of 63623 LinkedIn

Dossier: Externe adviseurs

Overheden compenseren de vermindering van ambtenaren met externe adviseurs. De discussie over externe inhuur ten tijde van bezuiniging.

Het Rijk, provincies en gemeenten worden door gedwongen minder dure krachten van buiten in te huren. Tegelijkertijd zeggen overheden meer externen nodig te hebben om de vermindering van ambtenaren te compenseren. Ondertussen bestaat er voor ingehuurde adviseurs geen Balkenendenorm, met soms zeer hoge vergoedingen als gevolg. Graaien of marktwerking? Externe inhuur leidt, zeker in tijden van bezuiniging, tot veel discussie.

  Nieuws  Nieuws

  • De gemeente Amsterdam heeft vanaf 2009 al ruim 275.000 euro uitgegeven aan adviseur Leo Zaal, dezelfde persoon die begin deze maand door de Flevolandse korpsbeheerder Annemarie Jorritsma werd aangesteld als interim-manager van het poltiekorps Flevoland voor 1600 euro per dag.

   Amsterdam huurt dure adviseur vaak in

   2 reacties
   De gemeente Amsterdam heeft vanaf 2009 al ruim 275.000 euro uitgegeven aan adviseur Leo Zaal, dezelfde persoon die begin deze maand door de Flevolandse korpsbeheerder Annemarie Jorritsma werd aangesteld als interim-manager van het poltiekorps Flevoland voor 1600 euro per dag.
  • De gemeente Eindhoven geeft dit jaar volgens een voorlopige schatting ruim 49 miljoen euro uit aan de inhuur van extern personeel. Dat is bijna 34 miljoen meer dan was begroot en weer meer dan vorig jaar toen er 45 miljoen euro werd uitgegeven aan bijvoorbeeld trainers, adviseurs, consultants, beveiligers, ICT-specialisten, intermediairs en advocaten.

   Eindhoven wéér meer kwijt aan externen

   3 reacties
   De gemeente Eindhoven geeft dit jaar volgens een voorlopige schatting ruim 49 miljoen euro uit aan de inhuur van extern personeel. Dat is bijna 34 miljoen meer dan was begroot en weer meer dan vorig jaar toen er 45 miljoen euro werd uitgegeven aan bijvoorbeeld trainers, adviseurs, consultants, beveiligers, ICT-specialisten, intermediairs en advocaten.
  • De inhuur van extern personeel is in Leeuwarden de afgelopen jaren fors gestegen, tot een kleine 12 miljoen euro. Bovendien heeft de stad, ‘geen vastgelegde visie’ over het personeelsbestand en externe inhuur, ondanks een toezegging in 2006 met zo’n visiedocument te komen . Dat concludeert de gemeentelijke rekenkamer in een onlangs verschenen rapport.

   Externe inhuur Leeuwarden vertienvoudigd

   3 reacties
   De inhuur van extern personeel is in Leeuwarden de afgelopen jaren fors gestegen, tot een kleine 12 miljoen euro. Bovendien heeft de stad, ‘geen vastgelegde visie’ over het personeelsbestand en externe inhuur, ondanks een toezegging in 2006 met zo’n visiedocument te komen . Dat concludeert de gemeentelijke rekenkamer in een onlangs verschenen rapport.
  • De structurele zelfonderschatting van mensen die bij de overheid werken, zorgt ervoor dat de overheid op grote schaal externe adviesbureaus inhuurt. Dit stelt Eric ten Harkel, directeur van IT-dienstverlener COOLProfs. Om het aantal externe adviseurs terug te dringen pleit hij voor een zelfbewustere overheid.

   'Te veel adviseurs door minderwaardigheidscomplex ambtenaren'

   51 reacties
   De structurele zelfonderschatting van mensen die bij de overheid werken, zorgt ervoor dat de overheid op grote schaal externe adviesbureaus inhuurt. Dit stelt Eric ten Harkel, directeur van IT-dienstverlener COOLProfs. Om het aantal externe adviseurs terug te dringen pleit hij voor een zelfbewustere overheid.
  • Eindhoven blijft ondanks de beterschap die is beloofd veel geld uitgeven aan de inhuur van extern personeel. Met name aan inhuur van ICT-personeel besteedt de gemeente te veel, maar ook aan trainers, adviseurs, consultants, beveiligers, intermediairs en advocaten.

