of 64740 LinkedIn

Hoe schoon is CNG nu eigenlijk?

CNG staat voor ‘Compressed Natural Gas’. Ofwel: aardgas onder druk. Hoe schoon is CNG nu eigenlijk? Die vraag kun je niet zomaar beantwoorden. Bij het labelen van brandstoffen wordt altijd gekeken naar de invloed op het klimaat en onze gezondheid. Het klimaat wordt vooral beïnvloed door de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) en onze gezondheid wordt nadelig beïnvloed door de uitstoot  van fijnstof (PM10) en stikstofdioxide (NO2 en NOX).  Verder moet er onderscheid gemaakt worden tussen aardgas en gas geproduceerd uit biomassa.

Invloed van CO2 op het klimaat

De hoeveelheid CO2 is sinds het industriële tijdperk flink gestegen. Dit komt door de verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardgas, steenkool  en olie, maar ook door ontbossing. Door de toename van CO2 in de atmosfeer  is de temperatuur op aarde de afgelopen decennia behoorlijk gestegen. Door de stijging  van de temperatuur is het klimaat aan het veranderen met alle gevolgen van dien.

Warme lucht kan bijvoorbeeld veel meer vocht bevatten dan koude lucht. Een voorbeeld hiervan kun je in je badkamer ervaren. Ga je douchen in een warme badkamer, dan zullen de spiegels veel minder snel beslaan dan in een koude badkamer, omdat de waterdampdruppels in deze warme lucht kunnen blijven hangen. De vergelijking gaat ook op voor het weer: in warme lucht zit veel meer vocht, dus als buien zich bijvoorbeeld in de zomer vormen dan bevatten deze meer water(damp)druppels, die uiteindelijk als regen gaan vallen. Met de temperatuurstijging worden hierdoor in de zomer de buien heftiger.


Invloed van fijnstof en stikstofdioxide op onze gezondheid

Fijnstof en stikstofdioxide komen vooral vrij in de vervoerssector en hebben een directe invloed op onze gezondheid. De concentraties in de lucht zijn sterk afhankelijk van het weer. In mijn smog blog lees je daar alles over. Door het inademen van deze schadelijke stoffen kan men aandoeningen krijgen aan de luchtwegen, maar ook de kans op hart- en vaatziekten vergroten.


De verschillen tussen CNG en Groengas

Het “gewone” aardgas, CNG, staat niet heel hoog op de ladder voor schone brandstoffen. Het staat net boven LPG, GTL en Diesel. De CO2-uitstoot is vergelijkbaar met deze 4 brandstoffen. De invloed op het klimaat is dus ongeveer hetzelfde. De uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide daarentegen is aanzienlijk minder! Behalve benzine, daar is de uitstoot van beide een fractie minder. Fijnstof en stikstofdioxide zijn erg slecht voor de gezondheid. De invloed van rijden op CNG op onze gezondheid is dus gunstig ten opzichte van de reguliere fossiele brandstoffen.

Groengas is een heel ander verhaal! In mijn blog is te lezen hoe groengas geproduceerd wordt. Door bioafval te vergisten stijgt deze vorm van CNG aanzienlijk op de ranglijst voor schone brandstoffen! Alleen de elektrische vormen van vervoer (elektrisch door groene stroom, plug-in met range-extender, elektrisch door grijze stroom en waterstof) staan boven groengas.

 

Brandstofranking door natuur & milieu

Wat bij CNG de reden is dat het boven de reguliere fossiele brandstoffen staat, de lage uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide, is nu juist de reden van de lagere ranking ten opzichte van elektrisch, waterstof en groengas (ook bekend als bio-CNG). De hoge plaatsing van groengas op de lijst is vooral te danken aan de erg lage uitstoot van CO2.

 

Afbeelding

 

Bron: Factsheets schone brandstoffen van Natuur & Milieu.

 

De conclusie is dat het rijden op CNG in alle gevallen (regulier en bio) schoner is dan het rijden op alle reguliere fossiele brandstoffen. De uitstoot van koolstofdioxide en die van fijnstof is in beide gevallen minder. De schoonste manier van rijden is op dit moment volledig elektrisch. Jammer genoeg zijn deze auto’s in aanschaf momenteel nog wel aan de dure kant. Een heel goed alternatief op dit moment is dus rijden op groengas!

 

Factscheets schone brandstoffen

U kunt de verschillende factsheets voor brandstoffen van Natuur & Milieu hier downloaden:

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingTotalEnergies

Bezuidenhoutseweg 273

2594 AN Den Haag

070 318 0480

Contact

e-mobility.totalenergies.nl

Twitter

Linkedin


 

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers