of 59130 LinkedIn

Leraar zijn met hart en ziel

Reageer

Een kantelpunt in je carrière. Zo kun je de omschakeling naar werken in het onderwijs wel noemen. Het onderwijs heeft grote behoefte aan goede docenten met praktijkervaring. Professionals uit de (semi)-overheid worden hierbij als een bijzonder goede aanwinst gezien. Zo ondervonden ook Susan Steentjes en Ilonka van Hoorn. Beiden volgden het programma Werken in het Onderwijs van POSG waarin ze zijn klaargestoomd voor een carrière in het onderwijs. Met het programma wordt een brug geslagen tussen beroepskrachten en het onderwijs.

Praktijkervaring in het onderwijs

Dagelijks ervaren Susan en Ilonka de voordelen van hun praktijkervaring. Susan was werkzaam in het gevangeniswezen en nu als docent maatschappelijke zorg. ‘Jij bent als een snoepwinkel voor onze studenten’, kreeg ze eens te horen. Susan: ‘de studenten zijn allemaal reuze nieuwsgierig naar mijn praktijkvoorbeelden’.  Ook Ilonka plukt de vruchten van haar praktijkervaring bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. “Ik kan met mijn ruime praktijkervaring de theorie levend maken voor mijn studenten. Dat wordt erg gewaardeerd.”.


Ben ik een goede docent?

Zelf voor een groep studenten staan. Het beeld zal ongetwijfeld wel eens door je hoofd zijn gegaan. Vaak volgt dan de gedachte: “Ben ik daar wel het type voor?”. Een terechte vraag. Persoonlijkheid is een factor die voor een groot deel bepaalt of jij slaagt als docent.  Het programma Werken in het Onderwijs heeft daarom een sterke focus op het leren kennen van jezelf en het benoemen van intrinsieke drijfveren om docent te worden. Leraar zijn met hart en ziel, noem ik dat. Aan de hand van een uitvoerig intakegesprek en een persoonlijkheidsconfiguratie krijg je een eerlijk en realistisch advies over je geschiktheid als docent. Na de strenge selectie kom je in een stroomversnelling waarin je na een aantal weken je nieuw verkregen vaardigheden al kunt toepassen voor de klas. Tijdens het gehele programma blijft verder gestuurd worden op zelfreflectie.

De omschakeling

Je denkt misschien wel eens aan een carrièreswitch, maar de stap daadwerkelijk zetten blijkt vaak niet eenvoudig. POSG biedt daarom tijdens het programma zekerheid van inkomen en behoud van ABP-pensioen. Een prettige bijkomstigheid. Susan: “Ik moest even omschakelen en POSG gaf mij hier de tijd en ruimte voor”. Professionals die de omschakeling daadwerkelijk maken  en het Werken in het Onderwijs  programma  volgen, zijn succesvol. Twee derde vindt dankzij het netwerk van POSG een passende baan bij een gecertificeerde onderwijsinstelling. Ze zijn toekomstgericht, zoeken de reflectie, hebben kennis van de markt en leveren een concrete bijdrage aan de ontwikkeling van studenten. Kortom: een waardevolle toevoeging aan het onderwijs.

Ook interesse in een switch naar het onderwijs? Voor meer informatie over het programma kun je contact opnemen met Louwe Kater, Manager Interim & Onderwijs. Telefonisch via 06  557 013 23 per e-mail via lkater@posg.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.