of 63908 LinkedIn

4.200 euro per gewonnen-gezond-levensjaar

(gemeentelijk) beleid om bewoners van achterstandswijken gezonder te laten leven kost 4.200 euro per gewonnen-gezond-levensjaar. Dat is vergelijkbaar met borstkanker screening. De APK-keuring kost 20 keer zoveel.

Het loont om als (gemeentelijke) overheid te investeren in een programma om mensen in achterstandswijken gezonder te laten leven. Het vereist wel een lange adem en een positieve benadering, maar de maatschappelijke baten - 4.200 euro per gewonnen-gezond-levensjaar – wegen ruimschoots op tegen de kosten. ‘VOLHOUDEN’ dus.

‘Gezonde Wijk’
Dat is globaal de strekking van het e-book ‘Gezonde Wijk in de Praktijk zoals dat deze maand door de ministeries van Volksgezondheid en van Binnenlandse Zaken is uitgegeven. De online uitgave is onderdeel van het Rijksexperiment ‘Gezonde Wijk’, dat in nauwe samenwerking met 13 gemeenten wordt uitgevoerd. Doel is om de bewoners van krachtwijken aan te zetten tot een gezondere levensstijl en zo de maatschappelijke kosten van zorg en bijvoorbeeld ziekteverzuim terug te dringen.

14 jaar ongezonder
In een doorsnee achterstandwijk leeft de bevolking gemiddeld 7 jaar korter dan in de rest van Nederland. ‘Erger, ze leven 14 jaar langer in minder goede gezondheid’, zo schrijft Paul Huijts, directeur-generaal volksgezondheid van het ministerie van VWS in zijn voorwoord. ‘Deze mensen kunnen minder bijdragen aan de maatschappij en hebben meer zorg nodig. Het lukt al decennia niet hierin verandering aan te brengen. Tot nu toe: in dit  e-book vindt u voorbeelden waarbij het wel gelukt is’.

 

Overvecht
Lichtend voorbeeld waar de DG onder meer op doelt is de aanpak in de Utrechtse wijk Overvecht. Daar daalden de zorgkosten in drie jaar tijd met 4 procent, terwijl het aantal kinderen met overgewicht van 26 naar 20 procent afnam. ‘Er zijn gunstige trends zichtbaar in ontbijtgedrag, consumptie van fruit, televisie kijken, actief zijn en sporten in georganiseerd verband,’ constateert Utrecht.

 

Financiële baten
Als verantwoordelijke voor de publieke gezondheid is elke gemeenten natuurlijk blij met een gezondere bevolking, maar de financiële baten van de aanpak komen niet bij hen terecht. Sterker, die zijn lastig te meten, zo geeft een woordvoerster van het ministerie toe.’De kosten en baten laten zich landelijk lastig in kaart brengen, maar de maatschappelijke voordelen wegen zeker op tegen de investeringen’.

 

Kosten per gewonnen-gezond-levensjaar
In het e-book staat wel iets van een tabel over de kosten. Zo blijkt een gewonnen-gezond-levensjaar via het experiment rond de 4.200 euro te kosten. Dit is te vergelijken met de baten/kosten van borstkanker screening. Het is veel goedkoper dan de apk-keuring of de aanleg van de Deltawerken: deze kosten per gewonnen-gezond-levensjaar respectievelijk 80 duizend en 300 duizend euro.

 

HOUD VOL!
In het hoofdstuk geleerde lessen en tips staat wel dat gemeenten vooral een lange adem moeten hebben bij het introduceren van een gezondere levensstijl. En leg niets van bovenaf op, maar luister vooral naar de bevolking zelf. Ook is het van belang om niet over risico’s te beginnen van een ongezonde levensstijl, maar vooral de voordelen van een actiever leven te benadrukken. Belangrijkste tip in het e-Book: HOUD VOL!

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.