of 59318 LinkedIn

Nieuws

 • Op basis van alle getelde tijdelijke of definitieve valpartijen van wethouders in de periode 2002-2018 staan Delfzijl, Den Helder en Hilversum nog net wel in de top 10 van probleemgemeenten, maar de grootste ‘eer’ komt Stein toe. Voor wethouders is de Limburgse gemeente veruit de meest problematische

  De grootste probleemgemeente is … Stein

  Delfzijl, Den Helder en Hilversum hebben de naam probleemgemeenten te zijn. Dit vanwege de vele bestuurlijke crises in het lokaal bestuur. Onderzoek van Henk Bouwmans wijst uit dat Stein ze ver in de schaduw stelt.

 • De Amsterdamse gemeenteraad ontvangt een tweede brief naar aanleiding van de onduidelijkheid over de werkzaamheden van oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils na afloop van zijn functie. Dat zegde wethouder Touria Meliani (GroenLinks) toe. Er ontstond ophef over zijn ontslagvergoeding van 75.000 euro en dat de uren van (mogelijke) werkzaamheden voor de gemeente nadien niet zijn geregistreerd.

  Nieuwe brief over werkzaamheden Van Gils

  De Amsterdamse wethouder Touria Meliani (GroenLinks) stuurt de gemeenteraad een tweede brief naar aanleiding van de onduidelijkheid over de werkzaamheden van oud-gemeentesecretaris Arjan van Gils na afloop van zijn functie. Er ontstond ophef over zijn ontslagvergoeding van 75.000 euro en over dat de uren van (mogelijke) werkzaamheden voor de gemeente nadien niet zijn geregistreerd.

 • Ambtenaren behoren loyaal te zijn, als consequentie van de hiërarchie binnen overheidsorganisaties. Maar loyaal boven alles? Daarover verschillen de meningen.

  Ambtenaar moet recht krijgen in verzet te gaan

  Ambtenaren mogen zich verzetten tegen opdrachten van hogerhand, wanneer fundamentele mensenrechten worden geschonden. Maar of er een wettelijk ‘recht op ongehoorzaamheid’ bestaat, is onduidelijk. Dat het niet in de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren is geregeld, is volgens rechtsfilosoof Maurice Adams een gemiste kans.

 • Vanwege mogelijke schending van het ambtsgeheim in de gemeente Haaksbergen rond de burgemeestersbenoeming van Rob Welten heeft de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema aangifte gedaan. Heidema ontving een signaal dat geheime informatie uit de vertrouwenscommissie met derden is gedeeld.

  CvdK Heidema doet aangifte van schending ambtsgeheim

  De Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema heeft aangifte gedaan van mogelijke schending van het ambtsgeheim in de gemeente Haaksbergen rond de burgemeestersbenoeming van Rob Welten. Heidema ontving een signaal dat geheime informatie uit de vertrouwenscommissie met derden is gedeeld.

 • Om te voorkomen dat Nederland bij gebrek aan overheidsbeleid gaat achterlopen moeten technologische ontwikkelingen in de publieke sector hoger op de politieke agenda. Dat staat in de Staat van de Ambtelijke Dienst 2019 (STAD 2019) van de leerstoelen van het CAOP. De overheid moet de angst voor die ontwikkelingen wegnemen bij burgers en ambtenaren en politici digitaal geletterder maken.

  ‘Maak ambtenaren en politici digitaal geletterder’

  Snelle technologische ontwikkelingen in de publieke sector moeten hoger op de politieke agenda om te voorkomen dat Nederland bij gebrek aan overheidsbeleid gaat achterlopen. Dat staat in de Staat van de Ambtelijke Dienst 2019 (STAD 2019) van de leerstoelen van het CAOP. De overheid moet de angst voor die ontwikkelingen wegnemen bij burgers en tegelijk ambtenaren en politici digitaal geletterder maken. 

 • Gemeenteraden hebben een politiek instrument om wethouders af te rekenen op hun woonplaats in plaats van op hun kunde nu de Eerste Kamer niet heeft ingestemd met het versoepelen van de verhuisplicht voor wethouders en gedeputeerden. Dat zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging in reactie op het besluit.

  Niet versoepelen verhuisplicht wethouders 'gemiste kans'

  Nu de Eerste Kamer niet heeft ingestemd met het versoepelen van de verhuisplicht voor wethouders en gedeputeerden hebben gemeenteraden een politiek instrument om wethouders af te rekenen op hun woonplaats in plaats van op hun kunde. Dat zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging in reactie op het besluit.

 • Bonden en gemeenten gaan de onderhandelingen over een nieuwe cao hervatten. Dat is dinsdag besloten tijdens het VNG jaarcongres in Barneveld.

  Overleg cao gemeenten wordt hervat

  De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaan de onderhandelingen over een nieuwe cao hervatten. Gemeenten zijn bereid te praten over een hoger loonbod en een vitaliteitsregeling voor jong en oud. Dat is dinsdag besloten in Barneveld, waar het VNG jaarcongres wordt gehouden.

 • Bij het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in de Midden Nederland Hallen te Barneveld protesteren gemeenteambtenaren morgen van 11.00 tot 13.00 uur voor een betere cao. Het motto van de actie is #komoverdebrug. Om 12.30 uur is er een kort gesprek met een werkgeversdelegatie.

  Bonden voeren actie bij VNG-congres

  Onder het motto #komoverdebrug protesteren gemeenteambtenaren morgen van 11.00 tot 13.00 uur bij het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in de Midden Nederland Hallen te Barneveld voor een betere cao. Om 12.30 uur is er een kort gesprek met een werkgeversdelegatie.

 • Arjan van Gils, de voormalige gemeentesecretaris van Amsterdam heeft 'eervol ontslag gekregen en daarmee zijn ontslagvergoeding van 75.000 euro volgens de regels gekregen. Dat schrijft GroenLinks-wethouder Touria Meliani (personeel en organisatie) aan de gemeenteraad. Raadsleden stelden deze week vraagtekens bij de vergoeding. Meliani wil zulke ontslagvergoedingen in de toekomst 'waar mogelijk' voorkomen.

  Wethouder betreurt 'gouden handdruk' Van Gils

  Oud-gemeentesecretaris van Amsterdam Arjan van Gils heeft zijn ontslagvergoeding van 75.000 euro geheel volgens de regels gekregen. Dat schrijft wethouder Touria Meliani (personeel en organisatie, GroenLinks) aan de gemeenteraad. Raadsleden stelden eerder deze week vraagtekens bij de ontslagvergoeding naar aanleiding van een publicatie in de Telegraaf. Het vorige college koos voor de ontslagvergoeding, maar het huidige college wil deze in de toekomst 'waar mogelijk' voorkomen.

 • Het CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot wordt gedeputeerde in Utrecht. De 41-jarige Bruins Slot zat negen jaar in de Kamer en groeide daar uit tot een van de steunpilaren van de CDA-fractie.

  Kamerlid Bruins Slot (CDA) wordt gedeputeerde Utrecht

  2 reacties

  CDA'er Hanke Bruins Slot verruilt de Tweede Kamer voor een baan als gedeputeerde in Utrecht. De 41-jarige Bruins Slot zat negen jaar in de Kamer en groeide daar uit tot een van de steunpilaren van de CDA-fractie.

 • De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap vertrekt op 1 oktober 2019. Het bestuur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland begint op korte termijn met de werving van een nieuwe brandweercommandant.

  Amsterdamse brandweerbaas Schaap aan de kant gezet

  3 reacties

  De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap vertrekt op 1 oktober 2019. Het bestuur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland begint op korte termijn met de werving van een nieuwe brandweercommandant.