carrière / Partnerbijdrage

Wat kies jij? Frankrijk of Sicilië?

Wat kies jij? Frankrijk of Sicilië? Werken vanuit een ander land

Nu de temperatuur daalt en het weer eerder donker begint te worden, dromen we bij FUTUR wel van een beetje warmte en een duik in de zee. Een van onze bestuursleden maakt ons dan ook steeds weer jaloers, Michael werkt al een tijdje vanuit het zonnige Frankrijk. En net zoals Michael, werkt jonge ambtenaar Marijn ook vanuit een ander land. Beide met een andere reden, maar wel allebei om uit te testen of dit in de toekomst vaker kan. Benieuwd naar hun ervaringen? Lees dan verder!

Marijn Sauer werkt sinds 2016 bij gemeente Leiden aan een duurzamere fysieke leefomgeving als beleidsadviseur Circulaire Bouweconomie. Marijn laat ons ziens dat je inzetten voor Leiden ook kan vanaf een heel andere locatie!

‘Voordat ik startte bij de gemeente had ik nooit gedacht zo lang te blijven. Maar door het meebewegen van de organisatie naar mijn eigen wensen, werd dit mogelijk gemaakt en eigenlijk ook heel erg leuk. Zo stond werken vanuit het buitenland ook al een tijdje op mijn “wensenlijstje”. Alleen deze wens bleek wat moeilijk(er) in te vullen. Niet allerminst door de uitbraak van Covid19, maar ook door de juridische en HRM-technische onmogelijkheden. Bijvoorbeeld dat de gemeente verantwoordelijk is voor een goede (Arbo technische)werkplek en jou hulp moet kunnen bieden als je bijvoorbeeld een bedrijfsarts nodig hebt.

Maar waar een wil is, is een weg. En na negen maanden vanaf mijn eerste aanvraag, het meedenken van collega’s door de organisatie heen, werk ik -samen met mijn vriend- sinds augustus vanuit Sicilië.

We zijn begonnen met een weekje in Cefalu en werken sindsdien vanuit Palermo. Half oktober komen we weer terug. Ik mag dit namelijk als een soort pilot uitproberen voor 8 weken. Hierna volgt een evaluatie. Hoop oprecht dat we dit voor meer collega’s mogelijk kunnen maken.

Waarom Sicilië? Eerlijk gezegd had het van alles kunnen worden, zolang we maar ongeveer in dezelfde tijdzone zouden zitten en corona omstandigheden het zouden toelaten.

Mijn vriend wilde graag naar een (grote) stad, is gek op historie, plekken met een flinke culturele verscheidenheid en we kunnen beiden goed genieten van mooie natuur, een goed strand, zon en lekker eten. Ik had eenmaal eerder Sicilië bezocht en had toen geen tijd om naar Palermo te gaan. Dus het leek een geweldige compromis.’

Hoe bevalt werken vanuit een ander land? Zou je het in de toekomst vaker doen?

‘Oooh zeker! Zo lijkt het me nog steeds heel fijn -als de organisatie het toe laat- om een maandje naar Rome of Parijs te gaan in het laagseizoen om in alle rust de verschillende musea te kunnen bezoeken.

Maar ik heb ook wel wat tips, voor anderen maar ook zeker voor mijzelf:

  • Vergeet niet dat je de hele dag aan het werk bent, dus een goede werkplek is wel écht van belang. Zeker als je met zijn tweeën bent en beide veel videocalls hebt, is uitstekend internet een must. En een extra kamer zodat je apart van elkaar kunt zitten; beide op een goede stoel met een tafeltje. Want voor een paar dagen is allemaal wel prima, maar op lange termijn niet. 
  • Thuiswerken blijft thuiswerken, en als je daar geen energie van kreeg in Nederland, veranderd dat niet miraculeus doordat je in het buitenland zit. Natuurlijk laad je wel veel sneller op als je na het dichtklappen van je laptop in de zee of een goed bord pasta kunt duiken! 
  • Nu we steeds meer op kantoor kunnen werken, worden ook steeds meer vergaderingen fysiek georganiseerd. In mijn werk zijn dat er behoorlijk wat.. Het is dan dus ook wel verstandig om goed naar de agenda te kijken en bijvoorbeeld in een rustigere periode te gaan of te hopen dat “hybride vergaderen” meer uitgekristalliseerd is.’

En onze eigen Michael?

De zomer in Frankrijk heeft overeenkomsten met de kwakkelzomer in Nederland. Af en toe een mooie dag maar geen al te hoge temperaturen, meestal zelfs onder het gemiddelde. Michael van der Schans vertrok op 1 juni dit jaar naar Zuid-Frankrijk om daar een half jaar als vrijwilliger te werken bij een surflodge, in combinatie met zijn baan bij de NVWA. En ook al krijgen we als bestuur het een en ander mee, we waren toch benieuwd naar het hele verhaal!