   Eindhoven blijft te veel ICT-ers inhuren

   Reageer
   Eindhoven blijft ondanks de beterschap die is beloofd veel geld uitgeven aan de inhuur van extern personeel. Met name aan inhuur van ICT-personeel besteedt de gemeente te veel, maar ook aan trainers, adviseurs, consultants, beveiligers, intermediairs en advocaten.
  • Eindhoven blijft ondanks de beterschap die is beloofd veel geld uitgeven aan de inhuur van extern personeel. Tot en met juli gaf de gemeente bijna 21 miljoen euro uit aan trainers, adviseurs, consultants, beveiligers, ICT-specialisten, intermediairs en advocaten.

   Eindhoven blijft duur inhuren

   4 reacties
   Eindhoven blijft ondanks de beterschap die is beloofd veel geld uitgeven aan de inhuur van extern personeel. Tot en met juli gaf de gemeente bijna 21 miljoen euro uit aan trainers, adviseurs, consultants, beveiligers, ICT-specialisten, intermediairs en advocaten.
  • Zelfstandige bestuursorganen zoals uitkeringsinstantie UWV, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Sociale Verzekeringsbank en de IB Groep betalen hun interim-managers nog steeds bedragen die flink boven de balkenendenorm van ruim 180.000 euro liggen. Dat bleek maandag uit een onderzoek van de tv-rubriek Nieuwsuur.

   Externen bij semi-overheid ver boven balkenendenorm

   1 reactie
   Zelfstandige bestuursorganen zoals uitkeringsinstantie UWV, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Sociale Verzekeringsbank en de IB Groep betalen hun interim-managers nog steeds bedragen die flink boven de balkenendenorm van ruim 180.000 euro liggen. Dat bleek maandag uit een onderzoek van de tv-rubriek Nieuwsuur.
  • Gemeenteraad en college van Eindhoven hebben te weinig zicht op de kosten van personeel, bestuur en externe inhuur. Aan inhuur van derden is de stad dit jaar al 45 miljoen euro kwijt. Dat concludeert de Rekenkamer Eindhoven.

   Eindhoven blundert met begroting

   Reageer
   Gemeenteraad en college van Eindhoven hebben te weinig zicht op de kosten van personeel, bestuur en externe inhuur. Aan inhuur van derden is de stad dit jaar al 45 miljoen euro kwijt. Dat concludeert de Rekenkamer Eindhoven.
  • De Amsterdamse SP-fractie is verbijsterd over de ruim 21 miljoen euro die de gemeente in het eerste kwartaal van 2010 heeft uitgegeven aan externe inhuur. Over heel 2010 zou dat neerkomen op 85 miljoen. Dat is zeven miljoen minder dan vorig jaar, maar tien miljoen meer dan in 2008.

   Kosten externen Amsterdam blijven torenhoog

   10 reacties
   De Amsterdamse SP-fractie is verbijsterd over de ruim 21 miljoen euro die de gemeente in het eerste kwartaal van 2010 heeft uitgegeven aan externe inhuur. Over heel 2010 zou dat neerkomen op 85 miljoen. Dat is zeven miljoen minder dan vorig jaar, maar tien miljoen meer dan in 2008.
  • Het kabinet gaat bij ministeries de inhuur van personeel van buiten niet verder aan banden leggen. De Tweede Kamer wil een afdwingbare norm van 10 procent van de totale uitgaven aan personeel, maar volgens staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) is dat niet werkbaar.

   Inhuur externen bij overheid niet aan banden

   12 reacties
   Het kabinet gaat bij ministeries de inhuur van personeel van buiten niet verder aan banden leggen. De Tweede Kamer wil een afdwingbare norm van 10 procent van de totale uitgaven aan personeel, maar volgens staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) is dat niet werkbaar.
  • Coalitiepartij PvdA wil dat de provincie Gelderland de inhuur van externen beperkt. Aanleiding is het nieuws in Binnenlands Bestuur over een communicatieadviseur die per dag ruim 1100 euro kost.

