of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Brunssum heeft nieuwe regels vastgesteld voor de risicoanalyse bij benoemingen van kandidaat-wethouders en raadsleden. Een voorstel hiertoe van waarnemend burgemeester Gerd Leers is unaniem aangenomen.

  Wethouders Brunssum beter onder de loep

  Brunssum heeft nieuwe regels vastgesteld voor de risicoanalyse bij benoemingen van kandidaat-wethouders en raadsleden. Kandidaat-wethouders worden in minimaal twee en indien nodig in drie fases ‘doorgelicht’ door externe bureaus. Als een derde fase nodig is, zal op basis van de uitkomst daarvan een benoemingsadvies door burgemeester en een Commissie Onderzoek Geloofsbrieven aan de raad worden gedaan. Die commissie bestaat uit drie raadsleden van de grootste fracties.

 • Gemeentesecretaris Leon Breukers (rechts) van Beste Gemeentelijke Werkgever: gemeente Peel en Maas

  Prijzenslag (1): bij beste gemeente wordt gelachen

  Er zijn jaarlijks tientallen prijzen te vergeven in gemeenteland. Die gaan bijvoorbeeld naar (jonge) ambtenaren die hun werk exceptioneel goed doen of raadsleden die er met kop en schouders uit springen. Burgemeesters en wethouders worden jaarlijks gedecoreerd door Binnenlands Bestuur met de prijs voor beste lokale bestuurder. Maar er zijn ook onderscheidingen die de hele organisatie een vette pluim geven. Denk aan de sportiefste, groenste, mooiste, veiligste en er is zelfs een prijs voor de Beste Toiletgemeente. We zetten de komende tijd wat bekroningen op een rij in de serie 'Prijzenslag'. Te beginnen bij Beste Gemeentelijke Werkgever. En daarvoor moeten we naar het zuiden.

 • De Gelderse commissaris van de koning Clemens Cornielje (VVD) stopt op 1 februari 2019 met zijn functie. Hij wil geen fulltime kroonbenoemde functie meer, maar ambieert wel het lidmaatschap voor de Eerste Kamer.

  Ook Gelderse commissaris Cornielje stopt

  Een dag nadat de Noord-Hollandse commissaris van de koning (cdk) Remkes zijn vertrek aankondigde, heeft de Gelderse Clemens Cornielje (VVD) laten weten op 1 februari 2019 te stoppen. Hij wil geen fulltime kroonbenoemde functie meer, maar ambieert wel het senatorschap.

 • De Noord-Hollandse commissaris van de koning Johan Remkes (VVD) stopt per 1 januari. Hij wil meer tijd nemen voor zijn privéleven.

  Cdk Remkes stopt per 1 januari

  De Noord-Hollandse commissaris van de koning Johan Remkes (VVD) legt zijn functie per 1 januari neer. Hij wil meer tijd nemen voor zijn privéleven. Door zijn vertrek nu aan te kondigen ‘kan tijdig en zorgvuldig in mijn opvolging worden voorzien en is mijn opvolger ingewerkt als in 2019 – na de verkiezingen – de nieuwe Staten en een nieuw college van GS aantreden’, zo schrijft Remkes in een brief aan Provinciale en Gedeputeerde Staten.

 • Sommige ambtenaren gaan heel ver om eerder met pensioen te kunnen. De Argentijnse ambtenaar Sergio Lazarovich, bijvoorbeeld: hij wordt vrouw.

  Ambtenaar wordt vrouw voor pensioen

  Sommige ambtenaren gaan heel ver om eerder met pensioen te kunnen. De Argentijnse ambtenaar Sergio Lazarovich, bijvoorbeeld. De man wil zo graag verlost zijn van zijn baan dat hij een drastische stap neemt om het einde daarvan te bespoedigen: hij wordt vrouw. 

 • Burgemeester zijn voor 15 minuten, voormalig raadslid Gert-Jan Boels heeft het meegemaakt. Het voormalige raadslid van de gemeente Stadskanaal was donderdag ‘flitsburgemeester’ als een oplossing voor de installatie van nieuwe raadsleden. Of hij daarmee de kortstzittende burgemeester is, is niet bekend.

  Burgemeester voor 15 minuten

  Burgemeester zijn voor 15 minuten: Gert-Jan Boels heeft het meegemaakt. Het voormalige raadslid van de gemeente Stadskanaal was donderdag ‘flitsburgemeester’ en zo een oplossing voor de installatie van nieuwe raadsleden. Of hij met 15 minuten de kortst zittende burgemeester is, is niet bekend. 

 • Uit de antwoorden blijkt dat de gemiddelde Nederlander de wethouders een hoge morele standaard oplegt. Een kopje koffie? Ja, dat mag de wethouder accepteren, vindt 99 procent van de respondenten. En een frisdrankje kan ook nog wel. Bij een gebakje bij de koffie blijkt toch 7 procent al de wenkbrauwen te fronsen en een bitterbal of toastje gaat 21 procent van de Nederlanders al te ver.

  Geen borrel voor de wethouder

  ‘De ondernemersvereniging nodigt een wethouder uit voor een overleg. Wat mag de wethouder tijdens zo’n overleg wel en niet accepteren?’ Het was een van de vragen die onderzoeksbureau I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur voorlegde aan ruim 3200 Nederlanders.