of 59082 LinkedIn

Wij ‘Einsteiners’

Een generatie is volgens Wikipedia een categorie mensen die in dezelfde periode, van ongeveer 15 jaar, geboren zijn. Je kunt het ook een geboortecohort noemen. Deze mensen hebben gemeenschappelijke eigenschappen die ‘individuele verschillen kunnen domineren’.

Ik ben van een jongere generatie dan veel van mijn collega’s. Volgens de theorie behoor ik tot de generatie Y, ook wel bekend als de generatie Einstein. Er is veel onderzoek gedaan naar de gemene deler van generatiegenoten. Voor ons ‘Einsteiners’ geldt bijvoorbeeld dat wij ondernemerschap tonen en initiatief nemen. We vinden het belangrijk om authentiek te zijn en we zijn opgegroeid met grote technologische ontwikkelingen. We willen werken in een omgeving waar we onszelf kunnen zijn en waar we niet passief moeten afwachten maar waar we meteen kunnen handelen.

 

Betekent dit dan dat ik niet met mijn collega’s van een andere (lees: oudere) generatie kan samenwerken? Nee, integendeel. Maar het vergt van beide kanten wel begrip en een vleugje inlevingsvermogen. Bovendien is de interactie met andere generaties juist interessant; het brengt wat leven in de brouwerij. Iets waar mijn generatie en de generatie boven mij (de ‘pragmatische generatie’) nu juist van houden!

 

Toch is verbinding het codewoord als het gaat om de samenwerking tussen generaties. Want ik als ‘Einsteiner’ haak af als ik tegen verouderde patronen op loop. Ik hou immers van vernieuwing en ik ben niet bang om kritische vragen te stellen. Toch schijnen oudere collega’s deze patronen wel te willen doorbreken maar ze weten niet hoe.

 

Aart Bontekoning, expert op het gebied van generatiemanagement, heeft vorig jaar een aantal expertisebijeenkomsten voor POSG geleid en gaf hiervoor een goed advies. Jongeren (ik en mijn generatiegenoten) moeten de ouderen ‘bevrijden’ en hen aanspreken op hun wijsheid en ervaring. Wij moeten ze helpen hun ervaring door te geven en hun verouderde patronen te doorbreken. Ouderen moeten de frisse kennis en aanpak ons jongeren omarmen. Zo krijgen zij hun werkenergie terug en blijven ze langer vitaal. Wij kunnen daarentegen dan weer profiteren van de kennis en ervaring van oudere generaties. We kunnen van hen leren hoe we draagvlak creëren en hoe we effectief kunnen communiceren om zo ons zelfvertrouwen te vergroten.

 

Op deze manier vinden de verschillende generaties elkaar, ondanks hun eigen behoeften, verwachtingen en ambities. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel. Dus wat is het dan voor moeite om met elkaar een eigentijdse manier van samenwerken en communiceren tot stand te brengen? Want uiteindelijk houdt iedereen van een beetje leven in de brouwerij. Bij welke generatie je ook hoort.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Ad Anthonissen (directeur) op
dag Margot, leuk om je artikel te lezen. En je kunt me altijd bellen want ook ik ben van een andere generatie dan jij !

Contactgegevens

Afbeelding

Hoofdkantoor

Lekkerbeetjesstraat 2-4

5211 AL 's-Hertogenbosch


T 088 330 20 00

info@posg.nl

www.posg.nl


AfbeeldingAfbeelding


 

Partnerbloggers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!