of 64231 LinkedIn

Dossier: Taskforces

Het aantal taskforces, commissies en werkgroepen in opdracht van de overheid groeit jaarlijks gestaag. Binnenlands Bestuur analyseert deze commissies.

Steeds vaker roept de rijksoverheid de hulp in van een groepje wijze mannen een vrouwen. Het aantal taskforces, commissies en werkgroepen groeit jaarlijks gestaag. Van Schiphol tot de recreatievaart en de schoolboeken: er is geen onderwerp te bedenken of een partijprominent of bekende onderzoeker wordt gevraagd zich erover te buigen. Maar ook gemeenten laten zich niet onbetuigd en stellen regelmatig commissies in. In dit dossier houden we alle landelijke commissies bij en leest u meer over de voor- en tegenstanders van dit oprukkende verschijnsel.

  Nieuws  Nieuws

  • Een team van 20 tot 25 specialisten richt zich uitsluitend op het in beslag nemen van criminele winsten. Dat moet jaarlijks 2 miljoen euro extra opleveren.

   Taskforce gaat hennepwinsten ‘afpakken’

   Reageer

   Binnen enkele maanden komt er in Brabant een 'afpakteam' dat zich speciaal gaat richten op het afpakken van winsten die met hennepteelt zijn verkregen. Dat heeft waarnemend korpschef Dick Schouten van de politie Midden en West Brabant maandag gezegd.

  • De taskforce onder leiding van minister Ivo Opstelten (Veiligheid) en burgemeester Peter Noordanus van Tilburg kwam er begin december onder druk van burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven. Van Gijzel bracht een reeks recente geweldsincidenten in de regio Eindhoven in verband met criminele henneporganisaties. De vijf grote Brabantse steden werken mee in de taskforce.

   Brabantse taskforce slaat terug in 'wietoorlog'

   4 reacties
   Bij de grote actie dinsdag in Brabant onder regie van de nieuwe taskforce georganiseerde criminaliteit zijn negentien hennepkwekerijen ontmanteld en veertien mensen aangehouden. Dat heeft de gemeente Tilburg, een van de plaatsen waar de actie plaatsvond, dinsdagavond laten weten. Op dat moment was nog een actie in een growshop in Breda aan de gang.
  • Aboutaleb leidt Taskforce Overvallen

   Reageer
   Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is benoemd tot voorzitter van een werkgroep van politie, justitie en bedrijfsleven, die ervoor moet zorgen dat het aantal overvallen op winkels en horecagelegenheden afneemt.
  • Pleidooi voor landelijke ov-politie

   1 reactie
   Verkeersminister Camiel Eurlings heeft donderdag onderzoek toegezegd naar een VVD-voorstel voor de oprichting van een landelijke politie voor alle openbaar vervoer.
  • Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaat gemeenten helpen meer aan armoedebestrijding te doen. Daarbij denkt ze aan positieve prikkels, zoals het voorstel van de ChristenUnie om een stimuleringspremie in te stellen voor lokale overheden die het goed doen.

   Klijsma: gemeenten helpen bij armoedebestrijding

   1 reactie
   Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaat gemeenten helpen meer aan armoedebestrijding te doen. Daarbij denkt ze aan positieve prikkels, zoals het voorstel van de ChristenUnie om een stimuleringspremie in te stellen voor lokale overheden die het goed doen.
  • Taskforce tegen vergrijzing Zeeland

   Reageer
   De vergrijzing in Zeeland heeft gevolgen voor vooral het beroeps- en hoger onderwijs in deze provincie. Er komen minder studenten, wat slecht is voor de regio zelf maar ook voor de scholen. Hun financiële positie wordt er niet beter op.
  • Rapport NZ-lijn 'te oppervlakkig'

   2 reacties
   Amsterdam verkijkt zich op de financiële consequenties van het afronden van de Noord/Zuidlijn als het zich baseert op het rapport van de commissie Veerman. ‘Er is geen gedegen kosten-batenanalyse gedaan’, zegt planoloog Mig de Jong die aan de TU Delft promoveert op megaprojecten.
  • Mogelijkheden spoorlijn Breda-Utrecht onderzocht

   1 reactie
   Een speciale commissie onder voorzitterschap van Ed Nijpels gaat de financiële haalbaarheid van een spoorlijn van Breda naar Utrecht onderzoeken. De commissie is maandag in Gorinchem geïnstalleerd. Dat hebben betrokken gemeenten laten weten.
  • Huisvesten asielzoekers gaat te traag

   Saskia Buitelaar 1 reactie

   Reguliere vergunninghouders blijven achter in de opvang, terwijl de huisvesting van asielzoekers onder de pardonregeling voorspoedig verloopt. Gemeenten blijven fors achter bij het huisvesten van ‘gewone’ asielzoekers.

    

  • Commissaris krijgt leiding bij rampen

   Boudewijn Warbroek Reageer

   De Taskforce Management Overstromingen heeft regionaal veel vooruitgang geboekt, maar landelijk niet. De stem van de minister van Binnenlandse Zaken moet doorslaggevend worden.

