of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • FNV, CNV en het Ambtenarencentrum dreigen met acties onder rijksambtenaren. Als minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) niet voor 14 mei met een loonbod komt, volgen in de week daarna de eerste acties.

  Rijksambtenaren dreigen met acties

  3 reacties

  FNV, CNV en het Ambtenarencentrum dreigen met acties onder rijksambtenaren. Als minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) niet voor 14 mei met een loonbod komt, volgen in de week daarna de eerste acties.

 • Het college van de beste woongemeente van Nederland

  Prijzenslag (3) Beste gemeente trekt ook verkeerd volk

  De populairste zijn. Dat wilden we al op de middelbare school en dat willen we nog steeds. Dat verlangen geldt ook voor gemeenten. Het predikaat beste woongemeente is dan ook een van de hoogst haalbare doelen. Jaarlijks onderzoekt het blad Elsevier samen met bureau Louter uit in welke gemeente er het fijnste gewoond wordt. En, misschien niet zo verrassend, in de beste gemeenten om te wonen resideren ook de rijkste Nederlanders.

 • Raadslid Van Creij zat in de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Hij zou de naam van de kandidaat die op nummer één van de aanbevelingslijst van de commissie stond, hebben gelekt aan wethouder Van Son. Die was zelf geen lid van de commissie maar hij speelde de informatie door naar anderen, onder wie een journalist.

  Oud-wethouder Van Son vervolgd voor lek Den Bosch

  Reageer

  Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de Bossche oud-wethouder Jos van Son (65) en raadslid Sjef van Creij (55) vervolgen, omdat ze vertrouwelijke informatie zouden hebben gelekt rond de burgemeestersbenoeming in Den Bosch vorig jaar. Het OM beschuldigt hen van het schenden van hun ambtsgeheim. De twee, beiden uit Rosmalen, hebben eerder hun betrokkenheid ontkend.

 • Een voormalig gemeenteambtenaar van Vlissingen die vrouwelijke collega's stiekem filmde tijdens toiletbezoek, is woensdag in Middelburg veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

  Taakstraf voor ambtenaar die op toiletten filmde

  1 reactie

  Een voormalig gemeenteambtenaar van Vlissingen die vrouwelijke collega's stiekem filmde tijdens toiletbezoek, is woensdag in Middelburg veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

 • Het parlement heeft dinsdag ingestemd met alle voorstellen tot herindeling van in totaal 37 gemeenten. Dit betekent dat, als de Eerste Kamer later dit jaar ook instemt, Nederland per 2019 nog 355 gemeenten telt.

  Kamer stemt in met alle herindelingen

  De Tweede Kamer heeft ingestemd met alle voorstellen tot herindeling van in totaal 37 gemeenten. Dit geldt dus ook voor de twee omstreden herindelingen van Groningen, Ten Boer en Haren en de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard. Dit betekent dat, als de Eerste Kamer later dit jaar ook instemt, Nederland per 2019 nog 355 gemeenten telt.

 • De overheid is de absolute koploper wat betreft de baanduur: het aantal jaren dat mensen blijven werken bij dezelfde werkgever. Maar liefst 58,9 procent van de ambtenaren blijft meer dan tien jaar bij dezelfde overheidsorganisatie werken. Minder dan een op de vijf houdt het binnen vijf jaar voor gezien.

  Ambtenaren zijn het meest honkvast

  De overheid is de absolute koploper wat betreft de baanduur: het aantal jaren dat mensen blijven werken bij dezelfde werkgever. Maar liefst 58,9 procent van de ambtenaren blijft meer dan tien jaar bij dezelfde overheidsorganisatie werken. Minder dan een op de vijf houdt het binnen vijf jaar voor gezien. 

 • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kan zich niet helemaal vinden in enkele wetswijzigingen die worden voorgesteld nu de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) eraan komt.

  Kritiek VNG op wijziging ambtenarenstatus

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kan zich niet helemaal vinden in enkele wetswijzigingen die worden voorgesteld nu de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) eraan komt. De wijzigingen zouden technisch van aard zijn, maar leiden toch – onbedoeld – tot een inhoudelijke verandering, bijvoorbeeld over de rechtspositie van griffiers en secretarissen.

 • In de clinch is een rubriek waarin jurist/columnist Michel Knapen actuele zaken in het ambtenarenrecht belicht.

  Diefstal van tien euro is reden voor ontslag

  Een cassière van de gemeente Rotterdam liet een tientje in haar zak glijden. Ze slikte medicijnen en was even niet bij zinnen, zei ze. Het ging trouwens om een bedrag van niks. Waarom werd ze toch ontslagen? 

 • Bij Right to Challenge (R2C) kunnen bewoners taken van gemeenten overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. Steeds meer gemeenten bieden bewoners hier de ruimte voor. Reden voor het college van B&W in Barneveld om het initiatief te omarmen en een heuse ‘challenge-ambtenaar’ aan te stellen.

  Ambtenaar met een uitdaging

  Right to Challenge krijgt vaste voet aan de grond in Nederland. Bij Right to Challenge (R2C) kunnen bewoners taken van gemeenten overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. 

 • Na een heisessie met de bonden en later ook met de ondernemingsraad werd met aller instemming een kleine, maar zo divers mogelijke delegatie gevormd, met twee OR-leden, een vertegenwoordiger van zowel CNV als FNV, aan werkgeverszijde gemeentesecretaris Marcel Meijs en P&O-wethouder Marcelle Hendrickx (D66). En, als een soort verbindingsofficier, strateeg P&O Sascha van Vliet. Het gezelschapje had de taak uit de impasse te komen, om daarna te onderhandelen.

  Sociaal akkoord helpt Tilburg uit impasse

  Een wendbare organisatie, met een daarop toegesneden pakket arbeidsvoorwaarden. De gemeente Tilburg sloot een sociaal akkoord met de vakbonden en de ondernemersraad. Maar eerst was ‘relatietherapie’ tussen de partijen nodig.

 • Links Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland, rechts wethouder Jan Uitslag

  Prijzenslag (2) ‘Er is meer dan de schoolbankjes'

  Sommige prijzen komen je aanwaaien, voor andere gemeente-awards moet een stuk harder worden gewerkt. De Vluchtelingenwerk Award voor beste gemeente is zo een. De integratie van statushouders is voor de lokale overheid namelijk een enorme uitdaging. Sommige gemeenten zitten met hun handen in het haar en anderen hebben er gewoon gevoel voor. Utrecht en Eindhoven hebben bijvoorbeeld een aantal succesvolle projecten. Maar de gemeente die dat het allerbeste doet is volgens Vluchtelingenwerk een veel kleinere gemeente. Welke is het en wat is het geheim?

 • De gemeentelijke ambities voor een snelle energietransitie kunnen onder druk komen te staan door een gebrek aan werknemers met de kennis die daarbij nodig is. Er moet veel meer worden gedaan om mensen op te leiden en om te scholen voor beroepen gericht op de energietransitie, stelt de Sociaal Economische Raad (SER) in een donderdag verschenen advies.

  Energietransitie onder druk door gebrek aan personeel

  1 reactie

  De gemeentelijke ambities voor een snelle energietransitie kunnen onder druk komen te staan door een gebrek aan werknemers met de kennis die daarbij nodig is. Er moet veel meer worden gedaan om mensen op te leiden en om te scholen voor beroepen gericht op de energietransitie, stelt de Sociaal Economische Raad (SER) in een donderdag verschenen advies.