of 64621 LinkedIn

'Zo kwam ik van mijn sollicitatiestress af'

Zo kwam ik van mijn sollicitatiestress af. De impact van je mindset op het resultaat
SkillsTown Reageer

Ervaar jij een sollicitatietraject vaak als stressvol? Dan is dit artikel voor jou! Wist je dat je mindset tijdens het solliciteren een grote impact heeft op het resultaat? In dit artikel vertelt Vera Gruijters, online marketeer bij SkillsTown, over haar ervaringen tijdens een periode van solliciteren en hoe haar mindset hier invloed op heeft gehad.

De eerste stap

Veel mensen hebben wel geleerd hoe je een goede motivatiebrief moet schrijven of wat voor kleren je moet aantrekken naar een sollicitatiegesprek. Niemand heeft het echter over hoe je mentaliteit je sollicitatieprocedure tegen kan zitten. Vera vertelt: “Mijn eerste sollicitatietraject was nadat ik mijn communicatiestudie had afgerond. Mijn instelling was: ‘ik wil zo snel mogelijk aan de slag, dus ik verstuur zoveel mogelijk mailtjes.’ Aangezien ik een lange tijd geen voortgang boekte, raakte ik gefrustreerd. Met elke afwijzing daalde mijn motivatie. Al snel kwam ik erachter dat het mijn mindset was die me tegenwerkte. Een sollicitatietraject zou toch leuk moeten zijn? Dat was helaas niet het geval. Daarom besloot ik het anders aan te pakken.”

 

Afbeelding

 

Rust creëren

Vera gaat verder: “Om wat stress weg te nemen, besloot ik voor een baan in de salesbranche te gaan. Zo had ik in ieder geval een inkomen totdat ik een baan gevonden had waar ik enthousiaster van werd. Plus, ik deed natuurlijk alvast wat werkervaring op. Ik merkte al snel dat dit me meer rust in mijn hoofd gaf. Ik stond niet meer stil en was mezelf toch aan het ontwikkelen. Ondertussen kon ik doorgaan met solliciteren, maar dit deed ik met een andere aanpak: ik werd selectiever in de bedrijven waar ik solliciteerde, en nauwkeuriger in mijn mailtjes en motivatie die ik meestuurde. De sollicitatieprocedure ervaarde ik niet zozeer meer als stressvol.”

 

Positieve mindset

Vera: “Omdat ik selectiever was in de organisaties en functies waar ik naar solliciteerde, werd ik ook enthousiaster. En het is zeker waar dat je gesprekpartner dit goed aanvoelt! Al snel kreeg ik daardoor positieve feedback en werd ik uitgenodigd voor tweede en zelfs derde gesprekken.

 

Natuurlijk ben ik nog steeds mens en zal spanning altijd invloed op mij hebben. Maar het is belangrijk om te onthouden dat je niet meer kan doen dan jezelf zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Wees eerlijk, oprecht en geïnteresseerd. Door mijn spanning te accepteren en mijn negatieve gedachten om te zetten naar positieve, neemt de intensiteit hiervan af. Als je het niet wordt, dan weet je in ieder geval dat je jezelf hebt laten zien. It is what it is.”

 

Afbeelding

 

Ga spanning tegen

Het veranderen van je mindset is natuurlijk niet zo 1, 2, 3 gedaan. Dat moet je oefenen. Maar er zijn hiernaast ook andere manieren om jezelf voor te bereiden op een gesprek en jezelf wat spanning te ontnemen:

  • Zorg dat je er op tijd bent, zodat je nog wat ontspanningsoefeningen kan doen voordat je naar binnen stapt. Adem een aantal keer diep door naar je buik. Ook als je merkt dat je tijdens het gesprek kortademig wordt, probeer dan de ademhaling weer terug te brengen naar je buik.
  • Wist je ook dat een positieve gezichtsuitdrukking stress verlagend werkt op je lichaam? Trek dus een brede glimlach voor je het gesprek binnenstapt. Ook een vertrouwde geur helpt je rustiger worden. Spray bijvoorbeeld wat parfum van je partner op je pols en ruik er even aan.
  • Merk je dat je zenuwen toch het gesprek beginnen te beïnvloeden? Benoem het dan door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik merk dat ik een beetje ratel door de zenuwen. Dat komt omdat ik deze baan echt graag wil hebben!” Zo doorbreek je de zenuwen en hoef je ze niet langer te negeren.

 

Het resultaat

Vera vertelt: “Ik ben écht van mening dat mijn positieve instelling en het zorgen voor ontspanning in mijn lichaam het grote verschil maakte. Het solliciteren werd leuker, makkelijker en leverde meer op. En zo zie je maar weer… nu werk ik bij de beste online opleider van Nederland en kan ik vol enthousiasme mijn succesverhaal met je delen!”

Zie jij jezelf ook werken bij SkillsTown? Dan heb je geluk! Wij zijn namelijk op zoek naar nieuwe collega’s. Neem een kijkje bij onze vacatures.

 

? Werken aan jouw sollicitatieskills?

Wil jij meer handvatten om te werken aan je sollicitatie skills? Of wil je graag werken aan je positieve instelling? Maak kennis met meer dan 500 online trainingen op het gebied van professionele én persoonlijke ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan het webinar ‘Succesvol solliciteren’ of ‘Positieve psychologie’. Probeer ze nu 14 dagen gratis. 

Afbeelding

Afbeelding 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingSkillsTown

Bogert 31-14

5612 LX Eindhoven

T (0)88 141 00 00

www.skillstown.com

info@skillstown.com

Meer nieuws

Agenda webinars

Door middel van webinars is het mogelijk om in een relatief kort tijdsbestek, kennis over een actueel thema over te dragen.

 

Kijk hier welke webinars geweest én gepland staan

Whitepapers van SkillsTown

Webinar van de maand

 

Schrijf je in voor het webinar van de maand en geniet kosteloos van de beste webinars.

Nieuwe cursussen

 

Afbeelding
SkillsTown blijft zichzelf ontwikkelen. Iedere maand lanceren we een aantal nieuwe cursussen en voorzien we verouderde cursussen van nieuwe en actuele content.
 
Bekijk hier het overzicht van de nieuwste cursussen