of 58952 LinkedIn

Ameland lanceert nieuw, slim verlichtingssysteem

Ameland lanceert nieuw, slim verlichtingssysteem. Ameland laat - als koplopergemeente op het gebied van duurzaamheid - aan de rest van Nederland zien dat zij al een stap verder is met haar lichtbeleid
Signify Reageer

Tijdens de “Nacht van de Nacht” heeft Ameland een nieuw, slim verlichtingssysteem gelanceerd. Hiermee realiseert de gemeente een mijlpaal in haar duurzaamheidsambitie om CO2-neutraal en zelfvoorzienend te worden.

Op zaterdag 27 oktober 2018 vond de ‘Nacht van de Nacht’ plaats – het landelijke initiatief van natuur- en milieufederaties om het licht uit te doen en aandacht te vragen voor lichtvervuiling. Gemeente Ameland greep dit moment aan om – als koplopergemeente op het gebied van duurzaamheid – aan de rest van Nederland te laten zien dat zij al een stap verder is met haar lichtbeleid. Tijdelijk het licht uitdoen is niet zo bijzonder. Ervoor zorgen dat er in de openbare ruimte en in de natuur permanent zo min mogelijk lichtvervuiling is, is dat wel. Het nieuwe, slimme openbaarverlichtingssysteem garandeert dit.

 

Jaarlijks gaan de nieuwe Philips-ledlampen ongeveer 80.000 kilowattuur minder elektriciteit verbruiken, een besparing van 70 procent ten opzichte van de oude verlichting. Met het nieuwe verlichtingssysteem zijn alle 923 lichtpunten in de openbare verlichting met elkaar verbonden en ze kunnen individueel worden ingesteld. Zo kan de verlichting op bepaalde momenten uitgezet of op bepaalde plekken waar het best donker mag zijn, gedimd worden. Of brandt het licht alleen feller als er beweging is, zoals voetgangers of ander menselijk verkeer. Uiteraard met veiligheid voorop. Sommige punten op het eiland, zoals de vuurtoren en de veerdienst, moeten immers altijd verlicht zijn.

 

Buiten de bebouwde kom is de nieuwe verlichting groenblauw van kleur. Dankzij dit licht worden de vogels minder gestoord. Binnen de bebouwde kom is de verlichting licht warmwit van kleur, en geeft door de gerichte armaturen minder licht naar boven af. Minder lichtvervuiling, dus.

 

Onderstaande video toont opnames die tijdens de Nacht van de Nacht zijn gemaakt.

 

 

Eerder maakte Signify al onderstaande video over de levering van led-verlichting aan Ameland.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingSignify

Postbus 90050 | 5600 PB | Eindhoven

040-2787500

www.signify.com

Lichtmail@Signify.com

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Meer nieuws

Nieuwe verlichting op Ameland

Duurzaam Ameland

Whitepapers

Primeur: CityTouch met GSM-technologie

De verspreiding van kennis gaat sneller dan ooit

Ervaar wat licht kan betekenen voor uw stad of gemeente

Verlichting speelt een centrale rol in hoe mensen denken over hun steden. De verlichting is niet langer puur gericht op functionaliteit en veiligheid, maar moet ook aangenaam, uitnodigend en duurzaam zijn. Lees meer

Primeur sportveldverlichting voor gemeente Goes

Intelligente Openbare Verlichting

Ontdek hier wat de voordelen zijn van slimmere verlichting