of 63082 LinkedIn

Hoera! We mogen langer blijven werken!

Vergrijzing versus Generatiemanagement

In Nederland hebben we besloten dat we langer mogen doorwerken. Op zich niets mis mee, want we blijven ook langer vitaal. Keerzijde van het verhaal is dat organisaties een steeds ouder personeelsbestand krijgen, oftewel ‘vergrijzen’. Hoe kun je mens en organisatie dan gezond houden?

Het zou zo mooi zijn wanneer er een bepaalde balans binnen een organisatie is van diverse generaties. Onderzoek wijst uit dat een dergelijke balans cruciaal is voor een vitale organisatie. De oudere generatie heeft veel (vak)kennis en ervaring op de werkvloer. De jongere generatie is opgegroeid met social media en de digitale wereld. Het is de kunst om deze verschillende generaties in een organisatie elkaar te laten versterken. Een evenwichtige opbouw van het personeelsbestand is daarbij essentieel.  

 

Wanneer er door bezuinigingen, herstructurering of een nieuwe manier van werken veel verandert, is het belangrijk om medewerkers uit alle generaties gemotiveerd te houden. Afscheid nemen van alle 57-plussers is niet de oplossing. De balans tussen generaties wordt daarmee ernstig verstoord. Bij reorganisaties zal hier rekening mee gehouden moeten worden. Het kan ook voorkomen dat een de houdbaarheidstermijn van een medewerker verstrijkt. Zelf de regie nemen en weggaan is vaak een stap te ver voor deze groep, terwijl ze dat wel zouden willen. Met een hypotheek, (studerende) kinderen en een bijzondere, continue veranderende arbeidsmarkt is het best moeilijk om voor jezelf te kiezen en te weten hoe je het moet aanpakken. Het zou mooi zijn als deze medewerkers, net als de medewerkers die boventallig zijn geworden naar aanleiding van een reorganisatie, door de werkgever ondersteund worden in het zetten van een vervolgstap in hun loopbaan.

 

POSG heeft al bijna twee decennia ervaring met het begeleiden van deze groep medewerkers (ambtenaren) via het Mobiliteitsdienstverband, een duurzaam mobiliteitstraject. Dit is een overkoepelend programma waarin we door middel van coaching, training en reflectie, samen zoeken naar nieuwe, concrete perspectieven op de arbeidsmarkt. POSG is daarbij formeel werkgever. Dit zorgt ervoor dat organisaties gevrijwaard zijn van WW-risico en ziekte- en re-integratiekosten. Medewerkers behouden hun huidige arbeidsvoorwaarden, inclusief waarborgen zoals hun ABP-pensioenopbouw. Het Mobiliteitsdienstverband wordt daarom steeds vaker ingezet om organisaties en medewerkers vitaal te houden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Jan van der valk (Bowoto) op
Geweldig!
Oudere moeten aan het werk blijven en jongere komen met geen mogelijkheid aan werk. Een uitdaging voor mensen vanaf 40 jr die zonder werk gekomen zijn om aan werk te komen. Wat een wanbeleid!

Contactgegevens

Afbeelding

Hoofdkantoor

Lekkerbeetjesstraat 2-4

5211 AL 's-Hertogenbosch


T 088 330 20 00

info@posg.nl

www.posg.nl


AfbeeldingAfbeelding


 

Partnerbloggers