of 63623 LinkedIn

JONG & ambtenaar 2018

Alles over werken bij de overheid. Over werken bij een gemeente, provincie of waterschap bestaan veel vooroordelen. Zo zouden er alleen oude, vastgeroeste mensen rondlopen en zou het werk saai zijn. Niets is minder waar, blijkt uit dit inspirerende boek over jonge mensen die carrière maken als ambtenaar!

Alles over werken bij de overheid.
Over werken bij een gemeente, provincie of waterschap bestaan veel vooroordelen. Zo zouden er alleen oude, vastgeroeste mensen rondlopen en zou het werk saai zijn. Niets is minder waar, blijkt uit dit inspirerende boek over jonge mensen die carrière maken als ambtenaar!

  Achtergrond  Achtergrond

  • Foutparkeerders op de stoep of honden die niet aan de lijn zitten, die laat hij meestal voorbij gaan. Geüniformeerd handhavingsambtenaar Jonathan Urbiztondo (27) richt zich vooral op jeugdgroepen op straat. Omdat hij ooit zelf tot deze doelgroep behoorde, kent Jonathan de straattaal van hangjongeren. Hij begrijpt ze. En zij begrijpen hem.

   Handhaven met gedichten

   Reageer

   Foutparkeerders op de stoep of honden die niet aan de lijn zitten, die laat hij meestal voorbij gaan. Geüniformeerd handhavingsambtenaar Jonathan Urbiztondo (27) richt zich vooral op jeugdgroepen op straat. Omdat hij ooit zelf tot deze doelgroep behoorde, kent Jonathan de straattaal van hangjongeren. Hij begrijpt ze. En zij begrijpen hem.

  • ‘De gemeente Amsterdam is een megagrote organisatie, waar veel gebeurt. Mensen van allerlei afdelingen sparren met me hoe ze zaken willen aanpakken en willen de visie van de gemeentesecretaris daarop horen. Ik heb contacten in alle delen van de gemeentelijke organisatie.’ Mehtap Karasu (31) is adviseur van de gemeentesecretaris van Amsterdam. Ze helpt hem, met vijf collega’s, z’n werk (goed) te doen.

   ‘Ik zie en leer bizar veel’

   Reageer

   ‘De gemeente Amsterdam is een megagrote organisatie, waar veel gebeurt. Mensen van allerlei afdelingen sparren met me hoe ze zaken willen aanpakken en willen de visie van de gemeentesecretaris daarop horen. Ik heb contacten in alle delen van de gemeentelijke organisatie.’ Mehtap Karasu (31) is adviseur van de gemeentesecretaris van Amsterdam. Ze helpt hem, met vijf collega’s, z’n werk (goed) te doen.

  • Zet je een eerste stap bij een gemeente, krijg je de opdracht je vooral te verwonderen. Want de gemeente heeft een cultuuromslag nodig. Yoran Tuinstra (25) gaat als digicoach bij de gemeente Oldambt aan de slag. De gemiddelde leeftijd van de gemeentelijke medewerkers ligt boven de 45 jaar. En dat leidt misschien tot wat verstarring. Tijd voor een kritische, jonge blik.

   Kom, kijk en verwonder

   Reageer

   Zet je een eerste stap bij een gemeente, krijg je de opdracht je vooral te verwonderen. Want de gemeente heeft een cultuuromslag nodig. Yoran Tuinstra (25) gaat als digicoach bij de gemeente Oldambt aan de slag. De gemiddelde leeftijd van de gemeentelijke medewerkers ligt boven de 45 jaar. En dat leidt misschien tot wat verstarring. Tijd voor een kritische, jonge blik.

  • Op zijn 19e werkt Jisk Branderhorst (30) al in de Brabantse gehandicaptenzorg, als groepsleider voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblematiek. Hij wordt ook lid van de ondernemingsraad én werkt bij andere jeugdzorggroepen. Zo heeft Jisk de zorg goed leren kennen. Wat hem goed van pas komt in zijn werk voor de gemeente Breda.

   De werkweek van Jisk Branderhorst

   Reageer

   Op zijn 19e werkt Jisk Branderhorst (30) al in de Brabantse gehandicaptenzorg, als groepsleider voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblematiek. Hij wordt ook lid van de ondernemingsraad én werkt bij andere jeugdzorggroepen. Zo heeft Jisk de zorg goed leren kennen. Wat hem goed van pas komt in zijn werk voor de gemeente Breda.

