of 64277 LinkedIn

Dossier: Weigerambtenaren

Dossier: Weigerambtenaren

  Nieuws  Nieuws

  • Omdat hij weigert homo's te trouwen is een Haags trouwambtenaar ontslagen. Hij spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Den Haag.

   Haagse trouwambtenaar vecht ontslag aan

   17 reacties
  • Een wetsvoorstel moet een einde maken aan het fenomeen weigerambtenaren. Dat zijn trouwambtenaren die weigeren om homostellen te trouwen.

   Wetsvoorstel tegen weigerambtenaar

   11 reacties

   D66 heeft vrijdag het initiatiefwetsvoorstel ingediend dat een einde moet maken aan het fenomeen van de weigerambtenaar. D66-leider Alexander Pechtold meldt dat vrijdagavond tijdens een verkiezingsdebat van homobelangenorganisatie COC .

  • Het huidige kabinet wil geen wetswijziging indienen om een einde te maken aan weigerambtenaren. PvdA en GroenLinks zijn teleurgesteld en boos.

   Spies: geen verbod weigerambtenaar

   Het huidige kabinet gaat geen verbod uitvaardigen op weigerambtenaren. Dit heeft demissionair minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Kamer laten weten. De indieners van de motie - Ineke van Gent (GroenLinks) en Pierre Heijnen (PvdA) - zijn teleurgesteld.

  • Opnieuw is er een kamermeerderheid voor het verbod op de weigerambtenaar. Minister Spies denkt dat het voorstel van GroenLinks echter technisch niet uitvoerbaar is en wil het aan het nieuwe kabinet overlaten.

   Spies: verbod weigerambtenaar niet via amvb

   8 reacties

   De Tweede Kamer wil af van het verschijnsel weigerambtenaar. Een ruime meerderheid steunde in de nacht van donderdag op vrijdag een motie hierover van Ineke van Gent van GroenLinks.

  • GroenLinks wil zo snel mogelijk af van ambtenaren die weigeren homo's in de echt te verbinden. De partij dient daartoe een motie in.

   GroenLinks wil per 1 januari van weigerambtenaar af

   7 reacties

   GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent denkt dat de weigerambtenaar per 1 januari volgend jaar verleden tijd kan zijn, als de Kamer een motie van haar hand steunt. Een Kamermeerderheid wil af van de weigerambtenaren, maar onduidelijk is nog op welke manier en hoe snel.

  • Een ambtenaar van de burgerlijke stand is in de ogen van de VVD gewoon bereid tot het voltrekken van huwelijken en tussen personen van hetzelfde geslacht.

   VVD wil toch verbod op weigerambtenaar

   8 reacties

   De VVD wil nu toch in de wet voorkomen dat een trouwambtenaar uit gewetensbezwaren kan weigeren zijn taak te verrichten. Een ambtenaar van de burgerlijke stand, of een kandidaat voor die functie, is in de ogen van de partij gewoon bereid tot het voltrekken van huwelijken en het registreren van partnerschappen tussen personen van hetzelfde geslacht.

  • Kamerlid Pierre Heijnen wil in de wet opnemen dat weigerambtenaren ontslagen of overgeplaatst kunnen worden.

   PvdA wil wettelijke sancties tegen weigerambtenaar

   10 reacties

   De PvdA wil in de wet opnemen dat een ambtenaar die weigert een homopaar te trouwen, kan worden ontslagen of minstens ander werk krijgt toebedeeld. Dat zei Tweede Kamerlid Pierre Heijnen van deze partij dinsdag. 

  • De weigerambtenaar is niet gebaat bij het afschaffen van de ambtenarenstatus, heeft minister Liesbeth Spies geantwoord op kamervragen.

   'Afschaffen ambtenarenstatus niet gunstiger voor weigerambtenaar'

   Reageer

   De plannen om de positie van ambtenaren gelijk te trekken met die van werknemers in het bedrijfsleven, gaan niets uitmaken voor gewetensbezwaarde trouwambtenaren. Dat schrijft minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer.

  • Bijna de helft van de oudere ambtenaren bij de overheid maakt zich druk over zaken als werkdruk en baanzekerheid.

   Oudere ambtenaar piekert meer

   Oudere ambtenaren piekeren meer over bezuinigingen en werkdruk dan hun jongere collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo onder 400 ambtenaren, uitgevoerd in opdracht Driessen, HRM-dienstverlener voor overheid en semi-publieke sector. 

  • Minister Spies van Binnenlandse Zaken wil wachten wat de Raad van State besluit over de kwestie van de trouwambtenaren die geen homostellen willen trouwen.

