of 61869 LinkedIn

8 onmisbare kwaliteiten van de smart city-ambtenaar

8 onmisbare kwaliteiten van de smart city-ambtenaar. Welkom in de gedataficeerde overheid.
Studytube Reageer

Welkom in de gedataficeerde overheid.

Je komt aangefietst en de LED-lantaarns springen aan. Een stukje verderop gaan ze achter je rug weer uit. Op koude, regenachtige dagen laat je de fiets liever staan en reis je met het OV. En jij bent niet de enige. Geen probleem, want er worden bij dit type weer automatisch meer metro’s, bussen en trams
gemobiliseerd. Een toekomstbeeld? In sommige gemeenten is dit al realiteit. De smart city is here to stay.

Dat de maatschappij verandert heeft impact op iedereen, maar op overheidsmedewerkers misschien nog wel het meest. De bouw van technologische hubs waarin mensen en apparaten continu met elkaar in verbinding staan, is in volle gang. Als burger leven we er middenin. Niet alleen in Singapore en Barcelona, maar ook in Amsterdam en Rotterdam. We verzamelen steeds meer data en daarmee richten we ons leven slimmer en efficiënter in. De komende jaren zullen deze trends verder doorzetten en zal de overheid steeds meer dataficeren. Die trend zal zich niet alleen beperken tot de grote steden, maar ook de kleinere gemeenten en lokale overheden worden steeds meer  datagedreven bestuurd. En dat heeft verstrekkende gevolgen voor het werk van ambtenaren.

 

Tegelijkertijd verandert ook de rol van de lokale overheid. Door decentralisering zijn gemeenten tegenwoordig geen autoriteit meer, die de burgers vertelt wat wel en niet mag en zorgt dat de regels worden nageleefd. In plaats daarvan krijgen gemeenten steeds meer de rol van gelijkwaardige, dienstverlenende partner. De gemeente is spin in het web van de maatschappij die meerdere partijen bij elkaar brengt en faciliteert dat zij samen tot een oplossing komen.

 

Hoe doen ambtenaren hun werk binnen de gedigitaliseerde en gedataficeerde overheid? Hoe wordt zo’n smart city eigenlijk bestuurd? En welke eigenschappen moet de smart city bestuurder bezitten? Bepaalde vaardigheden en competenties zijn onmisbaar op het gemeentehuis van de toekomst.

 

Meer informatie

Gernant Brem, gernant@studytube.com / 020 233 0217

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingStudytube

Naritaweg 70 

1043 BZ, Amsterdam

 

020 233 0217

www.studytube.nl

info@studytube.nl

of Gernant Brem: gernant@studytube.nl

(Binnenlands Bestuur Account Executive)

Meer nieuws

Partnerbloggers

Whitepapers