  • Zijn werk is veranderd. En toch ook niet. Scheidingen, financiële problemen, verslaving, huisvesting, huiselijk geweld. Nog steeds begeleidt Patrick mensen met problemen. Maar nu hij sinds een jaar deel uitmaakt van het gemeentelijk zorgteam, heeft hij andere collega’s en een gevarieerder takenpakket. Patrick In der Maur (32) is maatschappelijk werker in de West-Friese gemeente Koggenland.

   De werkweek van Patrick In der Maur

   Reageer

   Zijn werk is veranderd. En toch ook niet. Scheidingen, financiële problemen, verslaving, huisvesting, huiselijk geweld. Nog steeds begeleidt Patrick mensen met problemen. Maar nu hij sinds een jaar deel uitmaakt van het gemeentelijk zorgteam, heeft hij andere collega’s en een gevarieerder takenpakket. Patrick In der Maur (32) is maatschappelijk werker in de West-Friese gemeente Koggenland.

  • Linda Rausch (29) werkt sinds november 2016 als financieel consulente bij de gemeente Gouda. Ze staat verschillende interne afdelingen van de gemeente bij, zoals directie, griffie, financiën en juridische zaken. Een afwisselende baan, ervaart Linda. Ze zit hier meer op haar plek dan bij de Rabobank, waar ze haar carrière ooit begon. ‘Daar was het allemaal wat zakelijker en minder sociaal.’

   Beter hier dan bij een bank

   Reageer

   Linda Rausch (29) werkt sinds november 2016 als financieel consulente bij de gemeente Gouda. Ze staat verschillende interne afdelingen van de gemeente bij, zoals directie, griffie, financiën en juridische zaken. Een afwisselende baan, ervaart Linda. Ze zit hier meer op haar plek dan bij de Rabobank, waar ze haar carrière ooit begon. ‘Daar was het allemaal wat zakelijker en minder sociaal.’

  • Ze is vanwege haar jonge leeftijd wel eens boos een snotneus genoemd. Maar over het algemeen reageren spijbelende leerlingen en hun ouders positief. ‘Niemand verwacht zo’n jonge leerplichtambtenaar, eerder een oudere, boos kijkende meneer of mevrouw. Het breekt meestal meteen het ijs.’ Anouk Kooijmans (24) is leerplichtambtenaar in Beuningen.

   Liever geen boetes uitdelen

   Reageer

   Ze is vanwege haar jonge leeftijd wel eens boos een snotneus genoemd. Maar over het algemeen reageren spijbelende leerlingen en hun ouders positief. ‘Niemand verwacht zo’n jonge leerplichtambtenaar, eerder een oudere, boos kijkende meneer of mevrouw. Het breekt meestal meteen het ijs.’ Anouk Kooijmans (24) is leerplichtambtenaar in Beuningen.

  • Steden en dorpen helpen de leefbaarheid te vergroten. Een mooiere job valt niet te bedenken. Steden moeten leefbaar blijven, het voorzieningenniveau in dorpen op peil. Stedelijk adviseur Sanne Bonekamp (26) van de provincie Overijssel is veel op pad om samen met bewoners, ambtenaren en andere betrokkenen initiatieven te realiseren voor hun dorp of stad.

   Vragen wat bewoners willen

   Reageer

   Steden en dorpen helpen de leefbaarheid te vergroten. Een mooiere job valt niet te bedenken. Steden moeten leefbaar blijven, het voorzieningenniveau in dorpen op peil. Stedelijk adviseur Sanne Bonekamp (26) van de provincie Overijssel is veel op pad om samen met bewoners, ambtenaren en andere betrokkenen initiatieven te realiseren voor hun dorp of stad.

  • Doe je het goed, dan hoor je niks. Laat je een steekje vallen, dan staat zomaar je bestaansrecht ter discussie. De vloek van het waterschapswerk noem ik het: belangrijk werk dat door zoveel Nederlanders als vanzelfsprekend wordt ervaren. Toch (of misschien juist daarom) ervaar ik een gevoel van trots als er op een verjaardagsfeestje wordt gevraagd naar mijn werk.

