of 59130 LinkedIn

Fakton

#persoonlijk #transparant #inventief #doortastend

 

Fakton heeft zich in 35 jaar ontwikkeld tot een team van professionals voor financiële-, strategische en ontwikkelvraagstukken in het domein van ruimte en vastgoed.

Fakton. Real people. Financial strategies. Resilient places.

Welkom bij Fakton! Al 35 jaar lang begeven wij ons op een unieke route door de vastgoedwereld, die in 1981 werd ingezet door Wim Rust, de oprichter van Fakton. Door zijn originele kijk op ‘vastgoedrekenen’ bepaalde hij vanaf het begin Faktons DNA: vernieuwend, ongewoon, transparant, persoonlijk en disruptief avant la lettre. Wim liet zich leiden door de mensen en hun behoeften. Zo kwam de spaarhypotheek tot stand waarbij de komst van de computer het mogelijk maakte om perfect maatwerk te leveren voor iedere individuele cliënt. In 1983 werd de 1ste Spaarhypotheek gelanceerd door de Friesch-Groningse Hypotheekbank en sindsdien is Fakton niet meer weg te denken bij alle spelers uit de vastgoedwereld.

 

Fakton anno nu heeft nog steeds hetzelfde DNA-profiel, zij het dat hetgeen wij al 35 jaar doen, we telkens opnieuw uitvinden om te voldoen aan de veranderende behoeften van onze klanten. Fakton combineert strategisch vermogen, organisatiekracht en financiële inventiviteit om projecten en kapitaal bij elkaar te brengen in het domein van vastgoed. Dit uit zich onder andere in hoe wij onze verkoopgerichte dialoog insteken, de verkoop van gemeentelijke vastgoed begeleiden, de werkwijze bij de strategisch-organisatorische vraagstukken faciliteren en constant op zoek blijven naar inventieve financiële maatwerk constructies.

 

Onze missie is dat wij een beslissende bijdrage willen leveren aan het creëren van veerkrachtige stedelijke leefomgevingen en vitale vastgoedorganisaties


 • Succesvol participatieproces maakt bijzonder wonen in het Bergkwartier mogelijk. Dit bijzondere project in Amersfoort dankt dit voortvarende bestemmingsplanproces onder meer aan een zorgvuldig en intensief proces van buurtparticipatie.

  Succesvol participatieproces maakt bijzonder wonen in het Bergkwartier mogelijk

  Fakton Reageer

  Tegen het ontwerpbestemmingsplan 'De Amerberg en Utrechtseweg 102' zijn geen zienswijzen ingediend. Daarmee is de weg vrij voor het vaststellen van het bestemmingsplan door de gemeenteraad van Amersfoort. Dit bijzondere project in het Bergkwartier dankt dit voortvarende bestemmingsplanproces onder meer aan een zorgvuldig en intensief proces van buurtparticipatie.

 • Betaalbaarheid en Impact; private financial initiatives. Zou een nieuw privaat gefinancierd woningfonds politiek worden verwelkomd?

  Betaalbaarheid en Impact; private financial initiatives

  Fakton Reageer

  Gisteren deelgenomen aan de alweer 13e Jan Lammers rally voor het Zeldzame Ziekten Fonds (ZZF). ZZF werft financiële middelen voor het doen van onderzoek naar zeldzame (en vaak voor jonge kinderen levensbedreigende) ziekten. Door dit prachtige private initiatief met diverse activiteiten gericht op fundraising komt er sinds 2005 jaarlijks een substantieel bedrag beschikbaar om ook mensen met ‘minder bekende’ ziekten hoop te bieden. Onderzoeken gefinancierd vanuit de overheid en daarmee gelieerde systeempartijen richten zich (begrijpelijk) vaak op de ‘bekende’ ziekten.

 • ‘De vastgoedmarkt kan een grote rol spelen in het veerkrachtiger maken van Rotterdam’. Hoe ziet de toekomst van Rotterdam eruit en welke stappen moeten worden genomen om een weerbare en sterke Maasstad te creëren?

  ‘De vastgoedmarkt kan een grote rol spelen in het veerkrachtiger maken van Rotterdam’

  Fakton Reageer

  In een tijd van enorme verandering op het gebied van digitalisering, energie en klimaat heeft de vastgoedmarkt een grote rol te spelen. Zo ook in Rotterdam. VJ sprak met Robert van Ieperen, directeur bij Fakton en Arnoud Molenaar, Chief Resilience Officer van de gemeente Rotterdam. Hoe ziet de toekomst van Rotterdam eruit en welke stappen moeten worden genomen om een weerbare en sterke Maasstad te creëren?