'Ik was eerder 2 zomers als gast bij de surflodge en vorig jaar zomer heb ik er 6 weken als vrijwilliger gewerkt. Toen de eigenaar me afgelopen februari uitnodigde om het hele seizoen als vrijwilliger te komen, ben ik gaan nadenken over de mogelijkheden.

Ik had natuurlijk niet genoeg verlofuren om zo lang vrij te nemen. Maar al snel had ik het op een rijtje: als ik 24 uur per week voor de NVWA kon blijven werken en 16 uur per week verlof op zou nemen, was het mogelijk het hele seizoen in Frankrijk te zijn. Mijn leidinggevende en interne opdrachtgever waren bereid om mee te werken. De combinatie van werken voor de NVWA en het vrijwilligerswerk gaat verbazingwekkend goed. Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehouden: als het niet lukt, neem ik gewoon 6 weken verlof op en ga dan weer terug.’

Thuiswerken vanuit Frankrijk

‘In de praktijk is er niet zoveel veranderd maar keuzevrijheid en flexibiliteit vragen wel om afspraken. Ik werk al 1,5 jaar vanuit huis en ik heb thuiswerkplek ingeruild voor een nieuwe verfrissende omgeving. Eigenlijk is het heel simpel, ik kan hier gewoon mijn werk blijven doen. En als dat om wat voor reden dan ook, niet goed loopt dan voeren we daar het gesprek over. Professionaliteit, eigen verantwoordelijkheid en onderling vertrouwen, daar gaat het om. Maar het gaat ook, of misschien wel vóóral om discipline. De verleiding is soms best groot om iets anders te gaan doen. Ik zit in een omgeving waar iedereen in vakantiestemming is. Ik heb mezelf aangeleerd om van maandag tot en met donderdag stipt om 9 uur achter mijn laptop te zitten. Daardoor weten mijn collega’s wanneer ik aan het werk en bereikbaar ben.’

Afbeelding

‘Ook al is het soms een beetje fris, werken in een surflodge geeft dagelijks, zodra ik klaar ben met werken een vakantiegevoel.’

Volgend jaar?

‘De situatie wordt straks weer anders. Hybride werken is een mix van op kantoor, elders of thuis werken. Of het daarbinnen mogelijk is om zo’n lange tijd niet op kantoor te zijn, weet ik nu nog niet. We gaan onderling afspraken maken en het zal wat tijd nodig hebben voor we hier met elkaar de juiste modus in hebben gevonden. Deze situatie is best bijzonder maar wie weet wat er straks mogelijk wordt om vrije tijd met werk te combineren. Ik heb hier geleerd om niet te ver vooruit te kijken maar vooral te genieten van het hier en nu. Ik krijg nu een kans om naast mijn werk ook andere dingen te kunnen doen die minstens net zo leuk zijn en waar ik weer een ander soort energie van krijg. Soms komen er dan vragen naar boven zoals ‘wat is je doel in je leven’ of ‘wat wil je nou echt’? Als je meer vrije tijd hebt kan je af en toe uitzoomen en je gaat meer relativeren.’

Hybride werken

Als projectleider Hybride werken is het fantastisch om dit experiment te doen. ‘Het is heel mooi om vanuit mijn campertje in Zuid-Frankrijk te werken aan de manier hoe mensen straks weer op kantoor, thuis of elders gaan werken. Ik heb al heel wat gefronste wenkbrauwen en vragende blikken gezien.’

Voordelen en nadelen

‘Het is natuurlijk onmogelijk om spontaan af te spreken met collega’s, bijvoorbeeld voor een wandeling. Ik moet nu meer investeren in mijn contacten. Als ik iemand al een tijdje niet heb gesproken, pak ik de telefoon. Daar reserveer ik tijd voor in mijn agenda, het onderlinge sociale contact is voor mij belangrijk. Natuurlijk is dat niet hetzelfde als elkaar even zien maar zo blijf ik toch in verbinding en betrokken bij mijn collega’s.

Ik hoor vaak collega’s zeggen dat ze hopen dat alles snel weer bij het oude is, maar dat vraag ik me af. We werken er bij de NVWA naartoe dat er goede balans komt in het werken thuis, op kantoor en elders. Wij kiezen daarbij het moment van werken, de locatie van werken en de vorm die past bij de werkzaamheden, je eigen wensen, die van het team en de organisatie. Ik vind het zelf soms lastig dat ik mijn collega’s niet regelmatig zie, maar ik heb in de afgelopen 1,5 jaar een manier gevonden om daarmee om te gaan. Bijvoorbeeld door met collega’s 1 op 1 af te spreken. Met een bakkie koffie in de hand samen langs de singel in Utrecht lopen of op een terras een borrel drinken is echt leuk. Ik kijk ernaar uit om dat straks weer te kunnen doen als ik terug ben in Nederland.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.