of 58952 LinkedIn

Dag van de Arbeid - een nationale feestdag!?

3 reacties

De Dag van de Arbeid is in zijn oorsprong een feestdag. Maar kunnen wij ons in de huidige arbeidsmarkt een feestdag veroorloven? Is er reden tot een feest met een werkloosheid van > 600.000?

Filosofen en denkers wezen al op het belang van een goede balans van de dag, ofwel een juiste etmaalverdeling. Wij kunnen het ons nu niet meer voorstellen, sommigen daargelaten met hun 40+ werkweken. Werkzoekenden, met name de 50-plussers vragen zich af of ze überhaupt ooit weer meedoen. Arbeidsmobiliteit, de mate waarin werknemers van banen en opdrachten veranderen, is momenteel laag. Ik denk aan twee woorden: snelheid en fitheid.

 

Snelheid

Er zijn er die relatief snel een nieuwe baan vinden. De werkneembaarheid van deze medewerkers kenmerkt zich door specialistische ervaring, flexibiliteit, durf en geluk. Deze werknemers vinden in een periode van 0 tot 3 maanden een nieuwe baan of opdracht. Zij durven risico's te nemen, hebben daarbij in meer of mindere mate geluk. Door aan het werk te blijven komen zij stap voor stap verder.

 

Fitheid

Wanneer de periode tussen twee banen of opdrachten langer duurt dan verwacht, komt het aan op fitheid. Hoe blijf je vitaal en zorg je ervoor dat de afstand tot de arbeidsmarkt niet groter maar juist kleiner wordt? Laat ik enkele valkuilen benoemen: indutten, het vertrouwen in jezelf en anderen verliezen, aandacht verleggen of berusten in je lot. Er zijn natuurlijk ook optimisten, altijd positief en vol verwachting op een goede afloop. Voor allen geldt: blijf fit en train jezelf daarin.

 

Mijn stelling is: aan het werk! Wie heeft bedacht dat arbeidsvreugde alleen in harde valuta wordt uitbetaald? Het levert veel meer op: waardering, resultaat, collegialiteit, trots, fitheid, ritme, etc. Ik zie oude en nieuwe initiatieven: vrijwilligerswerk, nationaal en internationaal maatschappelijke banen, stages en omscholing. Aan het werk gaan (arbeidsmarktparticipatie) kan op meerdere niveaus. Doe vooral mee, dat helpt jezelf en anderen verder. Het zou een gezamenlijke missie kunnen zijn: ‘Samen brengen we Nederland verder’.

 

Gaan we de Dag van de Arbeid nog vieren? Ik wel! Doe je mee?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Carmen Bos (Adviseur arbeidsmarkt) op
Tegenwoordig is werk veel meer dan enkel het genereren van inkomen. Zoals door Louwe bovenstaand staat omschreven biedt werk een groot stuk levensplezier wat soms niet in geld uit te drukken is, waarbij waardering en ontplooing voor mij bovenaan staan. Anno 2013 zie ik employability als een recht, waar wij dankbaar gebruik van mogen maken!
Door Ingrid Smeets (Projectassistente) op
Beste Louwe,

Samen(werken) is voor mij hierbij het toverwoord.
Het gevoel hebben er niet alleen voor te staan en samen positief bouwen aan de toekomst en de daarbij behorende werkgelegenheid.
Aanvaarden dat de situatie (werkgelegenheid) is zoals ze is en zoveel als mogelijk proberen zelf in de lead blijven als het om je eigen loopbaan gaat.
Ja, mijn steun heb je...

Ingrid Smeets
Door Saskia van den Elshout (Adviseur arbeidsmarkt) op
Mooi verhaal en ik ben het helemaal eens... Aan het werk zijn en arbeidsvreugde zijn erg belangrijk. Een aantal mooie voorbeelden uit mijn naaste omgeving:
- Een vriend van mij heeft via zijn vrijwilligerswerk een hele mooie baan weten te regelen voor een andere vriend die "slechts" 2 maanden in de WW zat.
- Zelf ben ik, ondanks dat ik een (meer dan) full-time baan heb vrijwilliger bij de dierenambulance en tevens bij het WNF. Ontzettend leuk om te doen en het geeft mij erg veel voldoening, positieve energie én het is goed voor mijn netwerk.
- Mijn buurman zit sinds vandaag in de WW. Hij was erg aangeslagen over het feit dat hij op 57-jarige leeftijd in deze situatie terecht is gekomen. Hij is niet bij de pakken neer gaan zitten, maar heeft zich direct aangemeld als vrijwilliger bij een opvanghuis voor tienermoeders. Vandaag heeft hij zijn eerste werkdag!

Kortom: Aan het werk, goed voor jezelf én voor je medemens.