 • 200 duurzame huurwoningen tegenover het Amstelstation. Dit project voegt iets toe aan de stad. Niet alleen vanwege het toekomstbestendige ontwerp en de duurzame uitstraling, maar even zozeer vanuit volkshuisvestelijk oogpunt

  200 duurzame huurwoningen tegenover het Amstelstation

  Fakton 1 reactie

  MRP Development en Pierre van Rossum, directeur Grond en Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam, hebben gisteren officieel getekend voor de ontwikkeling van 200 duurzame huurwoningen tegenover het Amstelstation. De woningen zullen in 2022 worden opgeleverd.

 • Gemeente en Universiteit Leiden kiezen voor een duurzaam ontwerp voor een levendige campus. Yisheng ontwikkelt entreegebied Campus Bio Science Park.

  Gemeente en Universiteit Leiden kiezen voor een duurzaam ontwerp voor een levendige campus

  Fakton Reageer

  Yisheng ontwikkelt entreegebied Campus Bio Science Park. 

  Na een uitgebreide selectieprocedure hebben de Universiteit Leiden en de gemeente Leiden een investeerder gekozen voor de ontwikkeling van een nieuw deel van de Campus Leiden Bio Science Park: het entreegebied. Van de vier overgebleven partijen die een plan indienden, kwam Yisheng Development uit Amstelveen als winnaar uit de bus, met een duurzaam ontwerp voor een levendige campus. 

 • Betaalbare duurzame energie in elke wijk of buurt kan wél. Hoe krijgen gemeenten en woningcorporaties partijen over het dode punt heen zodat de transitie op gang komt?

  Betaalbare duurzame energie in elke wijk of buurt kan wél

  Fakton Reageer

  Jaarlijks moeten 240.000 woningen in Nederland van het gas af om de doelstelling van 2050 te halen. Deze grote schaal vraagt een wijkgerichte aanpak. De diverse stakeholders die de energietransitie moeten vorm geven, komen moeizaam in beweging gezien de grote onderlinge afhankelijkheid met bijbehorende complexiteit.

 • Marktanalyse regionale woningmarkt subregio Breda. Deze subregio, een samenwerking van acht gemeenten van de Belgische grens tot de Maas, ambiëren een woningmarkt met genoeg en voldoende onderscheidend aanbod.

  Marktanalyse regionale woningmarkt subregio Breda

  Fakton Reageer

  De gemeenten in de subregio Breda, een samenwerking van acht gemeenten van de Belgische grens tot de Maas, ambiëren een woningmarkt met genoeg en voldoende onderscheidend aanbod. Fakton en SpringCo onderzochten de bestaande woningmarkt en de effectieve vraag naar nieuwbouwwoningen.

 • Fonds helpt bij binnenstedelijke gebiedstransformatie. Het programma Stedelijke Transformatie formuleerde een advies over nut, noodzaak en contouren van het fonds

  Fonds helpt bij binnenstedelijke gebiedstransformatie

  Fakton 1 reactie

  Minister Ollongren bereidt een revolverend fonds voor om woningbouw te stimuleren in transformatiegebieden. Hiervoor stelt zij 38 miljoen euro beschikbaar. Het programma Stedelijke Transformatie formuleerde een advies over de nut en noodzaak en de contouren van het fonds. Vandaag presenteerde een afvaardiging van het programma dit aan het ministerie.

 • Het G5 Debat over veerkrachtige verstedelijking. Hoe ‘resilient’ zijn de coalitieakkoorden?

  Het G5 Debat over veerkrachtige verstedelijking

  Fakton Reageer

  Hoe ‘resilient’ zijn de coalitieakkoorden?

  Op woensdag 6 juni organiseerde Fakton in samenwerking met PROVADA ‘Het G5 Debat’ in de Amsterdamse RAIHet debat stond in het teken van de nieuwe coalitieakkoorden (Rotterdam in concept). Wij vergeleken de vijf documenten op het gebied van impact, slagingskans, duurzaamheid en financiën. Voor Fakton relevante onderwerpen om de veerkracht van een stad te kunnen meten. Tijdens het debat met de directeuren Stedelijke Ontwikkelingen van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven kwamen wij tot de volgende inzichten.

 • Meet us at Provada. Neem kennis van o.a. De inclusievestad: 'De stad van de toekomst, een stad voor iedereen'; 'Betaalbare duurzame energie in elke wijk of buurt kan wél' en 'Nieuwe mobiliteitsconcepten redden de stad'.

  Meet us at Provada

  Fakton Reageer

  Op 5, 6 en 7 juni is Fakton traditiegetrouw aanwezig op PROVADA, de grootste vastgoedbeurs in Nederland. Kom langs op onze stand (Hal 12, Stand 39) of bezoek één van de PROVADA bijeenkomsten waar onze specialisten deel vanuit maken, als specialist, gastspreker of debatleider.

 • Metropoolregio Amsterdam. Mobiliteit is het grote knelpunt.

