of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Marieke van Straaten (2e van rechts) won samen met haar collega's van de gemeente Den Bosch in 2016 de Nationale Schrijfwedstrijd. Helemaal links Frits Spits die ook een taalprijs won.

  Prijzenslag (6): Duidelijke ambtenaar is redder democratie

  Ambtenarentaal, bureaucratische zinnen, archaïsch taalgebruik. Het is een doorn in het oog van de burger. Maar volgens experts is het effect van onleesbare overheidscommunicatie veel erger dan we denken. ‘Het is zelfs een gevaar voor onze democratie’, aldus hoogleraar communicatie- en informatiewetenschappen Carel Jansen, ‘een bloedserieus probleem’. Vandaar dat de wetenschapper met onder meer de TaalUnie  taalprijzenaan ambtenaren uitreikt. Onder meer voor de beste gemeentebrief aan een burger. De meest recente winnaar is een gemeenteambtenaar die zich tijdens het schrijven probeerde te verplaatsen in de ontvanger. Een zeldzaam verschijnsel zo blijkt.

 • De nazorg voor bedreigde raadsleden moet worden verbeterd, vooral op emotioneel vlak. Dat stelt het Instituut voor Psychotrauma (IVP) in zijn rapport ‘Ondersteuning en nazorg van bedreigde raadsleden’.

  Nazorg bedreigde raadsleden schiet tekort

  De nazorg voor bedreigde raadsleden moet beter, vooral op emotioneel vlak. Bedreigde raadsleden zouden terecht moeten kunnen bij een externe vertrouwenspersoon, zoals bedrijfsarts of bedrijfspsycholoog. ‘In veel gevallen is de ondersteuning op praktisch gebied goed, maar wordt de emotionele ondersteuning, met name op de langere termijn, gemist. Dit geldt ook voor de ondersteuning van gezinsleden van raadsleden.’

 • De Belastingdienst blijft een probleem hebben met het tekort aan personeel. Het bleek ook in 2017 lastig te zijn om fiscalisten en ICT’ers te werven. ‘Er is nog geen sprake van een toereikende sturing en beheersing van de instroom, doorstroom en uitstroom van personeel’, schrijft de Algemene Rekenkamer op de jaarlijkse verantwoordingsdag.

  Oplopende risico's bij onderbemande Belastingdienst

  De personeelsproblemen blijven dooretteren bij de Belastingdienst. Het lukte afgelopen jaar niet om voldoende mensen te werven en dus blijven de problemen van het jaar ervoor bestaan. ‘Er is nog geen sprake van een toereikende sturing en beheersing van de instroom, doorstroom en uitstroom’, schrijft de Algemene Rekenkamer op de jaarlijkse verantwoordingsdag. 

 • De van witwassen verdachte gemeentesecretaris van Leudal Diana N. is eervol ontslag verleend. De partner van de voormalige gemeentesecretaris wordt ervan verdacht destijds als werknemer voor tonnen te hebben verduisterd bij de gemeente Helmond. N. wordt verdacht van witwassen omdat ze vermoedelijk van die fraude heeft geprofiteerd.

  Verdachte gemeentesecretaris van Leudal ontslagen

  2 reacties

  De van witwassen verdachte gemeentesecretaris van Leudal Diana N. is eervol ontslag verleend. Dat heeft de Limburgse gemeente woensdag bekendgemaakt. N. werd vorig jaar al geschorst vanwege een strafrechtelijk onderzoek. Dat onderzoek loopt nog. Volgens de gemeente zijn de afspraken die met N. zijn gemaakt een ‘bedrijfsmatige keuze’.

 • Te hoge kosten door privégebruik worden voortaan verhaald op de medewerker in kwestie. Bij overschrijding van het maandelijkse maximumbedrag voor zakelijk bellen en datagebruik volgt sneller dan voorheen een (geautomatiseerde) melding bij de werkgever en bij de medewerker zelf. Dit moet voorkomen dat het privégebruik via het abonnement, dat op zich met mate is toegestaan, buitensporig wordt. De leverancier ontwikkelt een app waarmee medewerkers kosten zelf kunnen inzien en volgen.

  Rem op buitensporig privédatagebruik ambtenaren

  Reageer

  Het privé telefoneren en datagebruik door ambtenaren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken is aan banden gelegd. Het ministerie reageert hiermee op een geval van buitensporig datagebruik met een iPad van de zaak. Het ging om bijna 175.000 euro. Tegen het misbruik door de betrokken medewerker, die in het Caribisch gebied werkte, zijn maatregelen getroffen. Er zijn nog andere gevallen ontdekt, maar met kleinere bedragen en niet allemaal misbruik.

