of 63946 LinkedIn

Feiten en Cijfers: Over ambtenaren

De gelukkige ambtenaar Werken bij de overheid maakt best gelukkig, zo blijkt uit het ‘Geluksonderzoek’ dat Binnenlands Bestuur uitvoerde. Ze waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfer 7,6. En ook als het om hun werk gaat, zijn ze redelijk gelukkig: 7,2. Hierbij geldt: hoe jonger, hoe gelukkiger op het werk. Driekwart van de jongeren (18-35) waardeert geluk op het werk met een 7 of een 8. Bij de groep tussen 36 en 55 is dat twee op de drie. Van de oudere ambtenaren (55+) geeft 58 procent een 7 of een 8. Ook leuk: de ambtenaar is gelukkiger in de liefde dan de werknemer buiten de overheid.
Reageer

De gelukkige ambtenaar
Werken bij de overheid maakt best gelukkig, zo blijkt uit het ‘Geluksonderzoek’ dat Binnenlands Bestuur uitvoerde. Ze waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfer 7,6. En ook als het om hun werk gaat, zijn ze redelijk gelukkig: 7,2. Hierbij geldt: hoe jonger, hoe gelukkiger op het werk. Driekwart van de jongeren (18-35) waardeert geluk op het werk met een 7 of een 8. Bij de groep tussen 36 en 55 is dat twee op de drie. Van de oudere ambtenaren (55+) geeft 58 procent een 7 of een 8. Ook leuk: de ambtenaar is gelukkiger in de liefde dan de werknemer buiten de overheid.

Dit portret verscheen eerder in het jaarboek JONG & ambtenaar 2018 - Alles over werken bij de overheid. Lees hier het jaarboek.


Deeltijdwerken

Ruim een derde van alle medewerkers binnen de overheid werkt korter dan 36 uur per week (deeltijd). Dat is lager dan het landelijk gemiddelde (54%). Verhoudingsgewijs werken de meeste mensen in deeltijd bij gemeenten (41%). Ook bij provincies (38 procent) en de rechtelijke macht (35%) wordt relatief vaak in deeltijd gewerkt. Ter vergelijking: bij Defensie werkt slechts 4% in deeltijd.

Weinig gamers
Zowel ambtenaren als niet-ambtenaren ontspannen het liefst door films, series of andere tv-programma’s te kijken. Ook wandelen, slapen, lezen en sporten zijn veelgenoemde manieren om te relaxen. Opvallend is dat ambtenaren ter ontspanning veel meer sporten (56% tegen 40%) en minder gamen (8% tegen 12%) dan niet-ambtenaren.

Meer bewegen

Vraag hoe een ambtenaar eruit ziet en je krijgt een beschrijving van iemand die achter een bureau zit. Maar ambtenaren willen best graag bewegen en ze vinden dat niet alleen hun eigen verantwoordelijkheid. Liefst 70% van de ambtenaren vindt dat de werkgever ervoor moet zorgen dat ze onder werktijd meer kunnen bewegen. Bijvoorbeeld door een sportruimte in te richten.


Vaker griep
Ambtenaren melden zich vaker ziek dan niet-ambtenaren. 5,8% tegen gemiddeld 4,3%. Wel zijn ambtenaren minder lang ziek, ze zijn gemiddeld 19 dagen afwezig. Andere beroepsgroepen zitten  gemiddeld 22 dagen thuis. De voornaamste oorzaak voor het ziekmelden is griep of verkoudheid, vooral in de wintermaanden. Voor één op de vijf medewerkers van gemeenten, provincies en waterschappen is het ziekteverzuim (deels) werkgerelateerd. Werkdruk is de grootste boosdoener.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!