  Metropoolregio Amsterdam. Mobiliteit is het grote knelpunt

  Fakton Reageer

  Wat is er nodig om van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een mooie en goed functionerende metropool te maken? Geld is er in overvloed, stelde moderator Erik Faber (partner (Re)Development Services Fakton). De woningvraag is torenhoog. Waar het nu vooral op aankomt is versnelling in het ontwikkelproces.

 • Business ecosysteem versterkt de vastgoedsector. De ontwikkelingen die op de sector afkomen vragen om een andere manier van kijken, denken en doen

  Business ecosysteem versterkt de vastgoedsector

  Fakton Reageer

  Organize for the future: samenwerking Fakton met Vanopstal & Vannimwegen.

  Fakton en Oscar van Opstal gaan op een andere manier samenwerken. De ontwikkelingen die op onze sector afkomen vragen om een andere manier van kijken, denken en doen. Ook van ons of misschien wel juíst van ons in de frontlinie van strategie, innovatie en organsatieontwikkeling. Van Opstal start -vanuit zijn geloof in netwerken, ecosystemen en fluïde organisatievormen- samen met Vannimwegen een nieuw label: vanOpstal & Vannimwegen.

 • Betaalbare duurzame energie in elke wijk of buurt kan wél. Jaarlijks moeten 240.000 woningen in Nederland van het gas af om de doelstelling van 2050 te halen.

  Betaalbare duurzame energie in elke wijk of buurt kan wél

  Reageer

  Jaarlijks moeten 240.000 woningen in Nederland van het gas af om de doelstelling van 2050 te halen. Deze grote schaal vraagt een wijkgerichte aanpak. De diverse stakeholders die de energietransitie moeten vorm geven, komen moeizaam in beweging gezien de grote onderlinge afhankelijkheid met bijbehorende complexiteit.

 • Fakton op de lijst van Best Workplaces 2018! De organisaties die op de lijst staan, hebben werkomgevingen ontwikkeld waar trots, vertrouwen en plezier centraal staan.

  Fakton op de lijst van Best Workplaces 2018!

  Fakton Reageer

  Fakton heeft de 15e plaats op de lijst van Best Workplaces 2018 behaald. De lijst is samengesteld op basis van empirisch onderzoek van Great Place to Work® Nederland. Jaarlijks worden de hoogst scorende organisaties onderscheiden als Best Workplaces van Nederland. 27 maart j.l. is de lijst van 2018 bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Westergasfabriek-terrein in Amsterdam.

 • Na zonneschijn, komt regen? Het verleden heeft aangetoond dat het geheugen van de vastgoedsector niet per se jarenlang terugkijkt.

  Na zonneschijn, komt regen?

  MIPIM 2018 kende afgelopen week twee gezichten. De eerste dagen scheen de zon uitbundig. De omslag naar zware regen en wind overviel iedereen op donderdag. Het was voorspeld, maar toch liepen er genoeg gebruinde vastgoed-gezichten zonder jas. Blijkbaar overheerste het goede gevoel van de dagen ervoor. Een omslag als deze werd onvoorstelbaar geacht. Exemplarisch voor de opportunistische wijze waarop onze vastgoedmarkt de afgelopen twee jaar in een stroomversnelling is geraakt? En maar door lijkt te gaan? Het verleden heeft aangetoond dat het geheugen van de vastgoedsector niet per se jarenlang terugkijkt.

 • Negen tips voor het efficiënt tenderen van ontwikkelopgaven - Wie durft?

  AfbeeldingIn de Randstad en enkele overige grote steden in Nederland, is sprake van een urgente vraag naar woningen. Met name de verwachte vraag naar binnenstedelijk wonen is de komende jaren groot. Deze binnenstedelijke bouwprojecten kenmerken zich door hun hoge complexiteit en kennen daardoor ook een relatief lange doorlooptijd. Ook van de woningen die de komende jaren niet in de stad gerealiseerd worden, wordt naar verwachting het overgrote deel in stedelijke regio’s gebouwd.

 • 6 nieuwe adviseurs van start

  Fakton Reageer

  Fakton, het financieel-strategisch adviesbureau in vastgoed en gebiedsontwikkeling, verwelkomde de afgelopen tijd 6 nieuwe collega’s bij het team van Fakton Consultancy. Daarmee geeft Fakton Consultancy invulling aan de beoogde groei om haar rol als ‘top expert firm’ in de markt verder te verstevigen. Voor komend jaar verwacht Fakton Consultancy deze groei nog verder door te zetten.

 • Verrassend en uitdagend stuk nieuwe stad in de stad Den Haag. Life around the globe. Door gebiedsontwikkeling echt impact op de kwaliteit van leven van het gehele gebied.

  Verrassend en uitdagend stuk nieuwe stad in de stad Den Haag

  Fakton Reageer

  Life around the globe.