   De vloek van het waterschapswerk

   1 reactie

   Doe je het goed, dan hoor je niks. Laat je een steekje vallen, dan staat zomaar je bestaansrecht ter discussie. De vloek van het waterschapswerk noem ik het: belangrijk werk dat door zoveel Nederlanders als vanzelfsprekend wordt ervaren. Toch (of misschien juist daarom) ervaar ik een gevoel van trots als er op een verjaardagsfeestje wordt gevraagd naar mijn werk.

  • Als trainee kun je worden ingezet op totaal verschillende werkplekken. Scott de Boer en Naciye Kayhan zijn bij de gemeente Arnhem eerst twee jaar trainee geweest, nu hebben ze allebei een vaste aanstelling op nieuw-gecreëerde werkplekken. Niet alleen hun werkplek verschilt, ook hun motivatie. Scott wil de wereld veranderen, Naciye de samenleving dienen.

   De smeerolie tussen de afdelingen

   Reageer

   Als trainee kun je worden ingezet op totaal verschillende werkplekken. Scott de Boer en Naciye Kayhan
   zijn bij de gemeente Arnhem eerst twee jaar trainee geweest, nu hebben ze allebei een vaste aanstelling op nieuw-gecreëerde werkplekken. Niet alleen hun werkplek verschilt, ook hun motivatie. Scott wil de wereld veranderen, Naciye de samenleving dienen.

  • Een jaartje of twee als trainee rondlopen bij de overheid is leuk, interessant en leerzaam. Je krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid, kunt je persoonlijk én professioneel ontwikkelen en wordt omringd door kundige, betrokken mensen. Trainees willen daarom graag ook na hun traineeship bij de overheid aan de slag. Maar ambtenaar voor het leven? Mwoah, daar leggen ze zich liever niet op vast.

   Trainee heeft iets met maatschappij

   Reageer

   Een jaartje of twee als trainee rondlopen bij de overheid is leuk, interessant en leerzaam. Je krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid, kunt je persoonlijk én professioneel ontwikkelen en wordt omringd door kundige, betrokken mensen. Trainees willen daarom graag ook na hun traineeship bij de overheid aan de slag. Maar ambtenaar voor het leven? Mwoah, daar leggen ze zich liever niet op vast.

  • Generatie Y ofwel de millennialgeneratie. Er wordt veel over ons gesproken en geschreven. We schijnen onmogelijk te zijn om mee te werken en toch wil iedereen ons hebben. De wereld om ons heen vergrijst en werkgevers lijken wanhopig om young professionals binnen te slepen. Bij de overheid is dit niet anders.

   Kritisch en veeleisend

   Reageer

   Generatie Y ofwel de millennialgeneratie. Er wordt veel over ons gesproken en geschreven. We schijnen onmogelijk te zijn om mee te werken en toch wil iedereen ons hebben. De wereld om ons heen vergrijst en werkgevers lijken wanhopig om young professionals binnen te slepen. Bij de overheid is dit niet anders.

  • Van Rotterdam-Zuid tot Goeree-Overflakkee zorgt hij met z’n collega’s voor droge voeten. Waterbeheer, van zeedijk tot sloot. Johan Vermeulen (33) is plantoetser en vergunningverlener bij waterschap Hollandse
Delta. Hij controleert of gemeentelijke bestemmingsplannen de ‘watertoets’ kunnen doorstaan.

   On the waterfront

   Reageer

   Van Rotterdam-Zuid tot Goeree-Overflakkee zorgt hij met z’n collega’s voor droge voeten. Waterbeheer, van zeedijk tot sloot. Johan Vermeulen (33) is plantoetser en vergunningverlener bij waterschap Hollandse
   Delta. Hij controleert of gemeentelijke bestemmingsplannen de ‘watertoets’ kunnen doorstaan.

  • Losliggende stoeptegels, renovaties van speeltuinen, de aansturing van gemeentelijke handhavers. Manon Trompetter heeft een gevarieerde baan, ze trekt er regelmatig op uit om contact te maken met inwoners. Manon (26) is adviseur op de afdeling Realisatie van de gemeente Zwijndrecht. Deze afdeling gaat over het beheer en onderhoud van de openbare ruimte.

