of 59250 LinkedIn

Door werkneembaar te zijn maak je de slag van baan- naar werkzekerheid

De invoering van de Wet werk en zekerheid per 1 juli, zet de verhoudingen op de arbeidsmarkt op scherp. In een interview met het FD (28 april 2015) voorspelt hoogleraar en arbeidsmarktexpert Ton Wilthagen dat bedrijven flexkrachten eerder op straat zullen zetten, omdat werkgevers hen per 1 juli niet na drie, maar twee jaar een vaste aanstelling moeten geven. Feit is dat sommige bedrijven nu al uitzendkrachten wegsturen in anticipatie op de nieuwe wet – een averechts effect.

De Wwz druist in tegen een tendens die al langer gaande is – de transitie van baanzekerheid naar werkzekerheid – en vergt van de flexibele professional juist een nog sterkere focus op werkzekerheid vanwege de neveneffecten. In een netwerkeconomie, waarin productie- en nieuwscycli steeds korter worden en technologische innovaties van de ene dag op de andere een hele bedrijfstak z’n kop kunnen zetten – denk aan de taxi-app van Uber – verschuift de inkoop van arbeid logischerwijs van vaste banen naar projectmatig werken. Dit maakt de arbeidsmarkt tot een uiterst veranderlijk speelveld, wat van organisaties en professionals een groter vermogen vergt om mee te kunnen bewegen met maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Feitelijk is flex in een hyper-bewegelijke netwerkeconomie een onmisbare vorm van arbeid.

 

Wat opvalt in de discussie over flexibilisering is dat deze vaak gevoerd wordt over de hoofden van professionals heen. Terwijl veel professionals – anders dan toen een baan voor het leven nog een maatschappelijk ijkpunt was – op de arbeidsmarkt zoeken naar afwisseling, avontuur en zelfontplooiing. Daar komt bij dat ook mensen met een vaste baan steeds vaker en sneller jobhoppen.

 

Bij POSG zien we met de invoering van de Wwz het belang van onze dienstverlening toenemen. Met het Mobiliteitsdienstverband van POSG kun je als (overheids)professional, met behoud van waarborgen, je werkneembaarheid vergroten. Dit betekent dat je zelfregisserend vermogen ontwikkelt, breder inzetbaarheid wordt en duurzaam loopbaanperspectief creëert. Zo kun je de slag maken van baan- naar werkzekerheid. Doordat je op de arbeidsmarkt aanspeelbaar wordt en blijft, ben je ook van grotere waarde voor organisaties.

 

Voor werkgevers geldt dat ze met het Mobiliteitsdienstverband de organisatie kunnen aanpassen aan onstuimige verandering, zonder lange re-integratie-termijnen en zonder eigen risico voor de WW. Ook kunnen organisaties zo capaciteitsverlies vermijden en ruimte creëren voor volledige focus op eigen kerntaken en primair proces.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.