  Een nieuw leven naast het Hollands Spoor! De Belgische projectontwikkelaar LIFE heeft per 11 januari het gebouw The Globe en een ontwikkelplot aan de Waldorpstraat in Den Haag aangekocht van NS Stations.

 • Verkoop en ontwikkeling in dialoog - de feiten spreken voor zich

  Precies twee jaar geleden publiceerde ik op fakton.com een blog in twee delen over hoe eigenaren van te (her)ontwikkelen grond- en vastgoedposities waarde kunnen toevoegen aan hun projecten. Dit mede naar aanleiding van de eerste leerervaringen uit ‘ontwikkeltenders in dialoog’ in de stationsgebieden van Utrecht en Breda. Toen ging het nog om theorie, gestaafd met enkele praktijkvoorbeelden. Inmiddels heeft deze vorm van het in de markt zetten van binnenstedelijke ontwikkellocaties zichzelf veelvuldig bewezen en kunnen de feiten voor zich spreken.

 • Zes agendapunten voor een modern grondbeleid. Het uitstel van de Omgevingswet tot 2021 creëert tijd en ruimte om de regelgeving beter aan te laten sluiten op de behoefte van de praktijk

  Zes agendapunten voor een modern grondbeleid

  Reageer

  Er bestaat grote behoefte aan een modernisering van het grondbeleidsinstrumentarium. De cultuuromslag door de Omgevingswet én de grote maatschappelijke opgaven waar Nederland voor staat veranderen de praktijk van gebiedsontwikkeling. Gezien de veranderende spelregels tussen belanghebbenden, hebben alle partijen in het veld behoefte aan slagvaardige grondbeleidsinstrumenten. We willen Kajsa Ollongren, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, daarom graag zes punten meegeven ten behoeve van een eigentijds grondbeleid. De minister kan deze punten betrekken bij de verwerking van de reacties op de concepttekst van de ‘Aanvullingwet grondeigendom Omgevingswet’. Het uitstel van de Omgevingswet tot 2021 creëert tijd en ruimte om de regelgeving beter aan te laten sluiten op de behoefte van de praktijk.

 • Duurzaamheid - van ambities naar échte impact. Het bewustzijn van onze ecologische situatie neemt toe

  Duurzaamheid - van ambities naar échte impact

  Reageer

  Het bewustzijn van onze ecologische situatie neemt toe.

  Het  besef van de urgentie van duurzaam handelen om de klimaatverandering tegen te gaan neemt toe. In Parijs is in 2015 door 195 landen een verdrag getekend om binnen de 2 graden opwarming van de aarde te blijven in 2030. Wetenschappers berekenen dat we nog maar 10 jaar de tijd hebben om onze CO2 terug te dringen voordat de mens niet meer kan ingrijpen, aldus klimaatjournalist Bernice Nootenboom. Ook in Nederland houdt het tegengaan van klimaatverandering de gemoederen bezig. In het nieuwe regeerakkoord, spreekt Rutte III sterke ambities op dit gebied uit en legt de lat hoger dan de toezegging die de EU gedaan heeft. Inzet is om niet 40, maar 49 procent reductie van de uitstoot van broeikasgassen te realiseren in 2030.

 • Sociale woningbouw in faciliterend grondbeleid. Mogelijkheden om de toegenomen vraag naar betaalbare woningen op te vangen door middel van risicodragende gemeentelijke grondexploitaties is beperkt

  Sociale woningbouw in faciliterend grondbeleid

  2 reacties

  De woningmarkt lijkt definitief te zijn hersteld, wat in grote delen van het land zelfs tot scherpe prijsstijgingen leidt. Als gevolg hiervan is de betaalbaarheid van wonen steeds meer onder druk gekomen.

 • EXPO REAL 2017. Steeds meer vastgoedpartijen spreken een onderbuikgevoel uit dat de hele sterke en snelle groei, waar we nu in zitten, niet lang meer op deze manier doorgaat.

  EXPO REAL 2017

  Op de terugweg in het vliegtuig, na drie intensieve Expo-dagen, schrijf ik dit blog. Graag deel ik enkele indrukken met jullie van mijn bezoek aan de Expo Real 2017.

 • Met durfkapitaal de stad verdichten

  Reageer

  Het Rijk kiest met onder meer de Structuurvisie 2040 en Agenda Stad voor de steden, want dat zijn de drijvers van de economische groei. Gevolg is wel dat de bouwopgave in toenemende mate ín die steden moet plaatsvinden, dus moet er meer gebouwd worden in hoge dichtheden, in bestaand stedelijk gebied. Vaak vergt dit een dusdanige voorinvestering ‘tussen de kavels’, die noch gemeenten, noch ontwikkelaars direct kunnen opbrengen. Dat kan met geld dat er al ligt, stelt Erwin Daalhuisen in vakblad ROm. Geen subsidiegeld, maar revolverend durfkapitaal van het Rijk.