   Gelderse externen ter discussie

   Boudewijn Warbroek 6 reacties
   Coalitiepartij PvdA wil dat de provincie Gelderland de inhuur van externen beperkt. Aanleiding is het nieuws in Binnenlands Bestuur over een communicatieadviseur die per dag ruim 1100 euro kost.
  • De Tweede Kamer legt de inhuur van externe medewerkers bij ministeries aan banden. Het parlement stemde donderdag in met een voorstel van de SP voor een afdwingbare norm van 10 procent van het totale personeelsbudget.

   Ministeries mogen hooguit 10 procent inhuren

   6 reacties
   De Tweede Kamer legt de inhuur van externe medewerkers bij ministeries aan banden. Het parlement stemde donderdag in met een voorstel van de SP voor een afdwingbare norm van 10 procent van het totale personeelsbudget.
  • Eindhoven gaf in 2009 45 miljoen euro uit aan inhuur van externen, tegenover 110 miljoen euro aan loonkosten voor ambtenaren. De lokale partij Ouderen Appèl Eindhoven vraagt het college om uitleg.

   Kosten externe inhuur Eindhoven rijzen de pan uit

   28 reacties
   Eindhoven gaf in 2009 45 miljoen euro uit aan inhuur van externen, tegenover 110 miljoen euro aan loonkosten voor ambtenaren. De lokale partij Ouderen Appèl Eindhoven vraagt het college om uitleg.
  • Bezuinigingen op eigen mensen populair

   Hans Bekkers Reageer
   Gemeenten snijden massaal in de eigen organisatie en de inhuur van externe adviseurs, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Ook provincies hakken er stevig op los.
  • Diverse fracties in de Gelderse Staten plaatsen vraagtekens bij de inhuur van een externe communicatieadviseur voor 1100 euro per dag. ‘Dit kan misschien veel efficiënter’, zegt PvdA-Statenlid Yasemin Cegerek.

   Kritiek in Gelderse Staten op dure voorlichter

   Boudewijn Warbroek 4 reacties
   Diverse fracties in de Gelderse Staten plaatsen vraagtekens bij de inhuur van een externe communicatieadviseur voor 1100 euro per dag. ‘Dit kan misschien veel efficiënter’, zegt PvdA-Statenlid Yasemin Cegerek.
  • De provincie Gelderland huurt tegen een dagtarief van ruim 1100 euro een jaar lang een externe communicatieadviseur in. ‘Geen abnormaal tarief’, zegt de branchevereniging. ‘Aan de hoge kant’, menen andere provincies

   Voorlichter à 1100 euro per dag

   Boudewijn Warbroek 45 reacties
   De provincie Gelderland huurt tegen een dagtarief van ruim 1100 euro een jaar lang een externe communicatieadviseur in. ‘Geen abnormaal tarief’, zegt de branchevereniging. ‘Aan de hoge kant’, menen andere provincies
  • Ondanks een belofte van het College eind 2008 tot beterschap heeft Utrecht in 2009 toch weer 8,8 miljoen euro meer dan gepland uitgegeven aan het inhuren van externe krachten.

   Utrechtse uitgaven aan externen blijven stijgen

   1 reactie
   Ondanks een belofte van het College eind 2008 tot beterschap heeft Utrecht in 2009 toch weer 8,8 miljoen euro meer dan gepland uitgegeven aan het inhuren van externe krachten.
  • Het ministerie van Defensie wil de komende vier jaar voor ongeveer 60 miljoen euro per jaar aan externe ICT'ers inhuren, ongeveer evenveel als op dit moment. De aanbesteding daarvoor is inmiddels uitgeschreven.

   ICT-inhuur defensie blijft fors

   Reageer
   Het ministerie van Defensie wil de komende vier jaar voor ongeveer 60 miljoen euro per jaar aan externe ICT'ers inhuren, ongeveer evenveel als op dit moment. De aanbesteding daarvoor is inmiddels uitgeschreven.
  • Het aantal externe ICT'ers bij grote overheidsprojecten blijkt nog steeds aan de forse kant. Dat blijkt uit door BZK verstrekte gegevens over de inhuur die door Webwereld met een Wob-procedure zijn opgevraagd. 

