of 59123 LinkedIn

Nieuws

 • De eerste van in totaal vijf podcasts speciaal voor jonge aspirant-statenleden is dinsdag online gegaan. Het is een initiatief van de provincies en bedoeld voor mensen tussen de 20 en 40 jaar die overwegen de provinciale politiek in te gaan.

  Luisteren naar ervaringen statenleden

  De eerste van vijf podcasts speciaal voor jonge aspirant-statenleden is dinsdag gepubliceerd. Het is een initiatief van de provincies en bedoeld voor mensen tussen de 20 en 40 jaar die overwegen de provinciale politiek in te gaan. Tot in september kunnen mensen zich kandidaat stellen. In maart volgend jaar zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. 

 • Temperaturen van boven de 30 graden leiden makkelijk tot korte lontjes bij burgers aan de gemeentelijke balies. Zeker als ze dachten nog snel even een nieuw paspoort voor hun vakantie te kunnen scoren. Hoe moeten de dienstdoende ambtenaren daarop inspelen?

  Hitte (4) ‘Heb begrip voor kortere lontjes’

  Temperaturen van boven de 30 graden leiden makkelijk tot korte lontjes bij burgers aan de gemeentelijke balies. Zeker als ze dachten nog snel even een nieuw paspoort voor hun vakantie te kunnen scoren (en de ambtelijke molens helaas iets minder rap draaien). Hoe moeten de dienstdoende ambtenaren daarop inspelen? Vijf vragen aan Chaim Wannet, trainer en opleider bij RadarVertige en gespecialiseerd in omgaan met agressie.

 • De proef Digitaal Aanvragen Rijbewijs (DAR) kan na een eerdere opschorting toch verder. De reden voor een opschorting was een veiligheidsonderzoek op verzoek van het ministerie van BZK, zo meldt de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB).

  Proef met digitaal aanvragen rijbewijs kan verder

  De proef Digitaal Aanvragen Rijbewijs (DAR) kan na een eerdere opschorting toch verder. De reden voor een opschorting was een veiligheidsonderzoek op verzoek van het ministerie van BZK, zo meldt de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB).

 • De schuldhulpverlening in de gemeente De Ronde Venen is onvoldoende professioneel en voortvarend, schrijft de Nationale Ombudsman in zijn behandeling van een klacht. De gemeente, die de schuldhulpverlening aan een bureau heeft uitbesteed, heeft bovendien onvoldoende verantwoordelijkheid genomen.

  Ombudsman kritisch over schuldhulp De Ronde Venen

  De schuldhulpverlening in de gemeente De Ronde Venen is onvoldoende professioneel en voortvarend, schrijft de Nationale Ombudsman in zijn behandeling van een klacht. De gemeente, die de schuldhulpverlening aan een bureau heeft uitbesteed, heeft bovendien onvoldoende verantwoordelijkheid genomen.

 • Opvattingen over integriteit zijn aan verandering onderhevig. Wat in de ene periode volstrekt geaccepteerd is, is dat in andere tijden niet. Dat blijkt uit publicatie In opspraak. Leren van integriteitskwesties.

  Opvattingen integriteit toen en nu

  Opvattingen over integriteit zijn aan verandering onderhevig. Wat in de ene periode volstrekt geaccepteerd is, is dat in andere tijden niet. Dat blijkt uit publicatie In opspraak. Leren van integriteitskwesties. Auteurs Patrick Overeem van de Vrije Universiteit Amsterdam en Toon Kerkhoff van de Universiteit Leiden bekijken in het boek wat wij kunnen leren van integriteitskwesties in het Nederlandse openbaar bestuur in de periode 1945 tot aan nu. 

 • Het waarderen en inzetten van diversiteit begint volgens Saniye Celik met name bij het managen van verschillen. Dat inspelen op de verschillende behoeften, wensen en talenten van de medewerkers vereist wel een persoonsgerichte oriëntatie van de leidinggevende.

  Diversiteit ‘normaalste zaak van de wereld’

  Het waarderen en inzetten van diversiteit begint volgens Saniye Celik met name bij het managen van verschillen. Dat inspelen op de verschillende behoeften, wensen en talenten van de medewerkers vereist wel een persoonsgerichte oriëntatie van de leidinggevende.

 • Dat blijkt uit het derde Nationaal Statenledenonderzoek van bestuurskundig onderzoeks- en adviesbureau Daadkracht. Statenleden die meer tijd aan het Statenwerk willen besteden, willen het meest vaak voor een nieuwe periode als Statenlid bijtekenen (59 procent). Statenleden die er minder tijd aan kwijt willen zijn, haken het vaakst af (44 procent).

  Helft van de Statenleden wil door

  Iets meer dan de helft van de Statenleden stelt zich herkiesbaar voor de Statenverkiezingen van volgend jaar. Een krappe 16 procent haakt af. Ruim een derde van de Statenleden heeft er nog geen knoop over doorgehakt. 

 • ‘Luie ambtenaren? Stereotypen over ambtenaren in verschillende landen’ heet het onderzoeksvoorstel waarvoor Tummers onlangs 800.000 euro kreeg toegekend. Die titel laat weinig te raden over. Er is vrijwel geen beroep dat zo weinig positieve reacties oproept als dat van ambtenaar. Tummers doet het even voor op zijn laptop. ‘Kijk, deze resultaten krijg je als je op google ‘ambtenaren zijn’ intikt: lui, bureaucratisch, incompetent, negen tot vijf. Stuk voor stuk negatieve kwalificaties.

  Vul maar aan: ‘Ambtenaren zijn…..’

  De Utrechtse hoogleraar Lars Tummers gaat langjarig onderzoek doen naar het imago van ambtenaren. Langjarig? De uitkomst lijkt toch redelijk voorspelbaar? ‘Ik ben vooral geïnteresseerd naar hoe op de werkvloer wordt omgegaan met de toegedichte kwalificaties.’