of 61869 LinkedIn

Dossier: Aanslag gemeentehuis Waalre

Het historische gemeentehuis van Waalre is tot de grond toe afgebrand nadat onbekenden met twee auto's het overheidsgebouw hebben geramd.

Een ondermijning van de rechtstaat wordt het genoemd. Op het gemeentehuis van het Brabantse dorp Waalre is op 18 juli, in de nacht van dinsdag op woensdag, een aanslag gepleegd. Doordat twee personenauto's tegen de ingang van het pand waren aangereden is er brand ontstaan en is het gehele hitorische pand afgebrand.

  Nieuws  Nieuws

  • De kampbewoners hebben ruzie met de gemeente die in een nieuw bestemmingsplan de woonwagens wil legaliseren, maar geen ruimte laat voor loodsen en hobbyruimten.

   Waalre dreigt zelf schuren te slopen

   4 reacties

   De gemeente Waalre wil schuren op het woonwagenkamp zo snel mogelijk laten verwijderen en dreigt zo nodig zelf te gaan slopen. Waalre heeft al uitgerekend dat het 200.000 euro gaat kosten als de gemeente zelf de schuren op het kamp moet opruimen. De kosten kunnen in dat geval worden verhaald op de overtreders, schrijft de gemeente in een raadsvoorstel.

  • Het gemeentehuis was zwaar beschadigd geraakt door een aanslag. Voor de sloop van de monumentale gevels die nog overeind staan is een vergunning aangevraagd.

   Gemeentehuis Waalre mogelijk gesloopt

   Reageer

   De gemeente Waalre wil het gemeentehuis, dat zwaar beschadigd raakte door de aanslag in juli, helemaal slopen. De gemeente zegt dat de totale sloop van de restanten (financieel) veel voordeliger is dan behoud van het gebouw.

  • De politie heeft een verdachte aangehouden in de zaak van de brandstichting van het gemeentehuis van Waalre.

   Arrestatie in brandstichtingszaak gemeentehuis in Waalre

   1 reactie

   Een 32-jarige man uit Waalre is donderdagochtend aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslag op het gemeentehuis in Waalre in juli. De man is vrijdagmiddag na verhoor vrijgelaten. De politie heeft dat bekendgemaakt. 

  • De kampbewoners zijn boos omdat burgemeester Henri de Wijkerslooth van Waalre in de pers twijfels heeft geuit over het bestaansrecht van woonwagencentra.

   Moeizaam gesprek Waalre over woonwagenkamp

   2 reacties

   Een gesprek tussen burgemeester Henri de Wijkerslooth van Waalre en de bewoners van het woonwagenkamp in de gemeente is dinsdag ‘moeizaam’, ‘emotioneel’ en ‘niet altijd even makkelijk’ verlopen. De deelnemers hebben dat dinsdag gezegd na afloop.

  • De advocaat van de woonwagenbewoners in Waalre zegt dat de beschuldigingen slechts geruchten zijn. De NOS meldde dat bronnen bij het OM weten wie de daders zijn van de aanslag op het gemeentehuis, maar er is te weinig bewijs.

   'Woonwagenbewoners daders Waalre slechts geruchten'

   Reageer

   Advocaat Peter van de Laar van de woonwagenbewoners in Waalre gelooft niets van nieuwe berichten over hun vermeende betrokkenheid bij de aanslag op het gemeentehuis in Waalre in juli. ,,Volgens mij zijn het gewoon geruchten'', zei hij woensdag.

  • Ambtenaren van de gemeente Waalre hopen weer alle werkplekken in het tijdelijke gemeentehuis aan de Laan van Diepenvoorde operationeel te hebben.

   Gemeente Waalre komt weer een beetje op gang

   Reageer

   Ambtenaren van de gemeente Waalre hopen in de loop van de week weer alle werkplekken in het tijdelijke gemeentehuis aan de Laan van Diepenvoorde operationeel te hebben. De gemeente schort wel de beslissingstermijnen van aanvragen en bezwaarschriftprocedures op naar 18 december.

  • Commissaris van de Koningin Wim van de Donk

   Provincie Brabant kan niet veel doen voor Waalre

   3 reacties

   De provincie Brabant kan niet veel doen voor de gemeente. Wel zal de provincie coulant zijn bij het afwikkelen van administratieve zaken, liet de commissaris weten. ,,We houden rekening met wat de gemeente nog kan en gaan niet flauw doen op de verkeerde dingen.''

  • Ambtenaren van de gemeente Waalre mogen vandaag in groepjes kijken of er nog spullen gered kunnen worden.

   Waalrese ambtenaren gaan verwoest gemeentehuis in

   Reageer

    Ambtenaren van de gemeente Waalre gaan samen met verzekeringsexperts maandag het verwoeste gemeentehuis in om te kijken welke spullen nog bruikbaar zijn. Maandagmiddag mogen de ambtenaren in groepjes het pand in. Dat liet de gemeente Waalre weten.

  • Op termijn kunnen ze er allemaal terecht. In het gebouw in Aalst is direct 800 vierkante meter beschikbaar, en nog eens 400 vierkante meter binnen enkele weken.

   Ambtenaren Waalre hebben nieuw onderkomen

   Reageer

   De ambtenaren van Waalre gaan hoogstwaarschijnlijk tijdelijk werken in een pand in het nabijgelegen Aalst. Op termijn kunnen ze er allemaal terecht. In het gebouw is direct 800 vierkante meter beschikbaar, en nog eens 400 vierkante meter binnen enkele weken.