   BZK hongerig naar externe ICT'ers

   5 reacties

   Het aantal externe ICT'ers bij grote overheidsprojecten blijkt nog steeds aan de forse kant. Dat blijkt uit door BZK verstrekte gegevens over de inhuur die door Webwereld met een Wob-procedure zijn opgevraagd.

    

  • Bovengrens aan salaris externen bij overheid

   2 reacties
   Het CDA wil een bovengrens stellen aan het salaris dat de rijksoverheid betaalt aan medewerkers die extern worden ingehuurd. De Tweede Kamerfractie vindt dat externen bij de overheid maximaal 181.000 euro op jaarbasis mogen verdienen, naar het voorbeeld van de salarisnorm die is afgesproken voor de publieke sector.
  • Wallage: Extern advies vragen is teken van kracht

   1 reactie
   Het inschakelen van externe organisatieadviseurs is een teken van kracht en niet van zwakte. Dat stelde Jacques Wallage, voorzitter van de Raad voor het Openbaar Bestuur, donderdagmiddag in een lezing in Amsterdam.
  • Bijna driekwart van de ambtenaren is van mening dat tijdelijk ingehuurde medewerkers een toegevoegde waarde hebben. Toch vindt 81 procent dat de overheid te veel geld uitgeeft aan externe inhuur. Dit blijkt uit onderzoek van InOverheid.nl.

   Ambtenaar: 'externe kracht nuttig, maar te duur'

   2 reacties
   Bijna driekwart van de ambtenaren is van mening dat tijdelijk ingehuurde medewerkers een toegevoegde waarde hebben. Toch vindt 81 procent dat de overheid te veel geld uitgeeft aan externe inhuur. Dit blijkt uit onderzoek van InOverheid.nl.
  • 'Kwart personeel provincie ingehuurd'

   Reageer
   De twaalf provincies hebben vorig jaar samen 237,4 miljoen euro uitgegeven aan personeel dat ze extern inhuurden. Dat concludeerde de SP woensdag op basis van eigen onderzoek. Gemiddeld ging 24,1 procent van de totale personeelskosten van provincies op aan de inhuur van externen.
  • Het toepassen van de Balkenende- norm van 180 duizend euro per jaar bij de beloning van ambtenaren in combinatie met de concurrentie op de arbeidsmarkt, stelt Amsterdam voor lastige dilemma’s.

   Balkenende-norm dwingt tot extern gaan

   Henk Bouwmans 7 reacties
   Het toepassen van de Balkenende- norm van 180 duizend euro per jaar bij de beloning van ambtenaren in combinatie met de concurrentie op de arbeidsmarkt, stelt Amsterdam voor lastige dilemma’s.
  • Apeldoorn heeft gedragscode voor externen

   Reageer
   B en w van Apeldoorn hebben  een gedragscode vastgesteld voor externen die tijdelijk bij de gemeente werken en worden aangestuurd door gemeentelijk personeel. De code, die in de inkoopvoorwaarden komt te staan, moet leiden tot bewustzijn bij ambtenaren en externen. Apeldoorn loopt voorop met deze gedragscode.
  • De Gemeente Utrecht heeft na een maand onderzoek nog steeds geen goed beeld van de externe inhuur. Zo kan de gemeente niet het bedrag noemen van de uitgaven aan externe inhuur waarop het college vijf miljoen euro zegt te willen bezuinigen. Van zeventien ‘overeenkomsten’ kan de gemeente nog steeds niet zeggen hoelang de ‘inhuur’ al duurt.

   Utrecht heeft geen zicht op inhuur externen

   Reageer
   De Gemeente Utrecht heeft na een maand onderzoek nog steeds geen goed beeld van de externe inhuur. Zo kan de gemeente niet het bedrag noemen van de uitgaven aan externe inhuur waarop het college vijf miljoen euro zegt te willen bezuinigen. Van zeventien ‘overeenkomsten’ kan de gemeente nog steeds niet zeggen hoelang de ‘inhuur’ al duurt.
  • Minder externen biedt ruimte voor de looneis van de AbvaKabo in de onderhandelingen over de cao voor 190.000 gemeenteambtenaren. Dat zegt Ruud Kuin, de landelijk cao-onderhandelaar van de bond. De bond roept haar leden op te melden ‘hoeveel dure externe krachten er bij gemeenten rondlopen’. De onderhandelingen zitten vast op de looneis van de vakbond. Op 30 september worden de onderhandelingen voortgezet.

