of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • De gemeente Helmond bespaart op personeel, maar heeft wel 500 euro over voor iedere nieuwe ambtenaar. Medewerkers van de gemeente ontvingen een flyer met de boodschap ‘VRIENDENBONUS €500. Werf een collega, scoor een bonus!’ CDA-raadslid Thijs van Wetten is verbijsterd en ontstemd over de flyeractie.

  Helmondse ‘vriendenbonus’ valt slecht

  De gemeente Helmond bespaart op personeel, maar heeft wel 500 euro over voor iedere nieuwe ambtenaar. Medewerkers van de gemeente ontvingen een flyer met de boodschap ‘VRIENDENBONUS €500. Werf een collega, scoor een bonus!’ CDA-raadslid Thijs van Wetten is verbijsterd en ontstemd over de flyeractie.

 • Een onafhankelijke bemiddelaar gaat de inkomens van medewerkers bij waterschappen en die bij andere overheden vergelijken. Op die manier hopen waterschappen en vakbonden de vastgelopen onderhandelingen over een cao voor de jaren 2017 en 2018 weer vlot te trekken.

  Bemiddelaar voor cao waterschappen

  Een onafhankelijke bemiddelaar gaat de inkomens van medewerkers bij waterschappen en die bij andere overheden vergelijken. Op die manier hopen waterschappen en vakbonden de vastgelopen onderhandelingen over een cao voor de jaren 2017 en 2018 weer vlot te trekken. Dat meldt de H2owaternetwerk.

 • De meeste ambtenaren zien niets in het verandervermogen van de overheid, en de degenen die er wél wat in zien, komen onvoldoende aan innovatie toe. Ynnovate introduceert daarom de ‘innovatie snipperdag’. Marieke Aantjes van Ynnovate vertelt.

  Snipperen om te kunnen innoveren

  De meeste ambtenaren zien niets in het verandervermogen van de overheid, en de degenen die er wél wat in zien, komen onvoldoende aan innovatie toe. Ynnovate introduceert daarom de ‘innovatie snipperdag’. Marieke Aantjes van Ynnovate vertelt.

 • Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) roept de Eerste Kamer op niet in stemmen met het wetsvoorstel tot deconstitutionalisering van de aanstellingswijze van de commissaris van de Koning en van de burgemeester. Ook bij de Kring van commissarissen van de Koning gaan de handen er niet voor op elkaar.

  Haal kroonbenoeming niet uit Grondwet

  Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) wil niet dat de huidige aanstellingswijze van burgemeesters uit de Grondwet wordt gehaald. De NGB roept de Eerste Kamer dan ook op om niet in stemmen met het wetsvoorstel tot deconstitutionalisering van de aanstellingswijze van de commissaris van de Koning en van de burgemeester. Ook bij de Kring van commissarissen van de Koning gaan de handen niet op elkaar.

 • Brunssum heeft nieuwe regels vastgesteld voor de risicoanalyse bij benoemingen van kandidaat-wethouders en raadsleden. Een voorstel hiertoe van waarnemend burgemeester Gerd Leers is unaniem aangenomen.

  Wethouders Brunssum beter onder de loep

  Brunssum heeft nieuwe regels vastgesteld voor de risicoanalyse bij benoemingen van kandidaat-wethouders en raadsleden. Kandidaat-wethouders worden in minimaal twee en indien nodig in drie fases ‘doorgelicht’ door externe bureaus. Als een derde fase nodig is, zal op basis van de uitkomst daarvan een benoemingsadvies door burgemeester en een Commissie Onderzoek Geloofsbrieven aan de raad worden gedaan. Die commissie bestaat uit drie raadsleden van de grootste fracties.

 • Gemeentesecretaris Leon Breukers (rechts) van Beste Gemeentelijke Werkgever: gemeente Peel en Maas

  Prijzenslag (1): bij beste gemeente wordt gelachen

  Er zijn jaarlijks tientallen prijzen te vergeven in gemeenteland. Die gaan bijvoorbeeld naar (jonge) ambtenaren die hun werk exceptioneel goed doen of raadsleden die er met kop en schouders uit springen. Burgemeesters en wethouders worden jaarlijks gedecoreerd door Binnenlands Bestuur met de prijs voor beste lokale bestuurder. Maar er zijn ook onderscheidingen die de hele organisatie een vette pluim geven. Denk aan de sportiefste, groenste, mooiste, veiligste en er is zelfs een prijs voor de Beste Toiletgemeente. We zetten de komende tijd wat bekroningen op een rij in de serie 'Prijzenslag'. Te beginnen bij Beste Gemeentelijke Werkgever. En daarvoor moeten we naar het zuiden.

 • De Gelderse commissaris van de koning Clemens Cornielje (VVD) stopt op 1 februari 2019 met zijn functie. Hij wil geen fulltime kroonbenoemde functie meer, maar ambieert wel het lidmaatschap voor de Eerste Kamer.

  Ook Gelderse commissaris Cornielje stopt

  Een dag nadat de Noord-Hollandse commissaris van de koning (cdk) Remkes zijn vertrek aankondigde, heeft de Gelderse Clemens Cornielje (VVD) laten weten op 1 februari 2019 te stoppen. Hij wil geen fulltime kroonbenoemde functie meer, maar ambieert wel het senatorschap.

 • De Noord-Hollandse commissaris van de koning Johan Remkes (VVD) stopt per 1 januari. Hij wil meer tijd nemen voor zijn privéleven.

  Cdk Remkes stopt per 1 januari

  De Noord-Hollandse commissaris van de koning Johan Remkes (VVD) legt zijn functie per 1 januari neer. Hij wil meer tijd nemen voor zijn privéleven. Door zijn vertrek nu aan te kondigen ‘kan tijdig en zorgvuldig in mijn opvolging worden voorzien en is mijn opvolger ingewerkt als in 2019 – na de verkiezingen – de nieuwe Staten en een nieuw college van GS aantreden’, zo schrijft Remkes in een brief aan Provinciale en Gedeputeerde Staten.

 • Sommige ambtenaren gaan heel ver om eerder met pensioen te kunnen. De Argentijnse ambtenaar Sergio Lazarovich, bijvoorbeeld: hij wordt vrouw.

  Ambtenaar wordt vrouw voor pensioen

  Sommige ambtenaren gaan heel ver om eerder met pensioen te kunnen. De Argentijnse ambtenaar Sergio Lazarovich, bijvoorbeeld. De man wil zo graag verlost zijn van zijn baan dat hij een drastische stap neemt om het einde daarvan te bespoedigen: hij wordt vrouw.