   Spies handhaaft kwestie trouwambtenaar

   Reageer
  • Weigerambtenaren gaan zich niet zonder slag of stoot laten ontslaan. Als het zover komt, stappen ze naar de rechter, blijkt uit een EO-enquête.

   Weigerambtenaren gaan ontslag aanvechten

   Reageer

   Bijna twee derde van de weigerambtenaren is van plan hun mogelijk ontslag bij de rechter aan te vechten als het kabinet besluit hen te ontslaan. Dat blijkt uit een enquête van het EO-programma De Vijfde Dag dat donderdagavond wordt uitgezonden.

  • Het woord Weigerambtenaar is gekozen tot woord van het jaar 2011 door het Genootschap Onze Taal. De term versloeg daarmee woorden als Wordfeud en plaszak.

   Weigerambtenaar is woord van het jaar

   1 reactie

   Weigerambtenaar is het woord van het jaar 2011 geworden. De 1400 bezoekers van het congres van het Genootschap Onze Taal verkozen het woord zaterdagmiddag boven andere kanshebbers als plaszak of wordfeud.

  • Urk gaat alle Nederlandse gemeenten per brief benaderen om steun te vinden voor haar visie omtrent weigerambtenaren. Urk wil weigerambtenaren niet ontslaan.

   Urk zoekt steun voor standpunt weigerambtenaar

   8 reacties

   De gemeente Urk gaat een brief sturen aan alle Nederlandse gemeenten om steun te vragen voor haar standpunt dat weigerambtenaren gewoon aan moeten blijven. Dat zei een gemeentewoordvoerster vrijdag.

  • Van twee op de drie Nederlanders mag een ambtenaar weigeren homo’s te trouwen, leert een enquête van Binnenlands Bestuur. Het Zeeuwse Reimerswaal wil dat graag zo houden. ‘Onze weigerambtenaren veroorzaken geen problemen.’

   ‘Dit is een hoop gedoe om niks’

   Van twee op de drie Nederlanders mag een ambtenaar weigeren homo’s te trouwen, leert een enquête van Binnenlands Bestuur. Het Zeeuwse Reimerswaal wil dat graag zo houden. ‘Onze weigerambtenaren veroorzaken geen problemen.’

  • Zeven op de 10 ambtenaren vindt dat een ambtenaar mag weigeren homostellen te trouwen. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête op www.binnenlandsbestuur.nl

   ‘Weigerambtenaar geen probleem’

   38 reacties

   Bijna zeven van de tien lezers van Binnenlands Bestuur (68 procent) vinden dat een ambtenaar mag weigeren homostellen te trouwen. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête gehouden via www.binnenlandsbestuur.nl. De enquête, bestaande uit vier stellingen, werd 6.936 keer ingevuld.

  • De reformatorische vakbond RMU is een platform begonnen voor weigerambtenaren die vrezen ontslagen te worden omdat zij weigeren om homostellen te trouwen.

   Vakbond komt op voor weigerambtenaren

   14 reacties

   De reformatorische vakbond RMU is een platform begonnen voor ambtenaren die vrezen ontslagen te worden omdat zij weigeren om homostellen te trouwen. De afgelopen week hebben zich 70 weigerambtenaren bij de vakbond gemeld. RMU-directeur Peter Schalk bevestigde dinsdag een artikel hierover in het Reformatorisch Dagblad.

  • De Tweede Kamer wil de weigerambtenaar laten aanpakken. Een voorstel voor een wettelijke regeling daartoe van GroenLinks werd dinsdag aangenomen.

   Kamer neemt motie tegen weigerambtenaar aan

   11 reacties

   De Tweede Kamer wil het verschijnsel van de weigerambtenaar laten aanpakken. Een voorstel voor een nog uit te werken wettelijke regeling daartoe van GroenLinks werd dinsdag aangenomen met 84 stemmen voor en 58 stemmen tegen.

  • De Haagse weigerambtenaar Wim Pijl overweegt naar de rechter te stappen om zijn ontslag ongedaan te laten maken. De ambtenaar weigert homohuwelijken af te sluiten.

   Weigerambtenaar wil ontslag aanvechten

   4 reacties

   Wim Pijl, de buitengewoon ambtenaar die donderdag door de gemeente Den Haag is ontslagen omdat hij geen homostellen wil trouwen, wil het ontslag juridisch gaan aanvechten.

  • Het tegengaan van ambtenaren die weigeren homoseksuelen te trouwen, lijkt niet langer tot problemen te leiden in de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV. Doordat de PVV gaat schrijven aan een tijdrovend initiatiefwetsvoorstel om weigerambtenaren te verbieden, wordt de kwestie op de lange baan geschoven.

