of 59179 LinkedIn

‘Communiceren kun je leren’

Reageer

Aprilbijeenkomst Hartmans Netwerk.
Non-verbale communicatie is vaak een onderbelicht thema binnen de communicatie, terwijl het essentieel is in de interactie. Sterker nog: non-verbale communicatie bepaalt in hoge mate of je communicatie effectief is.

AfbeeldingTe gast waren psycholoog Hein Heijen en communicatieadviseur Kim van Ingen. Psychologie en communicatie zijn namelijk twee terreinen met veel overlap. Hein en Kim namen ons mee in de wondere wereld van de beïnvloedingspsychologie. Mensen laten zich in hoge mate door elkaar beïnvloeden, soms bewust, soms onbewust. Hein leerde ons hoe wij principes uit de beïnvloedingspsychologie kunnen toepassen in ons werk. Zijn belangrijkste advies: Wil je gedrag veranderen? Focus je dan niet op de overtuiging van mensen, maar op hun intenties en motivaties. Met andere woorden: stop ze niet vol met informatie in een poging hun overtuiging te veranderen, maar focus je op de waarden, emoties en gevoelens van de ander. Hein leerde ons verschillende technieken om ons daarop te focussen, en zo echt bij de ander binnen te kunnen komen.

 

AfbeeldingHet middagprogramma was praktijkgericht en ging in op een zuivere en directe vorm van non-verbale communicatie.

 

We gingen naar buiten: de zon en de paardenbak in. Wie volgt wie in de bak en hoe maak je een paard onderdeel van een kudde? Verbinding maken en aanvoelen wat jouw paard prettig vindt, daar draaide het om. Aan de hand van verschillende oefeningen kreeg je zicht op je eigen vorm van non-verbale communiceren. De ervaringen waren wisselend: waar de één moeiteloos met het paard een rondje maakte, bleef ditzelfde paard bij de ander stokstijf staan. Het was mooi om te zien het paard bij elke Hartmanner weer anders reageerde en dat leidde tot voldoende gespreksstof.

De dag werd dan ook, geheel niet in lijn met het programma van de dag, met veel verbale communicatie en onder het genot van een drankje afgesloten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Stichting FUTUR

Postbus 10213

2501 HE Den Haag

www.futur.nl

info@futur.nl


Stichting Jonge Ambtenaren

Postbus 198
2501 CD Den Haag

www.jongeambtenarendag.nl

info@jongeambtenarendag.nl


Hartmans Netwerk

Zonder contact geen netwerk. Er zijn drie manieren om met ons (of met elkaar) in contact te komen. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur, de onderwerpen per optie zijn slechts indicatief. Contact

Meer nieuws

Bloggers