mee akkoord gaan, maar anders moeten de verstokte rokers naar omliggende gemeenten verkassen.