    

  • Taskforces tegen afspraak in fors toegenomen

   Reageer
   In de periode november 2007-november 2008 riep het kabinet dertig taskforces in het leven. Dit is een flinke toename vergeleken met voorgaande jaren. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur.
  • In actie voor banen voordat het te laat is

   Sandra Olsthoorn Reageer
   Het CPB voorspelt dat binnen twee jaar tweehonderduizend mensen extra hun baan verliezen. Sommige gemeenten hebben de noodscenario’s al klaar, andere wachten af.
  • ‘Europees geld levert innovatie op’

   Sjaak van 't Hof Reageer
   De provincies zien veel perspectief in de door de Europese Commissie zo gewenste kenniseconomie. Nederland staat niet erg open staat voor Europese hulp.
  • Limburg wapent zich tegen slapte

   Hans Bekkers Reageer
   Limburg gaat samen met de gemeenten, het bedrijfsleven en kennisinstellingen in de provincie de lokale gevolgen van de kredietcrisis bestrijden.
  • Inburgeringsexamen eenvoudiger

   Sjors van Beek Reageer
   Minister Vogelaar (Integratie) wil de haperende inburgering vlot trekken door onder meer het inburgeringsexamen ‘toegankelijker en eenvoudiger’ te maken.
  • Taskforce wil massieve aanpak Antilliaanse probleemgroepen

   Reageer
   Er is een massieve inzet nodig op structurele programma’s,  met name gericht op de problematiek van Antillianen die na 1995 naar Nederland zijn gekomen. Dat is de kernboodschap van de Taskforce Antilliaanse Nederlanders aan het kabinet en de zogenoemde Antillianen gemeenten.

  Achtergrond  Achtergrond

  • Toevlucht bij leerwerkbedrijf

   Sandra Olsthoorn Reageer
   De jeugdwerkloosheid loopt in rap tempo op. Staatssecretaris Klijnsma toerde rond om te zien wat er voor de jongeren wordt gedaan. Regelingen moeten eenvoudiger, kreeg ze te horen.
  • Elke twee weken 'n nieuwe taskforce

   Sandra Olsthoorn 1 reactie
   En weer zijn er meer taskforces in het leven geroepen. Nuttig of een chique aftocht voor politici die een probleem niet kunnen oplossen? ‘Er heerst een merkwaardige dubbelheid in de moraal als het om dit soort commissies gaat.’
  • Taskforce-kampioen Hans Alders

   Reageer
   Oud-minister en ex-commissaris van de koningin Hans Alders (PvdA) behoort al jaren tot de meest gevraagde taskforcevoorzitters. Of het nu om problemen rond de uitbreiding van Schiphol, de veiligheid rond Euro 2000 of de millenniumbug gaat, Alders zoekt het uit.
  • De taskforce is een man

   Reageer
   Als politiek Den Haag vroeger met een probleem zat, werd een commissie van wijzen opgetuigd om een uitweg te zoeken. Het bedrijfsleven was daarin vaak goed vertegenwoordigd, maar die directe invloed op het beleid nam af met de intrede van de Kaderwet adviescolleges in 1997. Het aantal commissies is er niet mee teruggedrongen, integendeel, al heeft het beestje nu vaak een andere naam.
  • Bestuurlijke ramp

   Jos Moerkamp Reageer
   ‘Waterproef’ is de naam van de nationale overstromingsoefening die de eerste week van november plaatsvindt. De voorbereiding duurde twee jaar en nam de veiligheidsregio’s als uitgangspunt. Het probleem is nu: die zijn er voorlopig nog niet. Ieder kiest een eigen lijn.

  Documenten  Documenten

  Opinie  Opinie

  • De Nieuwe ambtenaar

   Voor wie ambtenaar is – ik heb dat genoegen nooit mogen smaken – breken spannende tijden aan. Dat is de boodschap van Het Nieuwe Werken, met hoofdletters geschreven, waarover Binnenlands Bestuur vorige week schreef. Als iets nieuw is én met hoofdletters geschreven, trekt het als vanzelf mijn korzelige aandacht.
  • Wereld van verschil

   In de auto – ik ben geen treinreiziger – luister ik naar nieuws. Dat bericht met grote regelmaat uit de wereld van beleid en bestuur. Laatst was er een intrigerende reportage.
  • Operatie Gouden Hark

   35 miljard bezuinigen. Sapperdeflap denk je dan. Om allerlei redenen. De eerste sapperdeflap: waarom nu pas? Een jaar geleden presenteerde dit kabinet een 'gaat-u-rustig-slapen' begroting, met een overschot van 7 miljard als meest opvallende cijfer. Dat was in dezelfde week dat Alan Greenspan verklaarde dat de wereld in de ergste crisis terecht was gekomen sinds de jaren dertig. Ik snap dat de energie sinds oktober vorig jaar vooral is gaan zitten in (behoorlijk succesvol) crisismanagement, maar pas een jaar later de tijd nemen om een antwoord te formuleren voor een meer structurele oplossing, dat riekt naar slecht management.
  • Rem op taskforces

   Commentaar Sandra Olsthoorn Reageer
   Ministers roepen wéér vaker de hulp in van commissies van ‘wijze’ mannen en vrouwen. Het afgelopen jaar gebeurde dat bijna anderhalf keer vaker dan het jaar ervoor, toen er al een record was gevestigd. Is dat erg?

  Websites  Websites

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- Interview burgemeester René Verhulst
- Controlesystemen eenvoudig te hacken
- Gezondheidskloof vraagt om
   'beleid via de band'
- Essay: de waarde van de reclassering
- Ellen van Selm reageert op Geert Mak
- Personeelszaken in coronatijd
- De digitale gemeente is er al
    ... in Estland
- Special Energietransitie

 

Lees Binnenlands Bestuur hier online

Partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!