 • De werkgelegenheid bij de overheid is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gegroeid ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. Volgens de kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen er in het openbaar bestuur 3.000 banen bij.

  Duizenden banen erbij in openbaar bestuur

  De werkgelegenheid bij de overheid is in het eerste kwartaal van dit jaar flink gegroeid ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. Volgens de kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen er in het openbaar bestuur 3.000 banen bij.

 • Projectmanager Rob Zwinkels (links) bij de opening van de eerste 'revolving toilet'

  Prijzenslag (5) Hier krijgt hoge nood prioriteit

  'De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren,’ zei Ghandi al. Kijk je naar gemeenten in Nederland dan zou je kunnen zeggen: ‘De beschaving van een gemeente valt af te meten aan de hoeveelheid openbare toiletten voor de burger in hoge nood’. En om bestuurders hieraan te herinneren reikte de Maag Lever Darm Stichting onlangs de eretitel ‘Koplopergemeente openbare toiletten’ uit. Deze award heeft misschien wat minder statuur dan de gemiddelde gemeenteprijs, maar is zeker niet minder belangrijk. Bovendien heeft de winnende gemeente minder met woorden en meer met daden.

 • Voor drie wethoudersposten hebben zich in de Brabantse gemeente Hilvarenbeek in totaal 73 kandidaten gemeld. De gemeenteraad besloot een wethoudersvacature te plaatsen naar aanleiding van de keuze van de vier politieke partijen om de komende periode raadsbreed te gaan samenwerken.

  73 kandidaten voor wethoudersposten in Hilvarenbeek

  Reageer

  Voor drie wethoudersposten hebben zich in de Brabantse gemeente Hilvarenbeek in totaal 73 kandidaten gemeld. De gemeenteraad besloot een wethoudersvacature te plaatsen naar aanleiding van de keuze van de vier politieke partijen om de komende periode raadsbreed te gaan samenwerken.

 • Ambtenaren behoren tot de beroepsgroepen die hun baan als maatschappelijk zeer nuttig ervaren. Dat geldt met name voor brandweerlieden en ambtenaren sociale zaken.

  Ambtenaar ziet nut van baan

  Heeft u dat ook wel? Dat u ’s morgens de werkvloer betreedt, uw computer aanzet, koffie haalt en u plotseling denkt: waar doe ik dit eigenlijk voor? Waartoe dient dit alles? Dan bent u niet de enige. Acht van de honderd werknemers ervaren het werk dat ze doen als zinloos.

 • Er is (nog) geen forse toename te zien in het aantal wethouders dat is benoemd of een dezer dagen wordt geïnstalleerd. Slechts in twaalf van de 73 gemeenten waar de colleges rond zijn of op het punt van installatie staan, wordt de komende raadsperiode met meer bestuurders gewerkt. Verbreding van de coalitie is de voornaamste reden, zo blijkt uit inventarisatie van Binnenlands Bestuur.

  Forse toename wethouders blijft (nog) uit

  Tot op heden is er geen forse toename te zien in het aantal wethouders dat is benoemd of een dezer dagen wordt geïnstalleerd. Slechts in twaalf van de 73 gemeenten waar de colleges rond zijn of op het punt van installatie staan, wordt de komende raadsperiode met meer bestuurders gewerkt. In twaalf gemeenten zijn minder wethouders benoemd. De overige gemeenten behouden hetzelfde aantal wethouders. Dat blijkt uit inventarisatie van Binnenlands Bestuur.

 • ‘Rolly’ ridder van Rappard vocht tegen alles wat vies en voos was, en verloor met verve. Van iemand met fascistische sympathieën werd hij leider van het burgemeestersverzet. Klaas Tammes schreef een biografie over ‘de spraakmakendste burgemeester die ons land ooit heeft gehad.’

  ‘Ridder van Rappard permitteerde zich alles’

  ‘Rolly’ ridder van Rappard vocht tegen alles wat vies en voos was, en verloor met verve. Van iemand met fascistische sympathieën werd hij leider van het burgemeestersverzet. Klaas Tammes schreef een biografie over ‘de spraakmakendste burgemeester die ons land ooit heeft gehad.’