of 63946 LinkedIn

Wat heeft een goede leidinggevende in zich?

Wat heeft een goede leidinggevende in zich? Vijf aandachtspunten om op te focussen
SkillsTown 1 reactie

Het goed en effectief managen van een team kan een uitdaging zijn. Je wilt dat je mensen hun talenten kunnen inzetten en ruimte ervaren. Je wilt dat ze hun verantwoordelijkheden nemen en zich aan hun afspraken houden. Je wilt een goede sfeer in het team. Om al die speerpunten te bereiken zijn er een aantal aandachtspunten waarop je je als leidinggevende kunt focussen.

1. Doe niet aan micro-managen

Bijna iedere medewerker heeft een hekel aan een micromanager. Een goede teamleider geeft zijn mensen dan ook de vrijheid om zelf nieuwe ideeën te ontdekken, te experimenteren en een eigen werkwijze te ontwikkelen en die aan te passen. Om je medewerkers hierin te faciliteren is het belangrijk dat je de juiste tools en flexibiliteit biedt. Zorg ervoor dat medewerkers weten hoe ze hun werk goed kunnen doen en stuur aan op de grote lijnen.

 

2. Communiceer, luister en deel informatie effectief

Goede managers hebben het in zich om goed te kunnen communiceren. Doordat je als leidinggevende goed luistert, begrijp je je medewerkers beter en kun je hen de juiste handvatten geven om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk dat je deelt wat je kunt, om een transparante omgeving te creëren. Hierdoor voelen medewerkers zich namelijk betrokken. Geef ook oprechte en specifieke complimenten en doe dat op tijd en vaak. Zo voelen medewerkers zich gewaardeerd. Tot slot is het belangrijk om ook de noodzakelijke feedback te geven. Zorg ervoor dat je constructieve feedback geeft waarvan medewerkers gemakkelijk kunnen leren.

 

3. Wees een goede coach

Als leidinggevende is het belangrijk dat je niet ieder probleem dat opkomt, oplost voor je medewerkers. Probeer je medewerkers in plaats daarvan te stimuleren om zelf een oplossing te vinden. Zo gebruik je deze problemen als leermomenten. Zorg er daarbij voor dat jij de juiste inzichten deelt en je team daarmee waardevolle ervaringen opdoet.

 

4. Manage verwachtingen

Er is niets zo frustrerend als verwarring en onduidelijkheid. Daarom is het belangrijk dat je als manager de juiste verwachtingen schept en helder aangeeft waar je als bedrijf naartoe wilt. Vertaal daarbij de visie van de organisatie naar de dagelijkse praktijk van je team. Breng ze periodiek op de hoogte van de stand van zaken en wees hierin eerlijk. Ook als het minder gaat met het bedrijf. Door transparant te zijn zullen medewerkers meer betrokken zijn bij de stand van zaken.

 

5. Neem de ambities van je werknemers serieus

Veel medewerkers hebben een bepaalde ambitie, een doel waar ze naartoe willen werken in hun carrière. Het is belangrijk om hier als leidinggevende oog voor te hebben. Informeer hiernaar en benoem samen professionele doelstellingen die de medewerker binnen het bedrijf kan realiseren. Als dat binnen de organisatie niet mogelijk is, wees daar dan ook reëel in. Ga hierover in gesprek en speel open kaart.

 

Meer tips voor leidinggevenden?

Als online opleider biedt SkillsTown tal van cursussen, onder andere op het gebied van management, leiderschap, loopbaanontwikkeling en gezondheid. In de online leeromgeving is er voor iedere medewerker en manager een leervorm die bij hem of haar past. Kijk voor meer informatie op de website van SkillsTown.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Klopt precies.Exact de 5 eigenschappen die ieder kabinetslid inclusief ene Mark R.te 's Gravenhage ontberen...

Contactgegevens

AfbeeldingSkillsTown

Bogert 31-14

5612 LX Eindhoven

T (0)88 141 00 00

www.skillstown.com

info@skillstown.com

Meer nieuws

Agenda webinars

Door middel van webinars is het mogelijk om in een relatief kort tijdsbestek, kennis over een actueel thema over te dragen.

 

Kijk hier welke webinars geweest én gepland staan

Whitepapers van SkillsTown

Webinar van de maand

 

Schrijf je in voor het webinar van de maand en geniet kosteloos van de beste webinars.

Nieuwe cursussen

 

Afbeelding
SkillsTown blijft zichzelf ontwikkelen. Iedere maand lanceren we een aantal nieuwe cursussen en voorzien we verouderde cursussen van nieuwe en actuele content.
 
Bekijk hier het overzicht van de nieuwste cursussen