of 59212 LinkedIn

Nieuws

 • De meerderheid van de ambtenaren is positief over de kennis of vaardigheden die men opdoet tijdens de cursus of training: zes op de tien gebruikt deze (heel) veel tijdens zijn of haar werk.

  Ambtenaren prijzen kwaliteit cursussen

  Het grootste deel van de ambtenaren is tevreden over de kwaliteit (85 procent) van bijscholingscursussen en trainingen en het behaalde resultaat (76 procent). Dat is vergelijkbaar met de andere beroepsgroepen, zo blijkt uit in opdracht van Binnenlands Bestuur gehouden onderzoek van I&O Research.

 • Voor de professionalisering van de organisatie en voor hun eigen ontwikkeling volgen ambtenaren jaarlijks duizenden opleidingen en cursussen. Maar wat is het effect?

  Gissen naar effect bijscholing ambtenaren

  Voor de professionalisering van de organisatie en voor hun eigen ontwikkeling volgen ambtenaren jaarlijks duizenden opleidingen en cursussen. Maar wat het effect is van al die leergangen, blijkt bijzonder lastig aan te geven.

 • De Maastrichtse oppositiepartijen zouden vandaag de antwoorden moeten ontvangen van het college op vragen die zij hebben gesteld over de e-mailaffaire, maar donderdag kwam er al een raadsinformatiebrief met een ‘feitenoverzicht’. Ook dat roept weer vragen op.

  College Maastricht komt met ‘feitenoverzicht’

  Vandaag zouden de Maastrichtse oppositiepartijen de antwoorden moeten ontvangen van het college op vragen die zij hebben gesteld over de e-mailaffaire, maar donderdag kwam er al een raadsinformatiebrief met een ‘feitenoverzicht’. Ook dat roept weer vragen op.

 • Het blijkt voor ambtenaren van de gemeente Den Helder steeds lastiger om de plannen voor en de kosten van het nieuwe stadhuis aan inwoners uit te leggen. Dat signaal geeft de ondernemingsraad aan gemeentesecretaris Robert Reus. Intussen kampen sommige ambtenaren in het oude pand met gezondheidsklachten.

  Ambtenaren krijgen kosten stadhuis niet uitgelegd

  Ambtenaren van de gemeente Den Helder vinden het steeds lastiger om de plannen voor en de kosten van het nieuwe stadhuis aan inwoners uit te leggen. De ondernemingsraad geeft dit signaal af aan gemeentesecretaris Robert Reus. Intussen kampen sommige ambtenaren in het oude pand met gezondheidsklachten.

 • De bewoners van het huis, dat zwaar is beschadigd, konden op tijd weg komen en raakten niet gewond. Maar volgens burgemeester Hans Beenakker is de schok groot.

  Brand gesticht in huis ambtenaar

  1 reactie

  Onbekenden hebben in de nacht van woensdag op donderdag brand gesticht in een huis van een ambtenaar van de gemeente Tiel. Er zou een brandbom naar binnen zijn gegooid.

   

 • Dat stelt het Huis voor Klokkenluiders. Vertrouwenspersonen zijn behoorlijk kritisch over de cultuur binnen hun organisatie of bedrijf, zo blijkt uit onderzoek. In veel organisaties heersen gevoelens van onveiligheid en angst, schort het aan ruimte voor tegenspraak en durft men misstanden niet te melden, aldus het Huis voor Klokkenluiders.

  Vertrouwenspersonen in het nauw

  Een op de vijf vertrouwenspersonen denkt dat hun rol als vertrouwenspersoon hun carrière schaadt. Een op de tien vertrouwenspersonen heeft vanwege gevoelens van onveiligheid wel eens overwogen het bijltje als vertrouwenspersoon erbij neer te gooien.

 • Bij acht op de tien werkenden worden bijscholingen gefinancierd door de werkgever. Onder ambtenaren gebeurt dat volgens de onderzoekers iets vaker vanuit een vooraf vastgesteld cursusbudget.

  IKB nauwelijks ingezet voor bijscholing

  Ambtenaren zetten hun Individueel Keuzebudget (IKB) nauwelijks in voor 
  het financieren van cursussen en trainingen. Het zijn voornamelijk de werkgevers die de kosten voor opleidingen voor rekening nemen.
  Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur blijkt dat slechts een enkele ambtenaar het IKB voor opleidingsdoeleinden gebruikt – 1 procent van de ruim 2.000 ambtenaren die meededen mee aan het onderzoek.

 • Na inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) gelden voor ambtenaren de ontslagregels uit het Burgerlijk Wetboek. Bij een reorganisatieontslag – dat gaat dan ‘ontslag om bedrijfseconomische reden’ heten – gelden er aanvullende regels in de Ontslagregeling. Nu nog verleent het UWV de werkgever toestemming een arbeidsovereenkomst op te zeggen, als dat in overeenstemming is met de Ontslagregeling. Dat verandert na 1 januari 2020.

  Ontslagcommissie ‘een hoop gedoe’

  Als het aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden ligt, wordt na 1 januari 2020 een landelijke ‘ontslagcommissie’ ingesteld. Die moet ‘maatwerk’ gaan leveren bij ontslagzaken. Het bedrijfsleven kent zo’n commissie al, maar de nadelen ervan lijken groter dan de voordelen.

 • Ambtenaren laten zich graag bijscholen. En dan ook nog vaak op eigen initiatief. Nadeel is wel dat het dagelijkse werk blijft liggen, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

  Werk ambtenaar lijdt onder bijscholing

  Ambtenaren leren graag. Meer dan medewerkers van andere beroepsgroepen laten zij zich bijscholen. En dan ook nog vaak op eigen initiatief. Nadeel is wel dat het dagelijkse werk blijft liggen, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

 • Rechtbank Midden-Nederland heeft bepaald dat de gemeente Utrecht de aanbesteding ‘overname arbeidsmobiliteitscontracten’ voor inkoop van arbeidsmobiliteitsdiensten moet rectificeren en de opdracht moet aanpassen. Hierover was een kort geding aangespannen door arbeidsbemiddelaar Het Publieke Domein.

  Utrecht moet aanbesteding arbeidsmobiliteit aanpassen

  De gemeente Utrecht moet de aanbesteding ‘overname arbeidsmobiliteitscontracten’ voor inkoop van arbeidsmobiliteitsdiensten rectificeren en de opdracht aanpassen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een kort geding dat door arbeidsbemiddelaar Het Publieke Domein (HPD) was aangespannen.

 • Vanaf de zomer worden honderd Amsterdamse handhavers uitgerust met bodycams en gaan 23 extra agenten ondersteuning bieden aan boa’s op De Wallen. De vakbonden die zich inzetten voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn teleurgesteld over de toezegging die de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vanochtend deed. ‘Dit is onvoldoende.’

  Boa-bonden ontevreden over aanbod Halsema

  De vakbonden die zich inzetten voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn zwaar teleurgesteld over de toezegging die de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vanochtend deed. Vanaf de zomer worden honderd Amsterdamse handhavers uitgerust met bodycams en gaan 23 extra agenten ondersteuning bieden aan boa’s op De Wallen. ‘Dit is onvoldoende.’