   Werken als vliegende kiep

   Reageer

   Losliggende stoeptegels, renovaties van speeltuinen, de aansturing van gemeentelijke handhavers. Manon Trompetter heeft een gevarieerde baan, ze trekt er regelmatig op uit om contact te maken met inwoners. Manon (26) is adviseur op de afdeling Realisatie van de gemeente Zwijndrecht. Deze afdeling gaat over het beheer en onderhoud van de openbare ruimte.

  • ‘Winst maken doet me niets. lk wil echt iets betekenen voor de maatschappij, meehelpen de samenleving veiliger te maken.’ Güven Isguzar (34) is senior software test engineer en scrummaster bij het Centraal Digitaal Depot van de Justitiële Informatiedienst in Almelo.

   Scrummaster in een agileproces

   Reageer

   ‘Winst maken doet me niets. lk wil echt iets betekenen voor de maatschappij, meehelpen de samenleving veiliger te maken.’ Güven Isguzar (34) is senior software test engineer en scrummaster bij het Centraal Digitaal Depot van de Justitiële Informatiedienst in Almelo.

  • Na je opleiding bestuurskunde, hupsakee, als ‘groentje’ zomaar het gemeentelijk beleid in. Hoe pakt dat uit? ‘Je kunt jezelf bewijzen en mooie stappen maken als jonge ambtenaar’, vindt Gerben Zegelaar. ‘Zeker als je beschikt over een gezonde dosis energie, enthousiasme en doorzettingskracht.’

   Vrijheid door Het Nieuwe Werken

   Reageer

   Na je opleiding bestuurskunde, hupsakee, als ‘groentje’ zomaar het gemeentelijk beleid in. Hoe pakt dat uit? ‘Je kunt jezelf bewijzen en mooie stappen maken als jonge ambtenaar’, vindt Gerben Zegelaar. ‘Zeker als je beschikt over een gezonde dosis energie, enthousiasme en doorzettingskracht.’

  • Haar omgeving reageert verbaasd. Word je ambtenaar? ‘Als ambtenaar heb je vaak niet het meest flitsende imago, maar mensen hebben geen idee wat er allemaal achter de schermen van een gemeente gebeurt’, vertelt Nicolette van Alebeek (31), projectleider bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch. ‘Het is gaaf!’

   Bij een gemeente werken? gaaf!

   Reageer

   Haar omgeving reageert verbaasd. Word je ambtenaar? ‘Als ambtenaar heb je vaak niet het meest flitsende imago, maar mensen hebben geen idee wat er allemaal achter de schermen van een gemeente gebeurt’, vertelt Nicolette van Alebeek (31), projectleider bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch. ‘Het is gaaf!’

  • Drie petten heeft Nicole Ploeger (26) op, waarvan één eigenlijk een bouwhelm is. Maar die ligt meestal in de kast op kantoor. Bij de gemeente Waterland is Nicole zowel handhavingsjurist, projectleider woningbouw als ambtelijk voorbereider van de nieuwe Omgevingswet. Een drukke job. Of gedragen de Waterlanders zich zo keurig en wordt er weinig gebouwd?

   Twee petten, één bouwhelm

   Reageer

   Drie petten heeft Nicole Ploeger (26) op, waarvan één eigenlijk een bouwhelm is. Maar die ligt meestal in de kast op kantoor. Bij de gemeente Waterland is Nicole zowel handhavingsjurist, projectleider woningbouw als ambtelijk voorbereider van de nieuwe Omgevingswet. Een drukke job. Of gedragen de Waterlanders zich zo keurig en wordt er weinig gebouwd?

  • Hollands Kroon is geen gemeente zoals veel anderen. Toen ik er in 2013 als trainee aan de slag wilde, ging het bij de wervingsprocedure al anders en soms zelfs een beetje raar.

   Ongemakkelijk en verslavend

   Reageer

   Hollands Kroon is geen gemeente zoals veel anderen. Toen ik er in 2013 als trainee aan de slag wilde, ging het bij de wervingsprocedure al anders en soms zelfs een beetje raar.

