of 59318 LinkedIn

Een gezonde dynamiek tussen generaties

Hoe brengt u uw formatie verder?

Bij POSG hebben we het vaak over generatiemanagement; het in balans houden van de formatie door een gelijke vertegenwoordiging van alle generaties. Op deze manier worden verschillende krachten gebundeld waardoor ademend vermogen en continuïteit van de bedrijfsvoering ontstaat. Dit klinkt mooi, maar in de praktijk komt het maar in weinig organisaties voor dat deze generatievertegenwoordiging evenredig is verdeeld.

Aart Bontekoning, organisatiepsycholoog en gepromoveerd op generaties in organisaties, spreekt over generaties als clusters van 15 geboortejaren. Vanaf 1940 tot en met 2000 benoemt hij vier generaties met ieder eigen kenmerken en potentie om de eigen cultuur bij de tijd te houden. 

 

Van de vier generaties die hij benoemt,is de protestgeneratie de oudste generatie (1940-1955); een generatie die volgens onderzoek vooral gewend is (of was, want veel mensen uit deze generatie zijn inmiddels met pensioen) om te polderen, anderen te overtuigen, te protesteren, te herstructureren, top down te sturen en te werken volgens het motto kennis is macht. Maar voornamelijk is het een generatie die vooral, vaak ongewild, in verouderde routines blijft hangen. Helaas is dit daarom ook de generatie waar vaak de klappen vallen als er een reorganisatie plaatsvindt of er sprake is van functioneringsproblemen. 

 

Immers zien we vaak dat de beslissers binnen organisaties van een andere generatie zijn, vaak uit de verbindende generatie X (1955-1970). Hoewel hierbij wel moet worden opgemerkt dat de protestorganisatie niet enkel is beperkt tot geboortejaar 1955; het eerste deel van de verbindende generatie zelf kan ook worden meegerekend tot de protestgeneratie. 

 

Dit is ook precies waar wij in de praktijk mee te maken hebben: met individuele functioneringsproblemen omdat mensen niet meer mee komen en blijven hangen in oude gewoonten. Vooral omdat de andere generaties om hen heen in een ander tempo opereren. Toch zijn deze mensen zeer waardevol voor de arbeidsmarkt. Ze hebben veel kennis en daarom is het zowel voor hen als voor organisaties interessant als zij hun energie en ervaring blijven inzetten om jongere generaties verder te helpen.

 

Zo heb ik laatst een casus behandeld waarbij een afdelingshoofd van 57 jaar, werkzaam bij een gemeente, vrijwillig plaats heeft gemaakt voor een jongere collega. Deze man wilde zijn laatste werkjaren zijn expertise elders inzetten om tegelijk de nieuwe generatie de kans te geven om door te groeien. Hij heeft de mogelijkheid aangegrepen om een mobiliteitstraject te volgen waarbij hij door middel van meerdere detacheringsplaatsen kon uitvinden wat echt bij hem past, om uiteindelijk een nieuwe baan in het bedrijfsleven aan te nemen. Een mooi voorbeeld van generatiemanagement waarbij ook de werkgever deze medewerker de mogelijkheid bood om een nieuwe loopbaanstap te maken.

 

Reactie Aart Bontekoning: 

'Wat Kim zegt over de vijftigers van nu, herken ik. Werk doen waar je energie van krijgt is heel belangrijk in een tijd dat iedereen langer blijft werken. Dan laad je zelf voortdurend je eigen batterij op en gaat deze langer mee. Interessant is dat generaties verschillen in waar ze de meeste werkenergie van krijgen. Daarin zit precies de potentie om de eigen cultuur te updaten. Want dat is de essentie van generaties, die reageren met natuurlijke vernieuwingsimpulsen op verouderingsverschijnselen in de bestaande cultuur. Vooral in vergrijzende organisaties rijst de vraag hoe ze ‘up to date’ kunnen blijven. Vanuit een generatieperspectief worden verrassende mogelijkheden zichtbaar'.

 

Kom naar onze expertisebijeenkomst op 26 november

Wilt u meer weten over generatiemanagement en de mogelijkheden om dit binnen uw formatie te faciliteren? Op donderdagmiddag 26 november organiseren wij in samenwerking met Capra Advocaten een expertisebijeenkomst waar Aart Bontekoning meer vertelt over een gezonde dynamiek tussen generaties. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan hier.

Mocht deze datum u niet uitkomen, dan kunt u natuurlijk ook altijd contact met mij opnemen via kcortenbach@posg.nl of telefonisch via 06 295 161 04. Ik vertel u graag meer!

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.