of 63623 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten worden niet alleen jonger, maar vergrijzen tegelijkertijd. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2020 van A&O fonds Gemeenten. Het percentage gemeenten dat een actief jongerenbeleid voert, verandert nauwelijks.

  Gemeenteambtenaar wordt jonger én grijzer

  Gemeenten worden niet alleen jonger, maar vergrijzen tegelijkertijd. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2020 van A&O fonds Gemeenten. Het percentage gemeenten dat een actief jongerenbeleid voert, verandert nauwelijks.  

 • Gemeentejuristen houden zich te veel bezig met brandjes blussen. Daarmee dreigt het gevaar dat ze belangrijker juridische risico’s uit het oog verliezen. Dat blijkt uit een onlangs verschenen proefschrift. Gemeenten zetten de eerste stappen richting juridisch risicomanagement.

  Juristen moeten meer doen dan brandjes blussen

  Gemeentejuristen houden zich te veel bezig met brandjes blussen en kunnen daarmee belangrijker juridische risico’s uit het oog verliezen. Dat blijkt uit een onlangs verschenen proefschrift. Toch zetten gemeenten de eerste stappen richting juridisch risicomanagement.

 • De Lelystadse gemeenteraad telt vier eenmansfracties op de vijftien. Zij kunnen desondanks het verschil maken en wel degelijk een deuk in een pakje boter slaan.

  Eenmansfracties kunnen deuk in pakje boter slaan

  De Lelystadse gemeenteraad telt niet alleen veel fracties, maar ook bijna een handjevol eenmansfracties. Kunnen zij desondanks het verschil maken, een deuk in een pakje boter slaan? Zeker wel, stellen de eenpitters zelf. Al is dat niet altijd direct zichtbaar in de raadszaal.

 • Johan Remkes was drie maanden de enige bestuurder van Limburg. Hij formeerde noodgedwongen zelf een nieuw college en nam de bestuurscultuur op de schop. ‘Ik pas hier niet op de winkel.’

  Johan Remkes: ‘Wat ik deed, hoort niet’

  Johan Remkes zwaaide drie maanden lang als eenmanscollege de scepter over het gouvernement in Maastricht. Hij formeerde noodgedwongen zelf een nieuw college en nam de bestuurscultuur op de schop. ‘Ik pas hier niet op de winkel.’

 • Beeld: Shutterstock

  Onvrede bij ambtenaren over werk-privébalans

  Acht op de tien ambtenaren verrichten werk in privétijd. 63 procent van de 5.059 respondenten, in een onderzoek van de Radboud Universiteit en Binnenlands Bestuur, geeft aan in enige mate werkzaamheden te verrichten in de vrije tijd. ‘17,9 procent doet dit in sterke mate’, schrijven de onderzoekers. ‘De onvrede over de werk-privébalans lijkt verband te hebben met het doen van werk in de vrije tijd.’

 • Beeld: Shutterstock

  Hoogste scholingsbudget voor gemeenteambtenaren

  Gemeenteambtenaren krijgen volgens hun cao het hoogste vrijwillige scholingsbudget. Laudius, een platform voor thuisstudies, vergeleek de twintig cao’s waar de meeste werknemers onder vallen. Dertien bevatten afspraken over het scholingsbudget en voor werknemers van gemeenten is dat 3910 euro per jaar. De nummer twee is de ziekenhuis-cao met 615 euro.

 • Beeld: Shutterstock

  Vrouwen en jongeren negatief over digitaal vergaderen

  Jongere en vrouwelijke ambtenaren oordelen negatief over digitaal overleggen, of maken zich er zorgen over. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit en Binnenlands Bestuur waar 5.059 ambtenaren aan meewerkten. Het werkplezier lijdt volgens de meesten onder het digitale vergaderen.

 • Thuiswerken verbetert de werk-privébalans, maar er zijn ook zorgen over isolement.

  Gemeentesecretarissen zetten in op hybride werken

  Werknemers mochten even voor vijftig procent terug naar de werkvloer, maar dat werd al snel weer teruggedraaid naar ‘zoveel mogelijk thuis’. Hoe moet het verder? Veel ambtenaren vinden het nieuwe, hybride werken wel prettig. Gemeentesecretarissen van Leiden en Haarlem aan het woord.

 • Ambtenrarenpensioenfonds ABP gaat zich inzetten voor een Nederland zonder schuldzorgen. Daarvoor gaat het grootste pensioenfonds van het land een samenwerking aan met de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Dit initiatief heeft als doel om Nederlanders preventief uit de schulden te houden.

  ABP gaat mensen met financiële problemen helpen

  1 reactie

  Ambtenrarenpensioenfonds ABP gaat zich inzetten voor een Nederland zonder schuldzorgen. Daarvoor gaat het grootste pensioenfonds van het land een samenwerking aan met de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Dit initiatief heeft als doel om Nederlanders preventief uit de schulden te houden.

 • Beeld: Shutterstock

  Zorgen om thuiswerken op lange termijn

  Blijven thuiswerken na de crisis wordt een hele klus. Ambtenaren zijn er best over te spreken, maar er zijn zorgen – ook bij leidinggevenden – over de effecten op lange termijn, zo leert onderzoek van de Radboud Universiteit en Binnenlands Bestuur.

 • De rijksrecherche gaat onderzoek doen naar fraude en corruptie bij het aanbesteden van grondwerk in de voormalige gemeente Vlist. Volgens een anonieme tipgever hebben ambtenaren, een adviesbureau en twee aannemers samen werk verdeeld en de gemeente.

  Krimpenerwaard vraagt om corruptieonderzoek

  De rijksrecherche gaat onderzoek doen naar fraude en corruptie bij het aanbesteden van grondwerk in de voormalige gemeente Vlist. Volgens een anonieme tipgever hebben ambtenaren, een adviesbureau en twee aannemers samen werk verdeeld en de gemeente.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!