of 59123 LinkedIn

Klaarstaan voor verandering: training voor griffiemedewerkers

Klaarstaan voor verandering: training voor griffiemedewerkers. Behoefte aan kennis ter voorbereiding op de naderende herindelingen binnen de provincie Groningen.
Reageer

In de provincie Groningen is de gemeentelijke herindeling volop aan de gang. Alle gemeentes zijn er al in meer of minder vergevorderde fases mee bezig. Werken voor de gemeente zal door deze herindelingen veranderen. Daarvan was men zich bij de Kring Griffiemedewerkers Groningen terdege bewust. Ter voorbereiding op de veranderingen willen de griffiemedewerkers een steviger basis leggen onder hun werk en hun doorgroeimogelijkheden bevorderen door hun kennis en vaardigheden uit te breiden. Om dat te realiseren schakelde de Kring Bestuursacademie Nederland in. Die stelde in overleg met de Kring, het programma ‘Klaarstaan voor verandering: training voor griffiemedewerkers’ samen.

Marga Meijer-Wildeboer is medewerker griffie in de gemeente Eemsmond. Zij organiseerde deze incompanytraining en nam er zelf aan deel. “Er was behoefte aan kennis ter voorbereiding op de naderende herindelingen binnen de provincie Groningen”, vertelt Marga. “Alleen wilden we niet een heel jaar lang een opleiding volgen, maar een korte praktische training. Het liefst in twee dagen en dan voor de zomervakantie, omdat een aantal gemeenten al gaat herindelen per 1 januari 2018.”


Gekozen voor incompanytraining

“We hebben gekozen voor een incompanytraining want dat kon dichterbij huis én dan konden we zelf aangeven waar onze interesses lagen en wat onze wensen zijn”, aldus Marga. “De Bestuursacademie is een van de grotere spelers op dit gebied. Daarom hebben we onze vraag aan hen voorgelegd. Na een paar keer overleg met mij en de voorzitter van onze Kring is dit programma gemaakt. We hebben besloten om ons grotendeels op de theorie te richten. De praktische kant kunnen we binnen de kring goed bespreken aan de hand van eigen cases.”
 
“Doordat de trainer, Anka Visser, zelf griffier is en ook nog eens ervaring heeft op het gebied van herindelingen, weet ze precies hoe bepaalde zaken lopen en kon zij ons stimuleren en uitdagen. Dat deed ze zo goed dat een aantal collega griffiemedewerkers die zich in eerste instantie niet hadden aangemeld voor de tweede dag, dit na de eerste dag alsnog deden.”


Zelfvertrouwen en ambitieniveau gestegen

“Wat hebben we kunnen ontwikkelen door deze training? Als ik voor mezelf spreek, kan ik aangeven dat mijn zelfvertrouwen en ambitieniveau aardig is gestegen”, legt ze uit. “Ik merkte dat vooral in de werksituatie die ontstond terwijl de opleiding bezig was. Mijn voormalige griffier werd bestuursadviseur en haar opvolger kon niet meteen fulltime starten vanwege zijn vorige baan als griffier bij een andere gemeente. Maar de winkel bleef wel open tijdens deze wisseling van de wacht. En mede door het vertrouwen dat mijn vorige griffier mij gaf, ben ik bij een aantal zaken die speelden in het ontstane gat gedoken en kon ik een aantal raadsleden op een hoger niveau bijstaan. Iets waar ik zonder de onderbouwing van de training niet zomaar zou zijn ingesprongen.”
 
Bent u geïnteresseerd in deze training? Of wilt u weten wat de Bestuursacademie Nederland voor u of uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met ons opleidingsbureau via 035 - 206 11 14.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.