 • Gemeentelijk vastgoed in de verkoop: lessons learned

  Reageer

  Wouter Van Den Wildenberg, Fakton’s specialist in Gemeentelijk Vastgoed, zal op 2 november spreken over het belang van strategische portefeuillesturing. Inschrijven voor dit congres kan hier:

   

  Wat kunt u verwachten?

  Hoe verkoop je als gemeente je niet-strategisch of overtollig vastgoed? Welk verkoopkanaal kun je het beste gebruiken? Hoe doen andere gemeenten dat? Wat is het effect van een goede verkoopstrategie van gemeentelijk vastgoed? Wat zijn de lessons learned door andere gemeenten? U ontmoet deze middag informeel alle betrokkenen en deelt kennis met hen over de verkoop van gemeentelijk vastgoed.

 • Resilient Cities

  Reageer

  Al 35 jaar verbindt Fakton publieke en private vastgoedpartijen met strategische-, ontwikkel- en investeringsvraagstukken in het domein van ruimte en vastgoed.

 • Adviesraad pleit voor modernisering grondbeleid. Acht aanbevelingen

  Adviesraad pleit voor modernisering grondbeleid

  Reageer

  Het kabinet werkt aan harmonisatie van de regelgeving voor grondbeleid in de Aanvullingswet grondeigendom. Deze wet is cruciaal voor een adequate aanpak van belangrijke maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie, de aanpassing aan klimaatverandering en de transformatie van stedelijke regio’s en krimpgebieden. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur pleit in zijn vandaag verschenen advies ‘Grond voor gebiedsontwikkeling’ voor modernisering van het grondbeleid en doet hiervoor acht aanbevelingen.

 • Het belang van een sterk middenhuur segment

  Reageer

  Fakton is al jaren partner van PROVADA en om die reden kunnen wij niet achterblijven op PROVADA FUTURE Take a seat. U kunt bij Robert van Ieperen aanschuiven om deel te nemen aan een interessante discussie over de toekomst van onze sector.

   

  Jimmy Kools zal dit jaar voor de tweede keer het traditionele Financieringsdebat leiden en daarnaast ook het debat over het middenhuur segment.

 • Toekomstbestendig Gemeentelijk Vastgoedmanagement

  Reageer
  Op de gemeentelijke vastgoedportefeuille komen grote uitdagingen af, zoals het versneld verduurzamen van de gemeentelijke portefeuille, verkoop van grote delen van de portefeuille en de impact van de technologische ontwikkelingen.
 • Mobiliteit en Immobiliteit

  Reageer

  Fakton is al jaren partner van PROVADA en om die reden kunnen wij niet achterblijven op PROVADA FUTURE Take a seat. U kunt bij Robert van Ieperen aanschuiven om deel te nemen aan een interessante discussie over de toekomst van onze sector.

 • Vergroot het innovatievermogen van je organisatie

  Reageer

  Fakton is al jaren partner van PROVADA en om die reden kunnen wij niet achterblijven op PROVADA FUTURE Take a seat. U kunt bij Oscar van Opstal aanschuiven om deel te nemen aan een interessante discussie over de toekomst van onze sector.

 • Kansen en bedreigingen van het nieuwe erfpachtstelsel Amsterdam. Wat zijn de gevolgen van de overstapregeling voor individuele woningeigenaren, beleggers in huurwoningen en de sector commercieel vastgoed?

  Het nieuwe erfpachtstelsel Amsterdam

  Reageer

  Effecten op waardering en financiering.

  Het College van VVD, D66 en SP in de gemeente Amsterdam wil nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 het erfpachtstelsel hervormen. De eeuwigdurende erfpacht voor nieuwe gronduitgiften werd in de zomer van 2016 al zonder veel discussie ingevoerd. Anders is dat met de overstapregeling voor bestaande erfpachters. Daarvan werden de voorstellen begin januari vrijgegeven voor inspraak. Dat leidde tot een heftig debat in de politiek, in de vastgoedwereld en onder de Amsterdamse erfpachter. Na enkele weken besloot wethouder Eric van der Burg de voorstellen terug te nemen en sindsdien wordt nagedacht over aanpassingen.

 • De Omgevingswet als ‘trigger’ voor innovatie. Minder regels en meer ruimte voor gewenste initiatieven. Dit gaat over een nieuwe manier van kijken, denken, doen en organiseren. Het wordt écht anders.

  De Omgevingswet als ‘trigger’ voor innovatie

  Reageer

  Het klinkt paradoxaal: een wet die leidt tot innovatie. Toch is dit zo. De invoering van de Omgevingswet zorgt ervoor dat het werkveld van de fysieke leefomgeving ingrijpend verandert. Minder regels en meer ruimte voor gewenste initiatieven. Dit  gaat over een nieuwe manier van kijken, denken, doen en organiseren. Het wordt écht anders. En niemand weet nog hoe…precies.