   Einde kwestie weigerambtenaren nog niet in zicht

   1 reactie

   Het tegengaan van ambtenaren die weigeren homoseksuelen te trouwen, lijkt niet langer tot problemen te leiden in de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV. Doordat de PVV gaat schrijven aan een tijdrovend initiatiefwetsvoorstel om weigerambtenaren te verbieden, wordt de kwestie op de lange baan geschoven.

  • Henk Krol van de Gay Krant vindt het eem mijlpaal dat een Kamermeerderheid af wil van de weigerambtenaren.

   Tijdperk weigerambtenaren lijkt voorbij

   1 reactie

   Het feit dat er met de steun van de PVV een Kamermeerderheid lijkt te zijn die af wil van de weigerambtenaren, is een ,,mijlpaal in de homo-emancipatie’’. Dat stelt hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant dinsdag in een reactie.

  • Gemeenten behouden de ruimte om ambtenaren dienst te hebben die geen homoseksuelen willen trouwen. De gemeenten moeten er wel zorg voor dragen dat mensen van het gelijke geslacht met elkaar in het huwelijk kunnen treden.

   Weigerambtenaar blijft verantwoordelijkheid gemeente

   3 reacties
  • Weg met weigeraars

   Gemeenten kunnen niet afrekenen met trouwambtenaren die ‘opeens’ gewetensbezwaren krijgen tegen het homohuwelijk. Burgemeester Tjeerd van der Zwan (PvdA) van Heerenveen en portefeuillehouder burgerzaken wil daarom dat zijn ambtenaren een aangepaste eed afleggen.

  • Amsterdam heeft geen weigerambtenaren meer in dienst. Enkele maanden geleden ontstond een rel toen bleek dat de gemeente twee ambtenaren in dienst had die weigerden homohuwelijken te sluiten.

   Amsterdam weer weigerambtenaarvrij

   8 reacties
   Amsterdam is weer een 'weigerambtenaarvrije gemeente'. Enkele maanden geleden ontstond een rel toen bleek dat de gemeente twee ambtenaren in dienst had die weigerden homohuwelijken te sluiten.
  • GroenLinks heeft tijdens de Gay Pride van afgelopen zaterdag het kabinet opgeroepen om kleur te bekennen over de zogenoemde weigerambtenaren.

   'Kleur bekennen over weigerambtenaren'

   5 reacties
   GroenLinks heeft tijdens de Gay Pride van afgelopen zaterdag het kabinet opgeroepen om kleur te bekennen over de zogenoemde weigerambtenaren.
  • Ook tien jaar na de invoering van het homohuwelijk worden er nog steeds ambtenaren aangesteld met gewetensbezwaren hier tegen. De SGP-fractievoorzitter in Staphorst is zelf ook weigerambtenaar en stelt dat het homohuwelijk ‘geen huwelijk’ is.

   Gemeenten mogen nieuwe weigerambtenaren aanstellen

   38 reacties
   Gemeenten zijn vrij om weigerambtenaren aan te nemen. Wel moeten er in elke gemeente ‘praktische oplossingen’ zijn voor mensen van hetzelfde geslacht die willen trouwen. Een gemeente als Staphorst, die ook tien jaar na invoering van het homohuwelijk nog steeds weigerambtenaren aanstelt, doet volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken niets verkeerd.
  • Hoewel weigerambtenaren niet ontslagen kunnen worden, is het wel mogelijk tijdelijke contracten niet te verlengen. Daar is de gemeente Groningen ook achter gekomen en heeft dit in de praktijk gebracht.

   Groningen verlengt contract weigerambtenaren niet

   3 reacties
   Drie trouwambtenaren in de gemeente Groningen komen na hun tijdelijk contract op straat te staan, omdat ze weigeren homoseksuele stellen te trouwen. Dat heeft de gemeente Groningen donderdag laten weten.
  • COC poster 'Weiger de weigerambtenaar'

   Gay Pride in actie tegen weigerambtenaren

   11 reacties
   Homobelangenorganisatie COC verspreidt de komende dagen duizenden posters in Amsterdam die zich uitspreken tegen het kabinetsbeleid. Op die manier wil ze ervoor pleiten voorlichting over homo- en transseksualiteit op scholen toch verplicht te stellen en het niet langer toe te staan dat ambtenaren weigeren homostellen te trouwen.
  • Weigerambtenaren zijn niet welkom in de vier grootste Nederlandse steden. Dat blijkt uit een rondgang maandag langs de zogenoemde G4.

