of 59082 LinkedIn

Werk en werken

Werken geeft voldoening. In die overtuiging leef ik sinds jaar en dag. Dromen van niet werken is iets dat ik soms kan doen, maar dat leidt al snel tot nachtmerries.

Wat ik me daarbij heb gerealiseerd, is dat werken een werkwoord is waarvan bijzonder veel definities te geven zijn. Bijvoorbeeld werken in de zin van produceren, concrete producten opleveren. Maar ook werken in de zin van bezig zijn voor jezelf of de maatschappij. Voor mij betekent werken: vol overgave bezig zijn. Waarbij ik rekening moet houden met het feit dat het hele omniversum om mij heen van invloed is op wat ik feitelijk doe.

Doordat omstandigheden om mij heen zich wijzigen, verandert ook mijn positie ten opzichte van alle andere elementen om mij heen. Als je uit het oog verliest dat deze beweging zich te allen tijde doorzet, loop je het risico dat je op een bepaald moment tot de conclusie komt dat alles is veranderd en dat je jezelf in een positie hebt gemanoeuvreerd die je van te voren nooit had willen innemen. Dat is iets wat ik niet wil.

 

Wat óók waar is: doordat het omniversum om mij heen anders wordt, ontstaan er voor mij mogelijkheden om te veranderen van werk. Kansen, mogelijkheden, opportunities; geef het een naam. Door het op deze manier te beleven, creëer ik voor mezelf ruimte, in plaats van bedreiging. De bewustwording leidt vervolgens ook tot de overtuiging dat alles bestaat uit fases. Als het allemaal geweldig gaat: dat gaat weer voorbij. Maar als het soms tegen zit: ook dat gaat weer voorbij.

 

Mijn conclusie is dat ik regisseur ben van mijn eigen leven, door het besef dat ik zelf degene ben die bepaalt op welke wijze ik invulling geef aan mijn werkend bestaan. Dat gevoel wens ik iedereen toe omdat het mij rust geeft in tijden dat het inderdaad minder gaat. Dat wilde ik graag met iedereen delen. En nu ga ik weer aan het werk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Hoofdkantoor

Lekkerbeetjesstraat 2-4

5211 AL 's-Hertogenbosch


T 088 330 20 00

info@posg.nl

www.posg.nl


AfbeeldingAfbeelding


 

Partnerbloggers

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!