 • 10 Take aways van MIPIM, de grootste internationale vastgoedbeurs van Europa

  Tien speerpunten n.a.v. de grootste internationale vastgoedbeurs van Europa

  Reageer

  MIPIM 2017: Coalition of optimism and pessimism.

  Met het gevoel van “uncertain uncertainties” over ULI Parijs nog vers in mijn geheugen, reisde ik naar Cannes voor de MIPIM, de grootste internationale vastgoedbeurs van Europa. De internationale pers richtte haar aandacht vol op de Nederlandse verkiezingen van 15 maart als mogelijke voorbode van de aanstaande Franse en Duitse verkiezingen en een belangrijke aftermath na Brexit en Trump. Kranten, social media en TV, alles staat tegenwoordig vol van de geopolitieke spanningen met bijbehorend pessimistische gevoelens.

 • Op weg naar toekomstbestendig gemeentelijk vastgoed door strategische portefeuillesturing

  Gemeenten in Nederland hebben bij elkaar naar schatting zo’n 30 tot 40 miljoen m2 maatschappelijk vastgoed in bezit. Op deze gemeentelijke vastgoedportefeuilles komen grote uitdagingen af, zoals het versneld verduurzamen van de gemeentelijke portefeuille, verkoop van grote delen van de portefeuille en de impact van de technologische ontwikkelingen. De meeste gemeentelijke vastgoedafdelingen hebben ondertussen hun ‘basis op orde’ en willen de volgende ontwikkelstap maken. Uitkomst moet zijn dat de organisatie wendbaar in kan spelen op genoemde ontwikkelingen. Investeringsbeslissingen in vastgoed gaan ondertussen gemoeid met veel geld en kennen een lange tijdshorizon. Zie hier het belang van strategische sturing van de vastgoedportefeuille.

 • Uncertain uncertainties. Een ding is wel zeker, de komende jaren vertoont beleggen in vastgoed kenmerken van een “bumpy ride”.

  Uncertain uncertainties

  Reageer

  Terugreizend vanuit Parijs, na mijn bezoek aan de ULI conferentie, kan ik niet anders dan concluderen dat het 2 zeer interessante dagen waren. Zoals altijd zou ik bijna willen zeggen, alleen dit keer was het toch net even anders. De sfeer was ronduit pessimistisch, meer kan ik er niet van maken. De aanwezigheid van de zware beveiliging rondom het conferentiecentrum kwam de sfeer ook niet bepaald ten goede. En het ging dit keer vooral over de wereldwijde geopolitieke verhoudingen en demografie en in veel mindere mate over onze vastgoedsector. Opvallend? Misschien niet, als je met wereldwijd opererende geldstromen spreekt. Een ding is wel zeker,  de komende jaren vertoont beleggen in vastgoed kenmerken van een “bumpy ride”.

 • In Rotterdam is the sky the limit!

  Reageer

  Er staan veel nieuwe torens op de bouwagenda van Rotterdam. Steeds meer mensen willen in Rotterdam wonen en om aan in die behoefte te voorzien moeten ze de hoogte in.

 • Strategie en innovatie als ‘journey’. De exponentiële groei van technologieën en onze perceptie van onze ecologische omgeving veranderen ons gedrag en hebben daarmee impact op verschillende functies van gebouwen, ruimte en steden.

  Strategie en innovatie als ‘journey’

  Reageer

  ‘Het’ hangt in de lucht. Het gevoel dat de komende 10 jaar bepalend gaan zijn voor de rest van deze eeuw. Net als in de industriële revolutie aan het begin van onze vorige eeuw. Dit bewustzijn dringt door bij architecten, ontwikkelaars, beleggers, woningcorporaties en steden. De exponentiële groei van technologieën en onze perceptie van onze ecologische omgeving veranderen ons gedrag en hebben daarmee impact op verschillende functies van gebouwen, ruimte en steden.

 • Versnellen van de woningbouwproductie. Hoe komt het grondbedrijf weer op de politieke agenda?

  Congres Woningbouwproductie versnellen

  Reageer

  In samenwerking met Fakton organiseert Vastgoedjournaal op 1 februari 2017 een congres over het versnellen van de woningbouwproductie. Op dit congres komen beslissers uit de sector samen om u bij te praten over de nieuwste ontwikkelingen. Ook is er een uitgebreide mogelijkheid om te netwerken. Wij bevelen dit congres van harte bij u aan.

 • Het versnellen van woninginvesteringen in de Nederlandse steden

  Reageer

  In 10 stappen naar een sterke woonstad.