  • Sinds mei 2017 is Amanda van der Kamp (28) wijkmanager van de wijken Zaandam-West en Rosmolenwijk in Zaanstad. Een beheerwijk en een aandachtwijk, zoals het heet in gemeentetaal. Ze heeft een afwisselende functie, die veel vrijheid biedt het werk naar eigen inzicht in te vullen.

   'Groengevoel met harde cijfers'

   Reageer

   Sinds mei 2017 is Amanda van der Kamp (28) wijkmanager van de wijken Zaandam-West en Rosmolenwijk in Zaanstad. Een beheerwijk en een aandachtwijk, zoals het heet in gemeentetaal. Ze heeft een afwisselende functie, die veel vrijheid biedt het werk naar eigen inzicht in te vullen.

  • CAO-afspraken gemeenten
De vakbonden en gemeenten hebben op 4 juli 2017 een principeakkoord gesloten voor een nieuwe cao tot 1 januari 2019. Vanaf 1 augustus 2017 stijgen de salarissen met 1,0% en vanaf 1 januari 2018 nog eens met 1,5%. In het akkoord staan verder afspraken over flexibiliteit en zekerheid, duurzame inzetbaarheid, bewust belonen en banenafspraken. Gedurende de looptijd van de cao moeten 2000 jongeren aan het werk worden geholpen bij gemeenten. Ook moeten uiterlijk in 2024 5250 nieuwe banen worden gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking.

   Feiten en Cijfers: Over geld

   Reageer

   CAO-afspraken gemeenten

   De vakbonden en gemeenten hebben op 4 juli 2017 een principeakkoord gesloten voor een nieuwe cao tot 1 januari 2019. Vanaf 1 augustus 2017 stijgen de salarissen met 1,0% en vanaf 1 januari 2018 nog eens met 1,5%. In het akkoord staan verder afspraken over flexibiliteit en zekerheid, duurzame inzetbaarheid, bewust belonen en banenafspraken. Gedurende de looptijd van de cao moeten 2000 jongeren aan het werk worden geholpen bij gemeenten. Ook moeten uiterlijk in 2024 5250 nieuwe banen worden gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking.

  • Ze moet ervoor zorgen dat de programma’s ruimte en wonen, water en gebiedsontwikkeling en een anti-leegstandsprogramma goed ‘bemenst’ zijn. Roos van der Horst (28) is sinds februari 2017 human-resourcesmanager bij de provincie Gelderland. Ze kreeg een kans bij de provincie, nadat ze het onderwijs vanwege de hoge werkdruk had verlaten.

   Sturen op werkgeluk

   Reageer

   Ze moet ervoor zorgen dat de programma’s ruimte en wonen, water en gebiedsontwikkeling en een anti-leegstandsprogramma goed ‘bemenst’ zijn. Roos van der Horst (28) is sinds februari 2017 human-resourcesmanager bij de provincie Gelderland. Ze kreeg een kans bij de provincie, nadat ze het onderwijs vanwege de hoge werkdruk had verlaten.

  • Archeologische vondsten, het leefgebied waarborgen van bijzondere planten en dieren, contact met bewoners. Bij het verdubbelen van het aantal rijstroken van een provinciale weg komt veel kijken. Maarten Duisterwinkel (28) is medewerker projectuitvoering bij de provincie Drenthe. Regelmatig staat hij op informatieavonden voor honderden bewoners, die allemaal hun mening hebben.

   Samen een weg zoeken

   Reageer

   Archeologische vondsten, het leefgebied waarborgen van bijzondere planten en dieren, contact met bewoners. Bij het verdubbelen van het aantal rijstroken van een provinciale weg komt veel kijken. Maarten Duisterwinkel (28) is medewerker projectuitvoering bij de provincie Drenthe. Regelmatig staat hij op informatieavonden voor honderden bewoners, die allemaal hun mening hebben.

  • Ondernemend is Daniëlle Schenk (31) altijd geweest. Looptherapeute, kasten opknappen en verkopen. Als jonge zzp’er had ze een eigen debiteurenbeheerbedrijfje. Niet raar dus dat ze bij de gemeente ondernemend ambtenaar is geworden. ‘Mijn negen collega’s en ik vormen een netwerk van ondernemende publieke professionals, ook al staan we op de loonlijst van de gemeente’, vertelt Daniëlle van BRAM.