  • Ministerie van BZK heeft de paspoorten uit het Waalrese gemeentehuis onbruikbaar verklaard. Door de hitte zijn de chips waarschijnlijk te heet geworden.

   Geredde paspoorten Waalre toch beschadigd

   2 reacties

   De paspoorten die afgelopen woensdag de verwoestende brand in het gemeentehuis van Waalre hebben overleefd, blijken toch onbruikbaar. Ze zaten samen met andere documenten in een kluis, maar zijn waarschijnlijk te heet geworden.

  • De gemeente Waalre heeft een loket ingericht voor de burgers. Paspoorten die ongeschonden uit het vuur zijn gekomen, worden hier afgegeven.

   Gemeente werkt vanuit brandweerkazerne

   Reageer

   Burgers in Waalre die zaken met de gemeente moeten regelen, kunnen vanaf vrijdagochtend half negen terecht in de brandweerkazerne, waar een tijdelijk loket is ingericht. Paspoorten die al aangevraagd waren en klaar lagen, zijn uit het afgebrande gemeentehuis gehaald. 

  • Foto Koen de Regt, RTL Nieuws

   Ambtsketting Waalre teruggevonden in de as

   1 reactie

   Burgemeester Henri de Wijkerslooth de Weerdesteijn van Waalre heeft zijn ketting terug. De ambtsketen stinkt nog een beetje en is wat zwartgeblakerd, maar heeft de brand in de gemeentehuis overleefd.

  • De aanslag op het gemeentehuis van Waalre doet wat met het veiligheidsgevoel. De afdeling Burgerzaken richt een alternatief loket in bij de brandweerkazerne.

   Ambtenaren gemeente Waalre aangeslagen

   Reageer

   Veel medewerkers van de gemeente Waalre zijn aangeslagen door de verwoesting van hun gemeentehuis. De brandstichting roept bij hen gevoelens van onveiligheid op, zei het hoofd Beleid en Uitvoering Rob Geertsen van de gemeente donderdag.

  • Het gemeentehuis werd verwoest door een brand verwoest. Waalre zoekt nu een tijdelijk onderkomen voor het personeel van de gemeente.

   Zoektocht naar nieuw onderkomen gemeente Waalre

   1 reactie

   De gemeente Waalre zoekt ,,met man en macht'' naar een tijdelijk onderkomen waar burgers voor diensten terechtkunnen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dat geen eenvoudige opgave.

  • Het is vaker gebeurd dat er gewelddadige acties voorkwamen die gericht waren tegen gemeenten, bestuurders en ander personeel zoals bij gemeente Waalre.

   Geweld tegen gemeente niet voor het eerst

   2 reacties
  • De overblijfselen van het gemeentehuis van Waalre Foto: ANP

   Verbrand paspoort moet binnen 24 uur zijn vervangen

   De brand die het gemeentehuis in Waalre verwoestte, zou geen nadelige gevolgen mogen hebben voor waardevolle documenten als paspoorten, rijbewijzen en bouwvergunningen. Gemeenten moeten aan stringente eisen voldoen om documenten voor hun burgers veilig te stellen voor brand of andere  calamiteiten.

  • Loco-burgemeester van Waalre Ton Bonouvrié

   'Aanslag is ondermijning rechtsstaat'

   4 reacties

   Een ondermijning van de rechtsstaat. Zo omschrijft locoburgemeester Ton Bonouvrié de opzettelijk veroorzaakte brand die het gemeentehuis van Waalre in de as heeft gelegd. Volgens Bonouvrié is ,,er geen enkele reden die deze daad kan rechtvaardigen. Het is buitenproportioneel en onaanvaardbaar.'' De locoburgemeester zei dit woensdag tijdens een persverklaring.

  • Foto:@koenderegt RTLNieuws

   Politie bewaakt huis van burgemeester Waalre

   Reageer

   De politie bewaakt woensdag het huis van burgemeester Henri de Wijkerslooth van Waalre. ,,We kunnen niets uitsluiten en weten momenteel nog niet waar we het moeten zoeken'', aldus een woordvoerder van de Brabantse gemeente. ,,Daarom nemen we het zekere voor het onzekere.''

  • De schade aan het deels monumentale pand is groot. Of het gebouw te redden valt, is nog niet duidelijk. De brand is waarschijnlijk ontstaan nadat twee personenauto’s tegen het pand zijn aangereden.

   Brand verwoest gemeentehuis Waalre

   Reageer

   In het gemeentehuis van het Brabantse dorp Waalre is in de nacht van dinsdag op woensdag een hevige brand uitgebroken. Volgens een woordvoerster van de politie is die ontstaan nadat rond 3 uur 's nachts twee personenauto's tegen de ingang van het pand waren aangereden.

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

Met deze week: 

- Wethoudersonderzoek 2020:
     Zwartste collegeperiode ooit

- Interview oud-wethouder John van Vugt 
- Essay: wie wordt de nieuwe Thorbecke?
- Baten nieuwe jeugdzorg beter in beeld
- Gemeenten stappen uit grondmarkt
- Lijsttrekker Segers (CU) over lokale kwesties
- Noodzaak landelijke crisisorganisatie
     in stroomversnelling

- Jongerenparticipatie verrijkt beleid gemeenten

 

Lees Binnenlands Bestuur hier online