of 59329 LinkedIn

En dan wordt het stil

Over je carrière na afloop van de ambtstermijn

Burgers worden toenemend aangesproken op hun zelfregisserend vermogen. De overheid treedt steeds verder terug; eigen boontjes doppen is het devies.

Werknemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun loopbaan en staan aan het vliegwiel van hun leven. Die maatschappelijke trend omzetten in concrete acties valt niet iedereen mee. Maar het is onvermijdelijk, dus we moeten wel. Daar zit ook wel een uitdaging in: hoe gaat ons dat lukken?

 

Deze zelfregisserende trend wordt ons voorgehouden door politici en bestuurders die natuurlijk zelf ook in dienst  van de overheid zijn. Maar hoe gaat dat eigenlijk als hun baan eindigt door verkiezingen of aftreden? Dan is er het veel besproken wachtgeld, waarover nogal eens meesmuilend wordt gedaan aan de borreltafel. Dat meesmuilen is natuurlijk niet terecht. De discussie valt al snel stil als je de vergelijking trekt met de WW-uitkering voor ‘gewone mensen’.

 

Dat neemt niet weg dat onze (ex-)bestuurders in een glazen huisje zitten en niet graag het verwijt krijgen zakkenvullers te zijn. Zelfregisserend vermogen komt er voor hen op neer dat ze tijdig moeten gaan nadenken over wat te doen na die leuke baan als politicus of bestuurder.  Eigenlijk al op hun eerste werkdag. Velen laten zich leiden door de waan van de dag en zijn gedreven en zo vol van hun werk dat ze er  gewoon niet bij stil staan. De agenda wordt wel gevuld, tot en met de laatste dag. En dan opeens valt het doek en wordt het stil…

 

Ik heb daarvan al heel wat voorbeelden gezien. Niet alleen in mijn directe nabijheid als (ex-) gemeentesecretaris, maar ook in de rol van headhunter. Veel wethouders stonden opeens voor de vraag: Wat nu? Ze hadden geen idee hadden wat ze eigenlijk moesten of konden.  Het kan zo veel beter, denk ik dan! Gelukkig zag ik ook mooie voorbeelden van wethouders die, een jaar voordat ze wethouder af waren, zich door mij lieten ondersteunen in hun zoektocht. Zo had er Nog vóór hij wethouder af was, had er één een andere baan. Uit zijn eigen netwerk nota bene!

 

Als ik er als coach op wijs dat het voeren van netwerkgesprekken heel belangrijk is, trekken ze een vies gezicht en zeggen: ‘Doe mij gewoon even een andere baan zeg…’  Dan heb ik slecht nieuws! Netwerken is het devies in deze tijd, want 70% van de functies worden vergeven via netwerken (ja, ook bij de overheid!) en niet via advertenties of bureaus. Maar hoe doe je dat als je niet voortijdig bekend kunt maken dat je termijn er op zit en je gaat stoppen?  En hoe voer je een goed netwerk gesprek? Ga er toch mee aan de slag zou ik zeggen.  Benut die tijd goed; maak er tijd voor. Zolang je nog wethouder bent heb je een netwerk. Daarna wordt het opeens echt stil…

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.