   Eigen baas bij de gemeente

   Reageer

   Ondernemend is Daniëlle Schenk (31) altijd geweest. Looptherapeute, kasten opknappen en verkopen. Als jonge zzp’er had ze een eigen debiteurenbeheerbedrijfje. Niet raar dus dat ze bij de gemeente ondernemend ambtenaar is geworden. ‘Mijn negen collega’s en ik vormen een netwerk van ondernemende publieke professionals, ook al staan we op de loonlijst van de gemeente’, vertelt Daniëlle van BRAM.

  • Voor deze speciale editie van Binnenlands Bestuur slaan de drie jonge ambtenaar netwerken, het Hartmans Netwerk, de Stichting Jonge Ambtenaren en FUTUR, de handen ineen om te vertellen waarom werken bij de overheid zo gaaf is, wat het van je vraagt en dat je kansen kan creëren en kan pakken. We sluiten af met onmisbare tips voor startende en jonge ambtenaren.

   De leiders van morgen

   Reageer

   Voor deze speciale editie van Binnenlands Bestuur slaan de drie jonge ambtenaar netwerken, het Hartmans Netwerk, de Stichting Jonge Ambtenaren en FUTUR, de handen ineen om te vertellen waarom werken bij de overheid zo gaaf is, wat het van je vraagt en dat je kansen kan creëren en kan pakken. We sluiten af met onmisbare tips voor startende en jonge ambtenaren.

  • Iets meer werkgelegenheid Tussen 2010 en 2015 daalde het aantal overheidsmedewerkers met 50.000, een krimp van 2,3% per jaar. Dit was het gevolg van bezuinigingen en de keuze vanuit de politiek voor een meer compacte overheid. De sterkste teruggang deed zich in die jaren voor bij gemeenten en provincies (beiden -17%).

   Feiten en Cijfers: Over werk

   1 reactie

   Iets meer werkgelegenheid
   Tussen 2010 en 2015 daalde het aantal overheidsmedewerkers met 50.000, een krimp van 2,3% per jaar. Dit was het gevolg van bezuinigingen en de keuze vanuit de politiek voor een meer compacte overheid. De sterkste teruggang deed zich in die jaren voor bij gemeenten en provincies (beiden -17%).

  • De gelukkige ambtenaar Werken bij de overheid maakt best gelukkig, zo blijkt uit het ‘Geluksonderzoek’ dat Binnenlands Bestuur uitvoerde. Ze waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfer 7,6. En ook als het om hun werk gaat, zijn ze redelijk gelukkig: 7,2. Hierbij geldt: hoe jonger, hoe gelukkiger op het werk. Driekwart van de jongeren (18-35) waardeert geluk op het werk met een 7 of een 8. Bij de groep tussen 36 en 55 is dat twee op de drie. Van de oudere ambtenaren (55+) geeft 58 procent een 7 of een 8. Ook leuk: de ambtenaar is gelukkiger in de liefde dan de werknemer buiten de overheid.

   Feiten en Cijfers: Over ambtenaren

   Reageer

   De gelukkige ambtenaar
   Werken bij de overheid maakt best gelukkig, zo blijkt uit het ‘Geluksonderzoek’ dat Binnenlands Bestuur uitvoerde. Ze waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfer 7,6. En ook als het om hun werk gaat, zijn ze redelijk gelukkig: 7,2. Hierbij geldt: hoe jonger, hoe gelukkiger op het werk. Driekwart van de jongeren (18-35) waardeert geluk op het werk met een 7 of een 8. Bij de groep tussen 36 en 55 is dat twee op de drie. Van de oudere ambtenaren (55+) geeft 58 procent een 7 of een 8. Ook leuk: de ambtenaar is gelukkiger in de liefde dan de werknemer buiten de overheid.

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

-Interview met Johan Remkes over zijn Limburgse missie

-Thuiswerken lastig op lange termijn
-Cultuurgeld meer ingezet
-Domburg wil badgast die meer besteedt

-Gemeenten hebben plots geld te veel
-Straatsburg wil na corona vergroenen
-Gemeentejuristen zien risico’s te weinig
-Blinde vlekken bij uitkering cultuursteun


 

Lees Binnenlands Bestuur hier online

Partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!