Advertentie
carrière / Achtergrond

Ambtenarenseks tegen krimp

Over de grens In de rubriek Over de grens beschrijven we bijzondere ontwikkelingen in het buitenland op het gebied van ambtenaren en bestuur

24 maart 2017

‘Seks is een uitstekende lichaamsoefening’

De oplossing om krimp tegen te gaan: seks. Dat vindt althans de politicus Per-Erik Muskos in het Zweedse dorp Övertorneå, een dorpje in het noorden van Zweden. Hij wil een seksuurtje voor ambtenaren invoeren.

Övertorneå heeft te kampen met een dalend bevolkingscijfer. Er wonen 4500 mensen. Van hen zijn er 550 ambtenaar in dienst van de gemeente. Als uitbreiding van de toch al niet geringe arbeidsvoorwaarden – in Zweden hebben mensen bijvoorbeeld recht op 480 dagen betaald zwangerschaps- en ouderschapsverlof – wil Muskos dat de ambtenaren een seksuurtje invoeren. Iedere ambtenaar zou daar wekelijks een extra uur vrij voor moeten krijgen. Enerzijds kan dat enig effect hebben op de bevolkingsgroei in het dorp, maar volgens de politicus is het ook goed voor de balans tussen werk en vrijetijdsbesteding. En het zou ook nog kunnen helpen om huwelijken die in een sleur zijn geraakt weer spanning te geven.

‘Seks is een uitstekende lichaamsoefening en heeft een bewezen positief effect op het welzijn van mensen,’ stelde de politicus in lokale media. Het nieuws ging als een lopend vuurtje over de wereld en zette Zweden, net bekomen van de door de Amerikaanse president Trump gesignaleerde aanslag in het land, opnieuw in het centrum van de belangstelling. Lang niet alle Zweden zijn er enthousiast over. Het voorstel zou discriminerend zijn voor alleenstaanden en menigeen vroeg zich af hoe de lokale overheid wilde controleren of het extra uurtje inderdaad wel werd gebruikt waar het voor was bedoeld.

Snel internet heeft meer effect
Bettina Boch, bijzonder hoogleraar bevolkingsdaling van leefbaarheid voor Noord-Nederland, vindt het idee dermate onzinnig dat ze een verzoek om een reactie van Binnenlands Bestuur eerst even controleerde op echtheid. ‘Heel kort door de bocht en recht voor zijn raap: ik vind het grote flauwekul,’ stelt ze. ‘Voor wie last heeft van stress zet een uurtje per week geen zoden aan de dijk,’ meent Boch. ‘De kwaliteit van je liefdesleven hangt vooral af van aandacht voor elkaar en tijd speelt daarin alleen een indirecte rol - en persoonlijk vind ik het idee dat mijn baas me tijd geeft voor seks eerder een afknapper dan een stimulans.’

Daarbij vindt Boch dat het voorstel van de Zweedse politicus het vraagstuk van bevolkingsdaling verengt tot een fertiliteitsvraagstuk. ‘De fertiliteit in krimpgebieden neemt weliswaar af, maar vooral door het vertrek van de jongere, vruchtbare generatie.’ Blijft toch de vraag of meer mogelijkheden om flexibel te werken zoden aan de dijk zet in de strijd tegen krimp. ‘Het kan een bijdrage leveren,’ zegt Boch, ‘maar dan is er meer nodig dan alleen maar flexibele werktijden. Minder reisuren maakt het aantrekkelijker om niet te verhuizen en naar het werk te pendelen. Dan is snel internet wel een voorwaarde. Zo zijn er voorbeelden van Tele-cottages - door lokale gemeenschappen opgezette faciliteiten met internettoegang en ondersteuning - waarmee het betaald werken van vrouwen op het platteland mogelijk wordt gemaakt. Dergelijke initiatieven zullen volgens Boch meer effect sorteren dan een seksuurtje.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie