of 60831 LinkedIn

7 manieren om een leerlijn in te zetten

7 manieren om een leerlijn in te zetten. Een leerlijn geeft houvast bij het leren en ontwikkelen.
SkillsTown Reageer

Maak jij al gebruik van leerlijnen om medewerkers te stimuleren om te leren? Een leerlijn geeft houvast bij het leren en ontwikkelen. Het is een reeks van cursussen die met elkaar samenhangen, die medewerkers vervolgens stap voor stap kunnen doorlopen. Denk bijvoorbeeld aan een leerlijn gericht op digitale vaardigheden. In dit artikel delen we 7 manieren waarop leerlijnen binnen jouw organisatie ingezet kunnen worden.

1. Onboarding van nieuwe medewerkers

Nieuwe medewerkers krijgen in hun eerste werkweek vaak veel informatie. Hoe handig zou het zijn als ze de belangrijkste informatie op één plek terug kunnen vinden? In onze online omgeving is het voor organisaties makkelijk om zelf een onboarding leerlijn aan te maken. Denk daarbij aan onderwerpen als ziekmelden, werktijden en het voorstellen van collega’s.


2. Centraal stellen van een thema

Misschien staat er wel een bepaald thema centraal binnen jouw organisatie. Wil je bijvoorbeeld focussen op klantgerichtheid of op vitaliteit? Dan kun je een leerlijn maken met e-learning modules, webinars, essentials en scans die bij dit thema passen. Een leuk idee is om elk kwartaal of half jaar te wisselen van thema en hier ook de leerlijnen op aan te passen. Zo stimuleer je jouw collega’s om regelmatig een kijkje te nemen in de academie.


3. Verplichte content

Sommige onderwerpen zijn zo belangrijk voor alle medewerkers binnen de organisatie, dat ze verplicht aan bod moeten komen. Denk maar aan de bescherming van klantgegevens of veiligheidsprotocollen. Als je deze verplichte modules bundelt in een leerlijn, is het voor de medewerkers in één oogopslag duidelijk welke content ze sowieso moeten doornemen.


4. Gebaseerd op functieprofielen

Bij bepaalde functies in jouw organisatie horen vast en zeker bepaalde vaardigheden. Als je de verschillende functieprofielen binnen jouw organisatie in kaart hebt gebracht, kun je per functie een leerlijn samenstellen en deze koppelen aan de juiste personen. Zo maak je de academie meteen een stuk persoonlijker.


5. Eigen content door medewerkers

Wist je dat jouw collega’s heel makkelijk zelf essentials kunnen maken? Als je de mooiste creaties samenvoegt in een leerlijn, zijn ze makkelijk terug te vinden voor andere medewerkers. Laat je collega’s bijvoorbeeld essentials maken over hun werkzaamheden of over een thema dat ze aanspreekt.


6. Individuele leerlijnen

Heb je een ontwikkelgesprek gevoerd met een medewerker en hierin de ontwikkeldoelen voor de komende periode vastgesteld? Dan kun je voor deze medewerker een leerlijn klaarzetten met modules die samenhangen met de te ontwikkelen competenties. Zo help je jouw collega’s met hun persoonlijke ontwikkeling.


7. ‘Fun’ leerlijnen

Leren mag ook leuk zijn! Een leerlijn met leuke, laagdrempelige cursussen kan medewerkers triggeren om een kijkje te nemen in de leeromgeving. Eenmaal daar is de stap klein om ook andere cursussen te gaan volgen. Kies er bijvoorbeeld voor om in de zomerperiode een Summer School leerlijn te maken, met verschillende taalcursussen.


Zelf aan de slag met leerlijnen

Heb je inspiratie gekregen en wil je zelf aan de slag? Onze implementatie consultants helpen je hier graag bij. Heb je nog geen online leeromgeving? Onze experts vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Neem gerust vrijblijvend contact op met SkillsTown.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingSkillsTown

Bogert 31-14

5612 LX Eindhoven

T (0)88 141 00 00

www.skillstown.com

info@skillstown.com

Meer nieuws

Agenda webinars

Door middel van webinars is het mogelijk om in een relatief kort tijdsbestek, kennis over een actueel thema over te dragen.

 

Kijk hier welke webinars geweest én gepland staan

Whitepapers van SkillsTown

Webinar van de maand

 

Schrijf je in voor het webinar van de maand en geniet kosteloos van de beste webinars.

Nieuwe cursussen

 

Afbeelding
SkillsTown blijft zichzelf ontwikkelen. Iedere maand lanceren we een aantal nieuwe cursussen en voorzien we verouderde cursussen van nieuwe en actuele content.
 
Bekijk hier het overzicht van de nieuwste cursussen

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!