of 59250 LinkedIn

De complexiteit van het werken bij een gemeente

De complexiteit van het werken bij een gemeente. De gemeente Zoetermeer maakt nieuwe medewerkers wegwijs met de training ‘Adviseur in een politiek gestuurde organisatie’
Reageer

Dat werken bij een gemeente niet hetzelfde is als werken in het bedrijfsleven zullen velen van u onderschrijven. Medewerkers die nieuw in dienst treden bij een gemeente lopen geregeld tegen de complexiteit van deze politiek gestuurde organisatie aan. De gemeente Zoetermeer heeft ervoor gekozen om tijdens de inwerkperiode de training ‘Adviseur in een politiek gestuurde organisatie’ aan te bieden. Juist om nieuwe medewerkers hierin wegwijs te maken. Een gesprek hierover met beleidsadviseur HRM Monique Bogaard (opdrachtgever) en deelnemer Luuk Bolscher (trainee) van de gemeente Zoetermeer.

“Als je bij de gemeente werkt, is het belangrijk dat je je bewust bent van de diverse actoren in een gemeentelijke organisatie”, legt Monique uit. “Je hebt te maken met de griffie, de directeur, de gemeenteraad en de wethouders. Die hebben allemaal hun wensen vanuit andere belangen. Dat maakt de gemeente een behoorlijk complexe organisatie, waar je in een flinke spagaat kunt komen te zitten. Flexibiliteit is dus erg belangrijk. Je moet gemakkelijk en snel kunnen schakelen.”

 
“Daarom bieden we deze training regelmatig aan aan onze nieuwe medewerkers en aan medewerkers die van functie veranderen. Meestal is dat in het voorjaar en in het najaar”, vertelt ze verder. “Gemiddeld bestaat de groep deelnemers uit zo’n 12 tot 15 mensen. In overleg met de Bestuursacademie passen we de training ook telkens aan. De laatste keer hebben we bijvoorbeeld het programma met een dag uitgebreid. Mooi dat dat kan, want daar staat niet elke opleider voor open.”


Trainer met praktijkervaring

“Toen ik hier kwam werken, merkte ik wel het verschil met mijn vorige baan”, beaamt Luuk. “Je hebt hier duidelijk met meer stakeholders en verschillende belangen te maken. Daarom vond ik de training ook erg nuttig. Vooral ook omdat de trainer, Wilco van Egmond, iemand is met veel praktijkervaring. Hij kan de theorie heel goed naar de praktijk vertalen met verhalen en voorbeelden uit zijn ervaring. Verder kregen we tijdens de training ook een stukje theorie en maakten we praktijkopdrachten.”
 
Monique: “Volgens mij staat of valt een training met de kwaliteit van de trainer. Daarom werken we heel graag met Wilco. Hij ligt ook goed bij iedereen in de gemeente. Hij creëert echt interactie. Zowel de directeur als de griffier en de wethouders vinden het heel leuk om door hem betrokken te worden bij de training. Wilco geeft hen ook echt de kans om hun verhaal te vertellen en aan te geven wat voor hen belangrijk is.”


Ik snap het geheel nu beter

“In mijn werk heb ik veel plezier van de training. Dat merk ik vooral aan allerlei kleine dingetjes in de dagelijkse bezigheden. Ik snap het geheel ook beter. Bewustwording is eigenlijk wel het grootste effect van de training”, aldus Luuk. “Een heel aardige bijkomstigheid is bovendien dat je tijdens de training ook collega’s van andere afdelingen leert kennen.”
 
“Die bewustwording is ook een van de belangrijkste doelen van de training”, vult Monique aan. “Behalve het volgen van de training vragen we onze medewerkers ook om een commissie- of raadsvergadering bijwonen om te kijken hoe dat werkt, en om inzicht te krijgen in alle processen die zich binnen de gemeentelijke organisatie afspelen. En vooraf krijgen ze ook nog een aantal documenten te lezen, zodat ze voorbereid de training in gaan en weten waarover ze praten.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

 

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.