of 59130 LinkedIn

Geluk in organisaties

Reageer

Donderdag 10 en vrijdag 11 maart vonden in Den Haag en Zwolle de eerste van in totaal 6 landelijke netwerkbijeenkomsten plaats, georganiseerd door POSG Interim. Centraal thema: ‘Geluk in Organisaties’. In twee inspirerende sessies maakte Ap Dijksterhuis duidelijk wat het belang is van geluk, hoezeer je dit in eigen hand hebt en hoe je hier als organisatie op aan kunt sturen. Dijksterhuis is organisatieadviseur en daarnaast als hoogleraar Psychologie verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Geluk in eigen hand
Een groep van circa 50 deelnemers hoorde hoe geluk voor 40% afhankelijk is van aanleg en dat we geneigd zijn te denken dat de overige 60% wordt bepaald door leefomstandigheden. Zijn we rijk of arm, gezond of juist niet, zijn we getrouwd, hebben we een mooi huis, een fraaie auto? Onderzoek laat echter zien dat verschillen in leefomstandigheden in welvarende en stabiele Westerse landen, nauwelijks bijdragen aan geluk. Voor slechts 10% is geluk van deze leefomstandigheden afhankelijk. De overige 50% bepalen we door onze eigen bewuste keuzes. Geluk hebben we dus voor 50% in eigen hand!


Afbeelding

 

Geluk in organisaties
Gelukkige mensen werken harder en beter en zijn minder vaak ziek. Genoeg redenen om onze organisaties zo in te richten zodat mensen daadwerkelijk gelukkiger worden. Hoe doen we dit? We willen plezier hebben in ons werk, en we willen het gevoel hebben dat onze inspanningen zinnig zijn. Dijksterhuis geeft de deelnemers handige en direct bruikbare tips om zowel privé als in de eigen organisatie mee aan de slag te gaan.

 

Afbeelding


Hoe doen wij dit bij POSG?
Wij stellen onder andere twee belangrijke vragen: ‘Waar wil je voor leven en waar wil je van leven?’. Twee persoonlijke vragen die  je alleen zelf kunt beantwoorden. Bij voldoende overlap tussen de antwoorden ontstaat eigenaarschap: je kent je persoonlijke drijfveren, neemt verantwoordelijkheid en regie en bent in staat dat deel van de organisatie te herkennen dat van jou is, omdat je het eigen hebt gemaakt. Hierdoor werk je beter en met meer bezieling. Het sterk wederkerige karakter van eigenaarschap laat zich goed vangen in de volgende quote: “Inspirerend werk maakt je leven waardevol. Een waardevol leven inspireert je werk.”

 

Afbeelding


Na afloop van de bijeenkomsten vond op het kantoor van POSG, op 12e etage van New Babylon in Den Haag een borrel plaats. Hier werd de impact van Dijksterhuis’ woorden duidelijk: er wordt volop nagepraat. In Zwolle konden de deelnemers in het StaatsHuys elkaar op informele wijze ontmoeten tijdens een lunch. Ook in de dagen na de bijeenkomsten kwamen nog veel positieve reacties van deelnemers binnen. Een greep uit de berichten: ‘De zaal leek zo enorm geboeid door Ab Dijksterhuis. Het onderwerp was zeer aansprekend en ik heb in de dagelijkse praktijk al wat mee kunnen doen.’

POSG gaat de komende periode met diverse organisaties in het publieke domein in gesprek over op welke wijze POSG kan ondersteunen in de ontwikkeling van gelukkige werknemers. De eerstvolgende bijeenkomst met Ap Dijksterhuis staat gepland op 8 april in Vianen. Relaties van POSG kunnen zich via de website aanmelden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.