   G4: weigerambtenaren niet welkom

   5 reacties
   Weigerambtenaren zijn niet welkom in de vier grootste Nederlandse steden. Dat blijkt uit een rondgang maandag langs de zogenoemde G4.
  • Weigerambtenaren zijn niet welkom in Den Haag. Dat staat in de emancipatienota die het college maandag naar de raadsleden heeft gestuurd.

   Den Haag weert weigerambtenaren

   12 reacties
   Weigerambtenaren zijn niet welkom in Den Haag. Dat staat in de emancipatienota die het college maandag naar de raadsleden heeft gestuurd.
  • Ambtenaren van de burgerlijke stand die door hun geloof grote moeite hebben met het sluiten van een homohuwelijk moeten dit nog steeds kunnen weigeren. Dit zei minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) woensdag tijdens een debat over het emancipatiebeleid.

   Ambtenaar mag homohuwelijk weigeren

   16 reacties
   Ambtenaren van de burgerlijke stand die door hun geloof grote moeite hebben met het sluiten van een homohuwelijk moeten dit nog steeds kunnen weigeren. Dit zei minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) woensdag tijdens een debat over het emancipatiebeleid.
  • COC Nederland heeft Amsterdam van haar lijst geschrapt met 'weigerambtenarenvrije' gemeentes. Dat meldde de homobelangenorganisatie donderdag. Amsterdam stond sinds 2007 op de lijst.

   Hoofdstad van lijst door weigerambtenaren

   8 reacties
   COC Nederland heeft Amsterdam van haar lijst geschrapt met 'weigerambtenarenvrije' gemeentes. Dat meldde de homobelangenorganisatie donderdag. Amsterdam stond sinds 2007 op de lijst.
  • Dat heeft Donner maandag geantwoord op vragen van de PvdA. Hij tekent er wel bij aan dat de gemeente Rhenen zelf gaat over de benoeming van trouwambtenaren, als dat maar binnen de regels gebeurt. Daarin is ook ruimte voor de benoeming van trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het huwen van mensen van hetzelfde geslacht. Een gemeente moet er wel voor zorgen dat alle huwelijken mogelijk zijn, schrijft Donner.

   Donner: geen onderscheid weigerambtenaren

   Reageer
   Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) ziet niet in waarom de burgemeester, wethouders en raadsleden van Rhenen die als trouwambtenaren optreden bezwaar mogen maken tegen het homohuwelijk, terwijl andere trouwambtenaren dat niet mogen. Voor dat onderscheid zou een objectieve rechtvaardiging moeten bestaan, maar die ziet de minister niet.
  • PvdA Amsterdam: 'Weg met weigerambtenaren!'

   9 reacties
   De PvdA Amsterdam gaat haar best doen om een passage uit de resolutie te krijgen van de landelijke PvdA. Hierin staat dat trouwambtenaren met principiele bezwaren geen homo’s hoeven te huwen.
  • Weigerambtenaar toch niet in de ban

   Reageer

   Minister Ter Horst zal gemeenten niet opdragen al hun trouwambtenaren te verplichten ook homohuwelijken te sluiten. Zij gaat hiermee in tegen het advies van de Commissie Gelijke Behandeling en volgt het advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

  • Trouwambtenaar moet homohuwelijk sluiten

   Reageer
   Gemeenten mogen van al hun trouwambtenaren eisen dat ze huwelijken sluiten tussen partners van hetzelfde geslacht. Dit stelt de Commissie Gelijke Behandeling in het dinsdag uitgebrachte advies ‘Trouwen? Geen bezwaar!’. Het advies is bedoeld als richtlijn voor gemeenten die worstelen met de zogeheten weigerambtenaren.

  Opinie  Opinie

  • De echte poldertaliban regeren in Amsterdam

   Er gebeuren vreemde dingen in Amsterdam. Trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het voltrekken van homohuwelijken krijgen in Amsterdam geen millimeter ruimte meer. De voltallige gemeenteraad heeft dat vorige week uitgesproken. Dat is eigenlijk niet zo hoffelijk jegens die ambtenaren. Dat vond Cohen ook altijd.

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- Interview burgemeester René Verhulst
- Controlesystemen eenvoudig te hacken
- Gezondheidskloof vraagt om
   'beleid via de band'
- Essay: de waarde van de reclassering
- Ellen van Selm reageert op Geert Mak
- Personeelszaken in coronatijd
- De digitale gemeente is er al
    ... in Estland
- Special Energietransitie

 

Lees Binnenlands Bestuur hier online

Partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!