  De Nederlandse woningmarkt kent een groot aantal uitdagingen waaronder een groot  tekort in steden aan huurwoningen in het middensegment. Er is voldoende geld beschikbaar om in stedelijk wonen te investeren, maar het private kapitaal bereikt de pro­jecten lang niet altijd vanzelf. Vaak is dit te wijten aan een gebrek aan organisatiekracht.

 • Tenderen in dialoog voor dummies. Breda van start met een van de grootste binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen van Zuid Nederland

  Tenderen in dialoog voor dummies

  Reageer

  Op 15 juli 2015 startte de gemeente Breda de markttender voor de ontwikkellocatie Coulissen West in de Bredase Spoorzone.

 • Lelystad heeft iets te bieden in de Metropoolregio Amsterdam! De druk op de Amsterdamse woningmarkt werkt als een olievlek

  Lelystad heeft iets te bieden in de Metropoolregio Amsterdam!

  Reageer

  Investeren in woonmarketing, investeren in de economie en het Stadshart èn de kracht van de buitenwijken van Lelystad benutten: het bureau Fakton heeft in samenwerking met SpringCo onderzoek gedaan naar de kansen op de woningmarkt van Lelystad. En dat levert verrassende inzichten op. Onderzoeker Iris van Donselaar vertelt.

 • Investeren in de stad door verkoop gemeentelijk vastgoed

  Reageer

  In onze steden is iets raars aan de hand. Omdat er veel vraag is naar vastgoed zou je verwachten dat elke beschikbare m2 tot de laatste centimeter gevuld is. Toch is dat niet het geval. Wouter van Wildenberg en Xander Duijnisveld pleiten voor een actieve rol van gemeenten en een andere verkoopstrategie; meer van buiten naar binnen.

 • Historische grond in Rotterdam krijgt unieke woontoren met eigentijdse voorzieningen.

  Historische grond in Rotterdam krijgt unieke woontoren met eigentijdse voorzieningen

  Reageer

  Stebru Vastgoed Rotterdam, Greystar en de Gemeente Rotterdam ondertekenen vandaag tijdens de EXPO real in München, het grondcontract dat hoort bij de ontwikkeling en bouw van een nieuwe woontoren in het centrum van Rotterdam. Met het tekenen van het contract zetten de partners een volgende stap in de ontwikkeling van een uniek ontwerp. Stebru Vastgoed Rotterdam, een ontwikkelcombinatie van Stebru en BOAG, verwacht eind 2016 te kunnen starten met de bouw.

 • Drie misvattingen over het grondbedrijf (en hoe het wél zit).

  Drie misvattingen over het grondbedrijf (en hoe het wél zit)

  Reageer

  Alle goede bedoelingen ten spijt; de grondboeren van de gemeente bepalen uiteindelijk waar gebouwd wordt: in de wei. Maar klopt dat beeld wel? En hoeveel tijd krijgen gemeenten van de toezichthouder om gronden af te boeken? We vroegen het Fakton-directeuren Aeisso Boelman en Peter van Bosse.

 • Up to a liveable Future. Slimme steden kunnen alleen bestaan bij de gratie van slimme mensen. Slimme mensen die met elkaar slimme businesscases en investeringsproposities uitdokteren

  Up to a liveable Future

  Reageer

  De drukte op de Provada liet weinig aan de verbeelding over. Hoge bezoekersaantallen en iedere vastgoedman en -vrouw is positief geprikkeld geraakt door de aangetrokken markt. In concreto: voor veel projecten en portefeuilles klotst het geld weer tegen de spreekwoordelijke plinten. Voldoende eten in de ruif voor iedereen. En drank in het glas. Carpe diem, zo leek het.

 • Nieuw leven voor de Pier van Scheveningen

  Reageer

  Winnaar FRESH Consultancy Week in PropertyNL.

  Vijf teams van Fresh schetsen in de Consultancy-week een nieuw leven voor de Pier van Scheveningen. Het winnende voorstel is een grootschalige aanpak.

 • Nieuw project draagt bij aan het (economisch) vestigingsklimaat van Delft

  Reageer

  Partijen tekenen voor realisatie uniek woon- en werkgebouw in Nieuw Delft.

  Nieuw Delft pakt door met de ontwikkeling van een nieuw middelpunt voor wonen en ondernemen in Delft. Daarvoor ondertekenden op 17 mei jl. gemeente Delft, OBS en TBI-onderneming ERA Contour de grondovereenkomst voor het project Veld 5 - onderdeel van de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft in de spoorzone. Tevens tekenden ERA Contour en Amvest Investment Management de turnkey-koopovereenkomst. Het totale project wordt opgenomen in de beleggingsportefeuille van het Amvest Residential Core Fund. Fakton Capital heeft namens ERA Contour de plaatsing bij Amvest verzorgd. Nieuw Delft is straks een bijzonder project met een uniek woon-werkconcept rijker. Een plek waar (internationale) kenniswerkers onder één dak de ruimte krijgen om succesvol te ontmoeten, te werken, te wonen en te ondernemen.