   AbvaKabo: hogere lonen door minder externen

   16 reacties
   Minder externen biedt ruimte voor de looneis van de AbvaKabo in de onderhandelingen over de cao voor 190.000 gemeenteambtenaren. Dat zegt Ruud Kuin, de landelijk cao-onderhandelaar van de bond. De bond roept haar leden op te melden ‘hoeveel dure externe krachten er bij gemeenten rondlopen’. De onderhandelingen zitten vast op de looneis van de vakbond. Op 30 september worden de onderhandelingen voortgezet.
  • Er ontstond deze week ophef over de hoogte van de uitgaven van de gemeente Utrecht aan een extern adviseur. Gemeentelijk coördinator luchtkwaliteit Hans Haarsma declareerde vanaf medio 2005 gemiddeld zo’n 315.000 euro per jaar; in enkele jaren in totaal ruim 1,3 miljoen. Meerdere partijen uit de Utrechtse gemeenteraad waren woedend. Volkomen onterecht, meent Haarsma. ‘Het is net alsof “externen” schurken zijn die zakken vullen.’

   ‘Net alsof externen allemaal schurken zijn’

   10 reacties
   Er ontstond deze week ophef over de hoogte van de uitgaven van de gemeente Utrecht aan een extern adviseur. Gemeentelijk coördinator luchtkwaliteit Hans Haarsma declareerde vanaf medio 2005 gemiddeld zo’n 315.000 euro per jaar; in enkele jaren in totaal ruim 1,3 miljoen. Meerdere partijen uit de Utrechtse gemeenteraad waren woedend. Volkomen onterecht, meent Haarsma. ‘Het is net alsof “externen” schurken zijn die zakken vullen.’
  • Utrechtse raad woedend over dure adviseur

   11 reacties
   Meerdere partijen uit de Utrechtse gemeenteraad zijn woedend over de uitgaven van de gemeente aan een extern ingehuurde adviseur. De adviseur luchtkwaliteit werd de afgelopen vier jaar ingehuurd voor in totaal 1,4 miljoen euro, zo meldden lokale media en politieke partijen dinsdag.
  • De crisis dwingt advies- en organisatiebureaus hun tarieven te verlagen. Overheden zeggen tot 30 procent minder te betalen voor extern ingehuurde krachten. De dalende tarieven zijn een gevolg van toegenomen concurrentie. Steeds meer advies- en organisatiebureaus begeven zich op de overheidsmarkt, doordat het bedrijfsleven als gevolg van de economische crisis steeds minder externen inhuurt.

   Crisis dwingt externe bureaus tot prijsstunten

   4 reacties
   De crisis dwingt advies- en organisatiebureaus hun tarieven te verlagen. Overheden zeggen tot 30 procent minder te betalen voor extern ingehuurde krachten. De dalende tarieven zijn een gevolg van toegenomen concurrentie. Steeds meer advies- en organisatiebureaus begeven zich op de overheidsmarkt, doordat het bedrijfsleven als gevolg van de economische crisis steeds minder externen inhuurt.
  • ‘Externe inhuur kwart goedkoper’

   Hans Bekkers 1 reactie
   De crisis dwingt advies- en organisatiebureaus hun tarieven te verlagen. Overheden zeggen tot 30 procent minder te betalen voor extern ingehuurde krachten.
  • Norm voor inhuur extern personeel overheid

   2 reacties
   Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil een norm vastleggen voor het inhuren van externe adviseurs en uitzendkrachten door departementen. Vrijdag bespreekt de ministerraad een voorstel van haar om ministers toe te staan maximaal 13 procent van hun personeelskosten in te zetten voor extern personeel.
  • Het ministerie van Justitie heeft vorig jaar 105 miljoen euro meer uitgegeven aan extern personeel dan het departement in het jaarverslag heeft gemeld. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in een dinsdag gepubliceerd rapport bij dat jaarverslag.

