of 59185 LinkedIn

Maatschappelijk vastgoed blijft blinde vlek bij gemeenten

Walter Rozendaal en Patrick de Kort Reageer

Gemeenten geven aan dat ze nog weinig kaas hebben gegeten van het goed beheren van maatschappelijk vastgoed. Al lijkt de aandacht voor het onderwerp de laatste jaren toe te nemen, toch geven de meeste gemeenten aan dat ze zelf niet kunnen spreken van een professionele inzet van het maatschappelijk vastgoed.


Dit blijkt uit het Landelijk Onderzoek naar Vastgoedmanagement bij Nederlandse Gemeenten (LOVGM), dat sinds 2010 iedere twee jaar wordt gehoudden. Dit jaar voor de 4e keer. In 2016 deden  100 gemeenten mee aan het onderzoek, waarmee dit onderzoek representatief is.

 

De resultaten van deze grote landelijke onderzoeken naar de inzet van maatschappelijk vastgoed -die beiden begin oktober 2016 verschijnen- laten zien dat de inzet van maatschappelijk vastgoed belangrijk is. Het LOVGM 2016 wordt op de Gemeentelijk Vastgoed Dag op 4 oktober gepresenteerd.

 

De resultaten zijn niet significant verbeterd, als de cijfers met andere jaren worden vergeleken. En dat terwijl het onderwerp toch meer en meer ‘sexy’ lijkt te worden. De aandacht komt met name door de focus op structurele bezuinigingen die men denkt snel te kunnen realiseren op de inzet van vastgoed. Met name in het oog-springende verkopen van vastgoed zet de schijnwerpers van alle kanten op de gemeentelijke vastgoedportefeuille. Hoeveel geld is daar niet te halen? In de praktijk blijkt dat allemaal niet zo eenvoudig te realiseren, komen steeds meer gemeenten achter. Het vereist een hoog niveau van kennis, kunde en ervaring die juist blijkt te ontbreken bij de meeste gemeenten, blijkt uit de verschillende  onderzoeken.

Wat de reden is dat er dan blijkbaar in de afgelopen jaren niet veel meetbare en/of zichtbare progressie is geboekt, blijft gissen. De inzet van vastgoed professionaliseren blijkt in de praktijk voor veel gemeenten weerbarstiger en tijdrovender dan gedacht
Maar dat er ruimte voor verbetering is, is duidelijk. Dat blijkt onder meer uit onderstaande cijfers:

 

-       87% van de gemeenten heeft vastgoedinformatie van matig tot en met redelijke kwaliteit.

-       71% van de gemeenten heeft geen vastgoedprocedures vastgelegd.

-       69% van de gemeenten heeft geen vastgoedprocessen omschreven.

-       60% van de gemeenten heeft geen vastgoedmanagementfuncties omschreven.

-       56% van de gemeenten heeft geen centrale basisadministratie.

-       52% van de gemeenten heeft geen vastgoedbeleid.

-       42% van de gemeenten heeft geen tot een gemiddeld vastgoedkennis- en opleidingsniveau.

-       40% van de gemeenten heeft geen ‘vastgoed’-verantwoordelijk directie/MT-lid.

-       39% van de gemeenten heeft geen vastgoedmanagementinformatie beschikbaar.
 

Er blijken op dit terrein dus nog veel mogelijkheden tot verbetering in een tijd waarin maatschappelijke voorzieningen onder druk staan door een tekort aan middelen. Dat biedt dus grote kansen.

‘Door een juiste inzet van maatschappelijk vastgoed kunnen veel maatschappelijke voorzieningen juist eerder in stand gehouden worden tegen lagere kosten en met minder risico’s. Dat zou bestuurders als muziek in de oren moeten klinken. Het verbeteren van de kwaliteit van gemeentelijk vastgoedmanagement is een van de een cruciale factoren om onze maatschappelijke voorzieningen overeind te houden!’

 

Walter Rozendaal en Patrick de Kort van het Instituut VGM

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.