 • Fakton ontwikkelt samen met Den Haag het 'Haags Warmte Initiatief'

  Reageer

  De gemeente Den Haag onderzoekt hoe zij haar ambitie van klimaatneutrale stad in 2040 kan realiseren. Fakton Consultancy hielp de gemeente Den Haag met het structureren van een aantrekkelijk aanbod voor bewoners om aan te sluiten op duurzame warmte. Daarnaast werd de business case van isoleren en PV cellen voor de corporaties en haar huurders inzichtelijk gemaakt.

 • Bijeenkomst 12 april 2016.
Als vervolg op de publicatie ‘ Wat kost dat? Menukaart voor de kostprijsdekkende huur van gemeentelijk vastgoed’ organiseert Fakton in samenwerking met Bouwstenen voor Sociaal, platform voor maatschappelijk vastgoed, een kennisdeling- en doorontwikkelbijeenkomst.

  Huurprijsmethodiek en subsidiestromen

  Reageer

  Bijeenkomst 12 april 2016.

  Als vervolg op de publicatie ‘Wat kost dat? Menukaart voor de kostprijsdekkende huur van gemeentelijk vastgoed’ organiseert Fakton in samenwerking met Bouwstenen voor Sociaal, platform voor maatschappelijk vastgoed, een kennisdeling- en doorontwikkelbijeenkomst.

 • Grondbedrijf, BBV en VpB: analyseer kort en samenhangend

  Nieuwe wet- en regelgeving bij de uitvoering van gemeentelijk grondbeleid

  Reageer

  Bij structurele winst moet vennootschapsbelasting worden betaald.

  De Nederlandse gemeenten zijn per begin van dit jaar geconfronteerd met nieuwe wet- en regelgeving bij de uitvoering van hun grondbeleid. Gemeentelijke grondbedrijven moeten eenduidiger en transparanter via de nieuwe verslaggevingsregels aantonen hoe ze er voor staan. Mocht blijken dat er met het grondbedrijf structureel winsten worden behaald dan krijgen gemeenten te maken met de vennootschapsbelastingplicht, ze moeten belasting betalen over hun winsten. De veranderingen zijn fundamenteel van aard, complex en vragen om nieuwe expertise en ‘anders-denken’ van gemeentelijke grondbedrijven. Onze kernboodschap is hierbij: houd het simpel. Op basis van vijf simpele stappen is de nieuwe regelgeving prima te incorporeren.

 • Fakton Consultancy ondersteunt publicatie Bouwstenen voor Sociaal: ‘Wat kost dat; Menukaart voor de kostprijsdekkende huur’.

  Wat kost dat? Menukaart voor de kostprijsdekkende huur

  Reageer

  Fakton Consultancy ondersteunt publicatie Bouwstenen voor Sociaal.

  Vanuit de missie ‘solving complex real estate challenges’, buigt Fakton zich ook over de uitdagingen rond het gemeentelijk vastgoed. Fakton Consultancy adviseert klanten onder meer over strategische portefeuillesturing, (grootschalige) dispositie-opgaven, de match tussen vastgoedvraag en –aanbod, de governance van het vastgoedbedrijf en het zeer actuele thema van de huurprijsmethodiek. Kennisdeling is daarbij één van de grootste drijfveren.

 • Verkoop in dialoog

  Reageer

  Waarde toevoegen aan ontwikkelprojecten.

  Het zijn roerige tijden, dat kan niemand ontkennen. De wereld om ons heen verandert fundamenteel en op alle schaalniveaus. Technologische ontwikkelingen zijn een belangrijke aanjager van deze veranderingen; denk aan innovaties op het gebied van onder meer duurzame energie, 3D-printing, robotisering, zelfrijdende auto’s etc. Volgens Jan Rotmans leven we niet in een ‘tijdperk van verandering’ maar in een ‘verandering van tijdperken’. De potentiële impact hiervan op mensen en organisaties is groot. Dat geldt zeker ook voor de - vrij conservatieve - vastgoedsector. We weten zeker dat inmiddels ook in ons werkveld een aantal fundamentele veranderingen in gang is gezet en een aantal andere nog gaat komen. Toch weet niemand precies hoe de toekomst eruit zal zien.

Contactgegevens

Beurs WTC, 22ste etage

Beursplein 37, 3011 AA Rotterdam

The Netherlands

T   +31 10 300 6000

E   info@fakton.com

www.fakton.com

 

Postadres

PO Box 30188, 3001 DD Rotterdam

The Netherlands

Meest gelezen

Strategisch Portefeuillesturing Gemeentelijk Vastgoed

Bloggers

Ons verhaal in beeld

Afbeelding

Whitepapers van Fakton