of 64621 LinkedIn

Hiep, hiep, hoera: de griffier is jarig!

Vrijdag 2 oktober vierde de Vereniging van Griffiers haar 12,5 jarig jubileum. En POSG was uitgenodigd! De dualisering stond indertijd aan de wieg van deze nieuwe functie in gemeenteland. Vanaf toen kreeg elke gemeenteraad een eigen, onafhankelijke, ambtelijke ondersteuning. Reden te meer voor een feestje in de gemeente Haarlemmermeer, waarvoor alle ingrediënten aanwezig waren: gebak, een cadeau voor de leden in de vorm van een gastcollege door ruimtevaarder Andre Kuipers, een borrel en live muziek.

Lang zal ie leven!?

Wat gedurende het plenaire ochtendprogramma de nodige hilariteit veroorzaakte was een 360 gradenfilmpje waarin diverse burgemeesters, wethouders, raadsleden en gemeentesecretarissen hun ervaringen deelden met het fenomeen ‘griffier’ over de afgelopen periode. Ook werd hen uitspraken ontlokt over hoe ze de toekomst zien van deze beroepsgroep binnen het openbaar bestuur. Daarnaast was aan de deelnemende griffiers vooraf gevraagd een vragenlijst in te vullen gericht op hun persoonlijke drijfveren volgens de systematiek van ‘Profile Dynamics’. De resultaten hiervan werden geëxtrapoleerd naar het profiel van dé griffier. Geel en groen bleken de dominante kleuren die deze functionaris het sterkst typeren. Waarbij geel staat voor: analytisch, creatief, conceptueel, denkkracht. En groen voor: mensgericht, empathisch, communicatie, harmonisch, draagvlak.

 

In de gloria, in de gloria

Voor de middag waren verschillende organisaties, die werkzaam zijn binnen het openbaar bestuur, gevraagd een workshop te verzorgen, waaronder POSG. Met de bus werden de deelnemers naar de locaties van de verschillende workshops gebracht. Zo belandden wij in Kunstfort Vijfhuizen, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Een prachtige plek! (En zeker aan te bevelen voor een fietstochtje!)

 

Johan Kok, Senior Managing Consultant bij POSG, verzorgde een inleiding over werkneembaarheid; de schakel tussen mensen en organisaties en de constante op een veranderlijke arbeidsmarkt. Aansluitend hierop gingen de deelnemers in kleine groepjes met elkaar in gesprek. Dit gebeurde in de vorm van een Career Crafting Carrousel over de volgende thema’s:

 

  • Hoe is de context en het krachtenveld in jouw organisatie en gemeente?
  • Welke vraagstukken spelen er?
  • Welke rollen onderscheid je binnen jouw functie? Welke geven en welke kosten jou energie?
  • Wat/wie inspireert jou? Wat wil je bereiken?
  • Waar ben je goed in? Wat is jouw meerwaarde?

 

De opbrengst van de dag werd door één van de deelnemers mooi verwoord: “Ik ben net als André Kuipers even opgestegen, heb van enige afstand naar mijn functie en functioneren gekeken, waardoor mijn zicht is verruimd!”

 

Aldus de begeleiders van POSG,

 

Johan Kok

Lydia van der Poel

Arie Viskil

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Hoofdkantoor

Lekkerbeetjesstraat 2-4

5211 AL 's-Hertogenbosch


T 088 330 20 00

info@posg.nl

www.posg.nl


AfbeeldingAfbeelding


 

Van Werk naar Werk met het Mobiliteitsdienstverband

Binnen het Mobiliteitsdienstverband verkennen we samen met jou de mogelijkheden die uiteindelijk zullen gaan leiden tot een nieuw en betekenisvol dienstverband.


De 5 stappen die we daarvoor doorlopen.