   Justitie 'vergeet' 105 miljoen aan externe inhuur

   5 reacties
   Het ministerie van Justitie heeft vorig jaar 105 miljoen euro meer uitgegeven aan extern personeel dan het departement in het jaarverslag heeft gemeld. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in een dinsdag gepubliceerd rapport bij dat jaarverslag.
  • Utrecht belooft meer inzicht in externe inhuur

   1 reactie
   De Rekenkamer Utrecht levert in een onlangs uitgebracht rapport forse kritiek op het Utrechtse college van B&W. De gemeente overtreedt volgens de Rekenkamer bij aanbestedingen stelselmatig de geldende regels. Het college belooft meer inzicht te geven in externe inhuur.
  • Inhuur externen blijft nodig

   Reageer

   De Rijksoverheid blijft externen inhuren voor advies over eenmalige ICT-projecten, omdat het om expertise gaat die het Rijk “redelijkerwijs niet volledig in huis wil en kan hebben”.

  • Kamer wil minder inhuur externen

   Reageer

   De Tweede Kamer wil dat de overheid minder externe medewerkers inhuurt. Dat werd duidelijk tijdens het debat hierover met minister Guusje ter Horst (BZK).

  • Voor 1,2 miljard aan externen bij rijk

   Reageer
   De rijksoverheid heeft vorig jaar bijna 1,2 miljard euro uitgegeven aan de inhuur van externe medewerkers. ‘Omdat de cijfers over verschillende jaren niet te vergelijken zijn, kan niet zomaar de conclusie worden getrokken dat er sprake is van een sterke stijging van de uitgaven’, schrijft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

  Achtergrond  Achtergrond

  • Externen gaan het eerst

   De laatste jaren huurden gemeenten steeds meer externe medewerkers in, van uitzendkracht tot interim-manager. Maar nu stokt die inhuur. Het eerste slachtoffer is marktleider BMC.
  • Onmisbare schakel

   Henk Vlaming Reageer
   Gemeenten leunen soms zwaar op interim-managers. Voorheen mocht de ingehuurde manager puinruimen. Steeds vaker moet de tijdelijke kracht vooral op de winkel passen en gaten in de organisatie opvullen. Kritische beschouwers maken zich zorgen: ‘Hoeveel externen kun je hebben?’
  • Baasjes van buiten

   Hans Bekkers Reageer
   De interim-managers bezetten in de gemeentehuizen nog geen vier procent van alle managementstoelen. Meer dan de helft van de gemeenten telt op papier zelfs geen enkele interimmer. De praktijk is wellicht anders. Veelal ontbreekt het overzicht.

  Opinie  Opinie

  • Adviesbranche

   Commentaar Erik van Zwam 5 reacties

   Het zijn zware tijden voor de adviesbranche. Vooral consultancy's die werken voor de overheid gaan in sommige gevallen failliet, moeten stevig saneren of hebben een legertje adviseurs werkloos thuiszitten.

  • Externen: schurken, inderdaad

   Je krijgt bijna medelijden met Hans Haarsma, coördinator luchtkwaliteit. Hij declareerde gedurende vele jaren lang als extern adviseur gemiddeld zo’n 315.000 euro per jaar bij de gemeente Utrecht, zo berichtte Binnenlands Bestuur vorige week. Gemeenteraadsleden boos, de pers verontwaardigd. Volkomen onterecht, meent Haarsma. ‘Het is net alsof “externen” schurken zijn die zakken vullen’, stelt hij.
  • Externe denkkracht

   Column 1 reactie
   Toen ik begin jaren negentig inwoner was van de Hofstad, kwam het gemeentebestuur op het lumineuze idee Den Haag via een imagocampagne op te stuwen in de vaart der volkeren. Onder het motto ‘Den Haag bruist!’ zou de residentie jaarlijks vele tienduizenden toeristen uit binnen- en buitenland moeten trekken.

  Partnernieuws  Partnernieuws

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

-Interview met Johan Remkes over zijn Limburgse missie

-Thuiswerken lastig op lange termijn
-Cultuurgeld meer ingezet
-Domburg wil badgast die meer besteedt

-Gemeenten hebben plots geld te veel
-Straatsburg wil na corona vergroenen
-Gemeentejuristen zien risico’s te weinig
-Blinde vlekken bij uitkering cultuursteun


 

Lees Binnenlands Bestuur hier online

Partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!