of 60941 LinkedIn

Welke 21st century skills zijn er nodig in de gemeente van de toekomst?

De overheid in zijn geheel is in ontwikkeling. Van een overheid die zegt wat mensen moeten doen, gaan we naar een participatiemaatschappij: een model voor de samenleving waarbij burgers zelfredzaam zijn en minder afhankelijk van de overheid. De overheid en zijn van oudsher uitvoeringsorgaan de gemeente,  krijgt daardoor een andere rol in onze maatschappij. De bedoeling is dat de gemeente veel dichter bij de maatschappij komt te staan dan een aantal jaar geleden: een participerende gemeente die in gesprek gaat met haar burgers.

Ook heeft het Rijk een groot deel van haar taken overgeheveld aan gemeenten, bijvoorbeeld de wet WMO 2015. Dit levert gemeenten extra werk, vereist het aanleren van nieuwe skillsets door ambtenaren en zorgt voor een nieuwe werkstructuur. Deze ontwikkelingen brengen met zich mee dat het werk bij de gemeente er anders uit gaat zien; naast beleidsmatige taken uitvoeren, wordt er van ambtenaren gevraagd beleid te maken en om steeds meer samen te werken met burgers en bedrijven. Als gevolg hiervan wordt steeds belangrijker direct met burgers te communiceren of bijvoorbeeld te onderhandelen.


21st century skills

In een veranderende samenleving op het gebied van kennis en netwerk, zijn andere vaardigheden nodig. Men noemt deze vaardigheden ook wel 21st century skills. Maar wat zijn 21st century skills nu eigenlijk? Het komt erop neer dat je de vaardigheid hebt om elke ‘skill’ of kennis aan te leren op het moment dat die nuttig is.

 

Vroeger ging je naar een klaslokaal om daar van een deskundige kennis of vaardigheden te leren die je later misschien goed van pas zouden kunnen gaan komen. Of je had een baas die je kon uitleggen hoe je iets moest doen. Zo leert de nieuwe generatie niet. Bij de generatie die nu de werkvloer betreed ontstaan leervragen bij uit de wil om werk voor elkaar te krijgen. Door het internet of binnen bedrijven een learning management platform zoals Studytube, zijn leerbronnen altijd een digitale armlengte verwijderd van de vraag. Maar het belangrijkste verschil met het oude leren is misschien wel de leerhouding.  De jonge generatie begint gewoon, ook al hebben ze iets nog nooit gedaan. Ze zien wel waar ze vastlopen en zoeken dan pas hulp. Hun basis is niet de kennis die ze al hebben, maar de hulplijnen die ze al hebben aangelegd in vorige leermomenten waar ze geholpen werden of anderen hielpen.

 

Waar organisaties vaak al een heel eind op weg zijn met 21st century skills, houden gemeenten zich vaak nog vast aan de bekende manier van werken. Toch begint er langzaam maar zeker een verandering tot stand te komen. Gemeenten zijn er zich bewust van dat er nieuwe vaardigheden nodig zijn om in een participerende samenleving te kunnen fungeren. Deze nieuwe vaardigheden zullen moeten worden ontwikkeld. En hier kunnen wij bij helpen.


Online leermodules

Deze behoefte aan ontwikkelen binnen gemeenten leidde er begin dit jaar toe dat Studytube en HRD Groep de handen ineen hebben geslagen om ambtenaren te ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe competenties of al bestaande competenties. Het is duidelijk dat deze leermomenten ‘just-in-time’ plaats moeten vinden, wat betekent dat ambtenaar kan leren op het moment dat hij dit nodig acht, op welke plek én op welk apparaat dan ook. Dit kan bij uitstek met het platform van Studytube, door middel van de online trainingsbibliotheek vol met micro learnings en gespecialiseerde leerlijnen. Aan de hand van de bestaande behoefte van de gemeente en de ambtenaar ontwikkelen we een online trainings bibliotheek speciaal voor gemeenten en binnenlands bestuur. 

Maar welke 21st century skills heeft de (gemeente) ambtenaar nu het hardst nodig om zijn of haar werk te kunnen doen? Welke skills en competenties zijn zijn het meest urgent te ontwikkelen? 


Behoefte rondom leren en ontwikkelen

Om de modules zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen, organiseerden we op 11 juli 2019 het HR Gemeente event, over 21st century skills. We nodigden L&D professionals en HR-managers van verschillende gemeenten en overheidsinstanties uit en tijdens drie workshops hebben we thema's en dilemma's vastgesteld, skills geprioriteerd en leerlijnen ontwikkeld. Een zeer vruchtbare bijeenkomst voor ons, én de aanwezigen. Bekijk hier de aftermovie van het event:

 

 

Prioriteren van de online trainingen

Na het event begon voor ons het echte werk pas: we zijn geïnspireerd aan de slag gegaan met de resultaten van de workshops en we zijn in augustus al gestart met het ontwikkelen van de eerste vier trainingen. De prioritering van thema's en geformuleerde leerlijnen vormen een mooi startpunt van waaruit we de online leermodules vorm gaan geven. De onderstaande visual geeft de thema's aan die bij de deelnemers het meest leven binnen hun organisaties en welke ze aangeven als de meest urgent te ontwikkelen trainingen en leerlijnen - en welke ze minder herkennen.

 

Afbeelding

 

Ons doel is dat er aan het einde van het jaar een bibliotheek vol met online leer modules staat die aansluiten bij de behoefte van de ambtenaar. Wil je feedback geven op de eerste trainingen of bij ons volgende event aanwezig zijn? Meld je aan!


Afbeelding

 

Op de hoogte blijven van wat er speelt bij gemeenten?

Laat je mailadres achter en mis niets omtrent nieuws en events vanuit Studytube.

Hou mij op de hoogte!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingStudytube

Naritaweg 70 

1043 BZ, Amsterdam

 

020 233 0217

www.studytube.nl

info@studytube.nl

of Gernant Brem: gernant@studytube.nl

(Binnenlands Bestuur Account Executive)

Meer nieuws

Partnerbloggers

Whitepapers