of 59082 LinkedIn

Eindhoven geen uitzondering op plicht tot aanbesteden

René Witzel Reageer

Het Gerechtshof in Den Bosch doet binnenkort in hoger beroep uitspraak in een door buitenreclame-exploitant JCDecaux aangespannen zaak tegen de Eindhovense citymarketing-organisatie Stichting EHV365. Een recente uitspraak in een vergelijkbare zaak, spelend in de gemeente Rotterdam, maakt één ding duidelijk: Eindhoven zit in een lastig parket. En dat kan ze net als in Rotterdam duur komen te staan.

Het leek een waterdichte constructie: breng een publieke dienst – de exploitatie en het onderhoud van buitenreclame-objecten zoals abri’s en mupi’s – onder bij een aparte rechtspersoon, en laat die vervolgens het exploitatiecontract sluiten met een marktpartij. Er is dan geen lastige Europese aanbesteding nodig, want het is immers niet de gemeente zelf die aanbesteedt, maar een derde partij.

 

Helaas voor de betreffende gemeenten heeft het Hof Den Haag onlangs bepaald dat die vlieger niet opgaat. Het oordeelde namelijk dat gemeenten niet onder de plicht tot Europees aanbesteden uitkomen door contracten onder te brengen in zogenaamd zelfstandige entiteiten. In het geval van Rotterdam was dat RET Services, in het geval van Eindhoven de Stichting EHV365.


Ook moeten gemeenten zich houden aan de Europese, en inmiddels ook Nederlandse wettelijke norm. Die luidt: altijd Europees aanbesteden als de geraamde contractwaarde meer is dan 5,2 miljoen euro, alsmede als er sprake is van een ‘duidelijk grensoverschrijdend belang’. En daarvan is altijd sprake als andere gegadigden in de markt dochters zijn van internationale concerns, wat geldt voor alle buitenreclame-exploitanten die in Nederland actief zijn – Exterion, Clear Channel en JCDecaux.

 

De kans is dus groot dat – net als in Rotterdam – de rechter besluit dat Eindhoven de via de Stichting EHV365 onderhands gesloten concessieovereenkomst niet langer mag uitvoeren, en dat de gemeente een eventuele nieuwe concessieovereenkomst openbaar had moeten aanbesteden volgens de regels van de Aanbestedingswet 2016. Eens temeer, omdat het er alle schijn van heeft dat de Stichting EHV365 de beschikking heeft over vele miljoenen aan inkomsten, en daarmee naar eigen inzicht kan handelen.

 

In een Europese economie gelden Europese spelregels – voor bedrijven, maar evenzeer voor lokale overheden. Wie zich daar niet aan houdt, wordt door de rechter teruggefloten.

 

René Witzel, CEO JCDecaux Nederland

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.