of 59212 LinkedIn

Yasin Torunoglu

Leeftijd
27 jaar
Functie
Gemeenteraadslid PvdA
Werkgever
De Nederlandse burger
Plaats
Eindhoven
Salaris
1000 euro p.m., incl partijlidmaatschap
Vorige baan
Ober bij restaurant Meneer Frits

Agenda

Ik wil bewijzen dat politici als Wilders en Fortuyn ongelijk hebben. Niet alle allochtone jongeren zijn onruststokers. Ik ben een Turkse Nederlander en opgeklommen van de mavo naar de universiteit. Maar jongeren moeten een kans krijgen en die vervolgens grijpen. Daarom gaat onderwijs me zo aan het hart. Binnenkort dien ik een initiatiefwet in om segregatie in het basisonderwijs tegen te gaan. Ik pleit voor een centraal aanmeldsysteem waardoor elk kind even veel kans krijgt op een populaire school terecht te komen. Ik heb zelf op een zwarte school gezeten in een klas met 28 Turkse en twee autochtone kinderen. Dat is geen stimulans om Nederlands te leren, kan ik je zeggen. Hoe wil je integratie bevorderen als je kinderen al op zo’n jonge leeftijd apart zet? 15 december wordt erover gestemd tijdens de raadsvergadering en de zestiende versla ik dit debat voor de PvdA-site. Het wordt ideologisch, dus spannend. In de middag evalueer ik met collega-raadsleden het project ‘Actieve Jeugd’. Heeft de investering van 18 miljoen euro voldoende opgeleverd voor jongeren in de verschillende Eindhovense wijken? Ik ben praktijkgericht. Wat me veel energie geeft, is praten met stadsbewoners. Die avond is er een rondleiding door krachtwijk Bennekel.

Droombaan

Politiek en studie; een pittige combinatie.
Ik ben nu met mijn scriptie bezig voor de studie marketing en internationale communicatie. Mijn weken zijn propvol. Maar ik ben flexibeler dan raadsleden die hun politieke werk combineren met een fulltime baan en in de avonden vaak van huis zijn. Daarom is het weleens zuur als burgers ons zakkenvullers noemen. Daar zakt écht mijn broek van af.

 

Hoe druk je een stempel op je werk?
Vanuit mijn studie ben ik gewend projectmatig te denken. Er is een gemeenschappelijk doel, je verdeelt de taken en iedereen gaat ermee aan de slag. Als er jongerenwerkers nodig zijn en er is geld voor, denk ik: uitvoeren. Nu. Soms kost het me wel moeite om geduld op te brengen voor de traagheid van het politieke proces.

 

Wat wil je leren?
Relativeren. Ik leg de lat zó hoog, dat ik er soms wakker van lig. Of het nou gaat over zwakke plekken in mijn eigen betoog of boze burgers die ik niet voldoende kan helpen. Maar te veel relativeren is ook niet goed. Ik blijf een emotioneel politicus. Mijn verontwaardiging of frustratie is ook mijn drive.

 

Is het zwaar om rolmodel te zijn?
Nee, juist kicken. Ik zoek probleemjongeren op en kan ze een concreet alternatief tonen. Het is mij gelukt. Dus zij kunnen het ook. Ik ben echt niet zo anders, heb ook op het ROC gezeten, heb vrienden gehad die de verkeerde kant op zijn gegaan.

 

Wat is je droombaan over 15 jaar?
Als topambtenaar werken voor de Europese Unie of de VN. Maar eerst maar eens gewoon een baan vinden die ik de komende vier jaar kan combineren met het raadswerk. Ik sta nu op nummer vier van de conceptlijst.