of 64740 LinkedIn

Kompas 2018

UPDATE IN VERBAND MET DE STORM: AANGEPAST PROGRAMMA
Door het aangepaste programma zijn er geen presentaties van de sprekers beschikbaar. U kunt wel een sfeerimpressie van de dag krijgen door de foto's hiernaast te bekijken en in dit bericht lezen wie de winnaars zijn van de Beste bestuurder 2017.

LOKAAL BESTUUR IN EEN GEPOLARISEERDE WERELD

Donderdag 18 januari, provinciehuis Noord-Brabant

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Hoe gaan de nieuwe bestuurders straks, in deze tijd van polarisatie, om met lokale tegenstellingen? Worden die net zo heftig als op nationaal niveau rondom landelijke thema’s en krijgen we het wij-zij denken ook tussen straten en wijken? Of lenen lokale items zich gewoon minder voor het uitvergroten van ideologische verschillen en loopt het zo’n vaart niet? Hoe voorkom je dat tegenstellingen leiden tot een scherpe tweedeling? Om als bestuurder op uiteenlopende scenario’s voorbereid te zijn, is het noodzakelijk tevoren na te denken over je koers. Welke opties heb je?

 

BESTE BESTUURDER 2017

Wie wordt de opvolger van Wim van de Donk, Ahmed Aboutaleb, Albert Rodenboog, Henk Aalderink, Bas Eenhoorn, Lodewijk Asscher en Marco Florijn? Wie wordt de Beste Lokale Bestuurder van het jaar 2017? De winnaars worden bekend gemaakt door Arie Jan Vos, hoofd afdeling politieke ambtsdragers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.


U kunt nu uw stem uitbrengen op de genomineerden. 

 

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst Kompas 2018 wordt voor de negende keer bekendgemaakt wie de Beste Lokale Bestuurder is. Daarnaast wordt bekendgemaakt wie de beste bestuurder is van een kleine gemeente, de best bestuurde decentrale overheidsorganisatie en het beste jonge bestuurstalent.

Verstuur dit artikel naar Google+

Programma Kompas 2018

12.00 uur: Ontvangst inclusief lunch

13.00 uur: Welkomstwoord door Anne-Marie Spierings, gedeputeerde provincie Noord-Brabant
13.05 uur: Opening door Eric de Kluis, Binnenlands Bestuur

13.10 uur: Kenmerken van een goede bestuurder: Hans Oostendorp, Necker van Naem
13.30 uur: Lokaal bestuur in een gepolariseerde wereld: Sarah de Lange, UvA

14.00 uur: Verschuivingen in het bestuurlijk landschap: Wim van de Donk, CdK Noord-Brabant

14.20 uur: Betrokkenheidsprofielen: Evert Wolters, Citisens

14.35 uur: Bekendmaking Best Bestuurde Decentrale overheid, Beste Jonge Bestuurder

15.00 uur: Pauze

15.30 uur: Uitreiking eerste exemplaar van het boek 'Wat en hoe voor het raadslid'
15.45 uur: Bekendmaking Beste Bestuurder kleine gemeente en Beste Lokale Bestuurder 2017

16.30 uur: Het woord is aan de Beste Bestuurder

16.45 uur: Netwerkborrel

Sprekers Kompas 2018

AfbeeldingProf. Dr. S.L. (Sarah) de Lange is bijzonder hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij sinds 2016 de dr. J.M. den Uyl-leerstoel aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen bekleedt. Zij promoveerde in 2008 op een proefschrift over radicaal rechts-populistische partijen in West-Europa. Aan de UvA verricht zij onderzoek naar de impact van populistische partijen op het politieke systeem. Haar onderzoeksspecialisme zijn politieke partijen en de rol van partijen in het functioneren van de democratie. 

 

 

AfbeeldingProf. Dr. W.B.H.J. (Wim) van de Donk is commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant. Hij is een gepromoveerd bestuurskundige, is hoogleraar in dat vak aan de Universiteit van Tilburg en was van 2003 lid en vervolgens van 2004 tot 2009 voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Van de Donk is voorstander van onorthodoxe en innovatieve maatregelen om de ondermijning van de rechtstaat door criminelen een halt toe te roepen. In 2016 werd Wim van de Donk uitgeroepen tot Beste Lokale Bestuurder van het Jaar. 

 

 

 

Afbeelding

Hans Oostendorp is directeur bij Necker van Naem. Ieder jaar benadert dit bureau alle bestuurders van Nederland om te bekijken wie zij tot Beste Lokale Bestuurder uitroepen. Welke competenties vinden de bestuurders het belangrijkst? Wat is er voor nodig om in de bovenste regionen van bestuurders te eindigen? Hans Oostendorp vertelt het u op basis van alle verzamelde data voor de Beste Bestuurder-verkiezing.


 AfbeeldingDrs. E.J.M. (Evert) Wolters is politicoloog en expert op het gebied van betrokkenheid bij Citisens. Hij doet met name onderzoek naar de relatie tussen gemeenten en samenleving. Voor het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) faciliteerde hij een leerkring voor participatieprofessionals uit de zogenoemde koplopergemeenten (i.s.m. het ministerie van BZK) en initieerde hij (i.s.m. BZK en VGS) een leerkring voor gemeentesecretarissen over de overdracht van verantwoordelijkheid aan de maatschappij.

Kompas 2018: de foto's

Foto's: Henriëtte Guest

Commissaris van de Koning voor Noord-Brabant Wim van de Donk in gesprek met dagvoorzitter Elisabeth van den Hoogen.

 

Informatie Kompas 2018

Afbeelding

 

Wanneer: donderdag 18 januari 2018

Waar: Provinciehuis Noord-Brabant

Tijd: vanaf 12:00 uur ontvangst met lunch


Wie: Binnenlands Bestuur

Info: José Salhi (020) 573 36 62
         jsalhi@binnenlandsbestuur.nl

 

Prijzen*:

Gratis toegang voor ambtenaren en bestuurders 

 

Afbeelding

 

 

 

Afbeelding

 

Afbeelding

 

Afbeelding

U kunt helaas niet meer stemmen.