of 60775 LinkedIn

Hoe ik opeens wél werd uitgenodigd op sollicitatiegesprekken

Hoe ik opeens wél werd uitgenodigd op sollicitatiegesprekken. Ook werken aan je eigen positieve instelling?
Reageer

Heb jij wel eens gemerkt dat je veel meer kunt bereiken als je situaties met een positieve instelling benadert? Zelf heb ik dit meegemaakt toen ik na mijn studie druk bezig was met solliciteren.

Ik had mijn studie communicatiewetenschappen afgerond en ik wilde graag aan de slag. Ik ging op zoek naar vacatures en de moed zakte me vrij snel in de schoenen. Ik voldeed vaak nog niet aan de helft van de eisen. Werkervaring van minimaal 3 jaar? Ik had alleen een bijbaantje en een stage van twee maanden gehad. Een goeroe op het gebied van social media? Ik had wel een Facebook account en plaatste af en toe een vakantiefoto, maar daar hield het wel op.

 

Ik verstuurde wel brieven, maar het enige wat ik dacht was: “Weer een uur verspild, ik word toch niet uitgenodigd”. En surprise, surprise: dat werd ik ook niet. Met elke afwijzing daalde mijn motivatie.

 

Snel kwam ik tot de conclusie dat dit niet werkte en ik besloot het anders aan te pakken . Ik spitte het internet door en kwam uit bij een vacature voor een werkervaringsplaats. Met alle hoop die ik nog in me had schreef ik een brief. En… ik mocht op gesprek komen! Een week later tekende ik mijn eerste arbeidscontract, ik mocht een half jaar lang aan de slag op de marketingafdeling van een theater.

 

Na dit half jaar begon ik weer met solliciteren. Natuurlijk voldeed ik nog steeds niet aan alle eisen die in de vacatures stonden. Maar mijn zelfvertrouwen was enorm gegroeid. Ik had het gevoel dat ik echt iets kon en ik werd niet meer afgeschrikt door de lange lijsten van functie-eisen.

 

Het brieven schrijven ging een stuk sneller, omdat ik nu zelf ook geloofde dat ik zomaar aangenomen zou kunnen worden. En dat had resultaat! Ik werd uitgenodigd op gesprekken en eindige zelfs bij de laatste 2 of 3 kanshebbers. Dat ik niet meteen werd aangenomen deed me niet zoveel meer. Ik wist dat het niet lang zou duren voordat ik wel de gelukkige was. En die voorspelling kwam uit.

 

Natuurlijk zou je kunnen zeggen; “Logisch dat je wordt uitgenodigd, je hebt nu ook veel meer ervaring.” Maar het verschil was zo enorm groot. Van geen enkele uitnodiging naar iedere week 3 sollicitatiegesprekken, dat kan niet aan een halfjaartje meer ervaring liggen.

 

Ik ben van mening dat mijn positieve instelling het grote verschil maakte. Het solliciteren werd leuker, makkelijker en leverde meer op. Het hebben van een positieve instelling alleen is natuurlijk niet genoeg, maar ik weet 100 procent zeker dat het me veel verder heeft gebracht dan de negatieve instelling waarmee ik begon.

 

Ook werken aan je eigen positieve instelling? Het gratis webinar van de maand: positieve psychologie helpt je om dit toe te passen in de dagelijkse praktijk.

 

Schrijf je in

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingSkillsTown

Bogert 31-14

5612 LX Eindhoven

T (0)88 141 00 00

www.skillstown.com

info@skillstown.com

Meer nieuws

Agenda webinars

Door middel van webinars is het mogelijk om in een relatief kort tijdsbestek, kennis over een actueel thema over te dragen.

 

Kijk hier welke webinars geweest én gepland staan

Whitepapers van SkillsTown

Webinar van de maand

 

Schrijf je in voor het webinar van de maand en geniet kosteloos van de beste webinars.

Nieuwe cursussen

 

Afbeelding
SkillsTown blijft zichzelf ontwikkelen. Iedere maand lanceren we een aantal nieuwe cursussen en voorzien we verouderde cursussen van nieuwe en actuele content.
 
Bekijk hier het overzicht van de nieuwste cursussen

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!