of 59162 LinkedIn

Nieuws

 • De vakbonden en het Interprovinciaal Overleg (IPO) hebben het overleg over een nieuwe tweejarige cao voor de provincies opgeschort.

  Overleg cao provincies loopt vast op looneis

  De vakbonden en het Interprovinciaal Overleg (IPO) hebben het overleg over een nieuwe tweejarige cao voor de provincies opgeschort. De looneis van de bonden en het loonbod van de werkgevers lagen te ver uit elkaar.

 • Raadsleden van verschillende politieke partijen in de Amsterdamse gemeenteraad hebben een spoeddebat aangevraagd met GL-wethouder Touria Meliani (personeel & organisatie) na verhalen te hebben aangehoord van flexwerkers bij het callcenter van de gemeente (CCA). ‘Doe wat aan die angstcultuur en breng het aantal flexwerkers terug door hen een vast contract te geven.’

  ‘Angstcultuur en intimidatie bij callcenter Amsterdam’

  Na gesprekken met flexwerkers bij het klantcontactcentrum Amsterdam (CCA) hebben raadsleden van verschillende politieke partijen in de Amsterdamse gemeenteraad een spoeddebat aangevraagd met GL-wethouder Touria Meliani (personeel & organisatie). ‘Doe wat aan die angstcultuur en breng het aantal flexwerkers terug door hen een vast contract te geven.’

 • De inzet van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij de aanstaande onderhandelingen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren is ‘pas houden’ met de omgeving. Een inhaalslag, zoals andere overheidssectoren maakten, zit er niet in.

  VNG: ‘Geen inhaalslag salaris gemeenteambtenaren’

  De inzet van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij de aanstaande onderhandelingen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren is ‘pas houden’ met de omgeving. Een inhaalslag, zoals andere overheidssectoren maakten, zit er niet in.

 • Bij de rijksoverheid is het aandeel topvrouwen gestegen van 31 procent in 2015 naar 34 procent eind 2017. Het aandeel van vrouwen in deze zogenoemde ABD-functies is sinds 2000 voortdurend gestegen, zo blijkt uit de Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Aantal vrouwen in top rijksoverheid blijft stijgen

  Bij de rijksoverheid is het aandeel topvrouwen gestegen van 31 procent in 2015 naar 34 procent eind 2017. Het aandeel van vrouwen in deze zogenoemde ABD-functies  is sinds 2000 voortdurend gestegen, zo blijkt uit de Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • Rogier van der Sande is vanaf 1 januari de nieuwe voorzitter van de Unie van Waterschappen. Hij volgt Hans Oosters op, die drie jaar die functie had bij de koepelorganisatie.

  Nieuwe voorzitter voor Unie van Waterschappen

  Reageer

  Rogier van der Sande is vanaf 1 januari de nieuwe voorzitter van de Unie van Waterschappen. Hij volgt Hans Oosters op, die drie jaar die functie had bij de koepelorganisatie. 

 • Telefonische dienstverlening aan burgers wordt bij de gemeente Amsterdam grotendeels afgehandeld door flexwerkers. Volgens de gemeente is 63 procent van de 300 medewerkers op het klantcontactcentrum flexwerker. Volgens onderzoek van de FNV is het zelfs 75 procent. Streefcijfer voor het hele ambtenarenapparaat is 15 procent. ‘Externe inhuur blijft een pijnpunt.’

  Amsterdam kan flexwerk niet beteugelen

  De gemeente Amsterdam laat de telefonische dienstverlening aan de burger grotendeels afhandelen door flexwerkers: 63 procent van de 300 medewerkers op het klantcontactcentrum is flexwerker. En volgens onderzoek van de FNV is het zelfs 75 procent. Streefcijfer voor het hele ambtenarenapparaat is 15 procent. ‘Externe inhuur blijft een pijnpunt.’

 • De politie wil meer en beter samenwerken met buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), maar 'het geweldsmonopolie, dat blijft wat de politie betreft voorbehouden aan het korps'. Dat staat in de maandag naar de Tweede Kamer gestuurde notitie ‘Boa en politie, niet naast elkaar maar met elkaar’.

  Politie wil geen bewapende Boa's

  5 reacties

  De politie wil meer en beter samenwerken met buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), maar 'het geweldsmonopolie, dat blijft wat de politie betreft voorbehouden aan het korps'. Dat staat in de maandag naar de Tweede Kamer gestuurde notitie ‘Boa en politie, niet naast elkaar maar met elkaar’.

 • Onzekerheid in je leven, een nieuwe baan, zoeken naar wat je wilt bereiken in je werk. Drie belangrijke omstandigheden die kunnen bijdragen aan het krijgen van een burn-out. Dit zijn onder andere de bevindingen van Lysanne van Schaik in haar onderzoeksrapport over professionals en burn-outs.

  Levensfase ambtenaar bepaalt risico op burn-out

  Onzekerheid in je leven, een nieuwe baan, zoeken naar wat je wilt bereiken in je werk. Drie belangrijke omstandigheden die kunnen bijdragen aan het krijgen van een burn-out. In de wetenschap worden ze geschaard onder je ambitiefase. Juist in deze fase loop je het grootste risico het allemaal niet meer aan te kunnen, zeker als je daarbij ook nog veel persoonlijke eisen aan jezelf stelt. Je levensfase vergroot je burn-outrisico, leeftijd heeft er niets mee te maken.

 • Eén op de zeven vacatures bij gemeenten staat langer dan een half jaar open. Het gaat met name om hbo- en wo-functies in de functiegebieden ‘Automatisering en ICT’, Ruimtelijke ordening en milieu’, ‘Bouw en civiele techniek’, ‘Financieel en economisch’ en ‘Welzijn en jeugdzorg’.

  Gemeenten kampen met vacatureproblemen

  Eén op de zeven vacatures bij gemeenten staat langer dan een half jaar open. Het gaat met name om hbo- en wo-functies in de functiegebieden ‘Automatisering en ICT’, Ruimtelijke ordening en milieu’, ‘Bouw en civiele techniek’, ‘Financieel en economisch’ en ‘Welzijn en jeugdzorg’.

   

 • Italiaanse ambtenaren hebben een niet al te beste naam wat betreft hun arbeidsmoraal. Zo werden een paar jaar geleden in San Remo tweehonderd ambtenaren aangeklaagd wegens plichtsverzuim. Ze kwamen naar het werk in zwemkleding of ochtendjas om in te klokken, en vervolgens weer te vertrekken. 

  Ambtenaren systematisch afwezig

  Italiaanse ambtenaren hebben een niet al te beste naam wat betreft hun arbeidsmoraal. Zo werden een paar jaar geleden in San Remo tweehonderd ambtenaren aangeklaagd wegens plichtsverzuim. Ze kwamen naar het werk in zwemkleding of ochtendjas om in te klokken, en vervolgens weer te vertrekken. 

 • Burgemeesters vormen geen eenheidsworst. 'Er is juist sprake van veelkleurigheid’, stellen onderzoekers van adviesbureaus BMC en De Beuk in hun rapport 'Wie zijn de burgemeesters. Wat onderscheidt de Nederlandse burgemeester van andere Nederlanders?'

  Burgemeesters zijn niet verlegen

  Burgmeesters in Nederland ‘houden allemaal van mensen, ze houden van afwisseling, hebben enorm veel energie en zijn maatschappelijk gedreven. Verlegen zijn ze allerminst en ze hebben een intrinsieke behoefte om van betekenis te zijn voor anderen’.