of 59232 LinkedIn

Dossier: Troonsafstand Koningin Beatrix

Na 33 jaar treedt Koningin Beatrix af als regerend vorstin. Haar zoon, Prins Willem-Alexander zal haar opvolgen als Koning Willem-Alexander.

Koningin Beatrix kondigt op 28 januari aan dat ze na 33 jaar haar troon zal opgeven om plaats te maken voor haar zoon Prins Willem Alexander.

  Nieuws  Nieuws

  • Gemeenten zijn over het algemeen niet gul voor haar Oranjevereniging. Volgens Michiel Zonnevylle van de Oranjebond, het belangencomité van de Oranjeverenigingen staan sommigen op het punt van omvallen.

   'Gemeenten zijn te gierig tegenover Oranjeverenigingen'

   7 reacties

   Oranjeverenigingen zouden veel meer subsidie moeten krijgen dan nu het geval is. Het is soms zo bitter weinig dat ze nauwelijks nog kunnen blijven bestaan, terwijl ze wel een nationale feestdag voor de hele gemeenschap verzorgen.

  • Gemeenten moeten wethouders aanwijzen die de Koningsspelen onder hun hoede gaan nemen.

   Oproep gemeenten voor organisatie Koningsspelen

   5 reacties

   Ongeveer 1,6 miljoen kinderen doen op 26 april mee aan de Koningsspelen ter gelegenheid van de troonswisseling op 30 april. In de Haagse Sporttuin Schilderswijk kregen staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Annemarie Jorritsma donderdag de eerste brief waarin alle gemeenten worden opgeroepen de sportdag voor scholieren te organiseren.

  • De troonwisseling en inhuldiging gaat de gemeente Amsterdam 7 miljoen euro kosten, maakte burgemeester Eberhard van der Laan bekend.

   Programma troonswisseling kost Amsterdam 7 miljoen

   8 reacties

   Het programma ter gelegenheid van de troonswisseling op 30 april gaat 7 miljoen euro kosten. Dat maakte de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan woensdagochtend bekend tijdens een persconferentie in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. 

  • Groningen en Drenthe zijn de eerste provincies die in mei en juni wordt bezocht door de nieuwe koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Aan de commissarissen van de Koningin (CbK's) is gevraagd een voor.stel voor het programma te doen.

   Nieuwe koning in mei en juni naar provincies

   Reageer
   De Nederlandse provincies krijgen in mei en juni bezoek van de nieuwe koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag bekend.
  • Vrijwel alle Oranjefeesten in het land worden op 30 april gehouden. Men vreest niet dat mensen alleen maar thuis zitten om de troonswisseling van koningin Beatrix en Prins Willem Alexander te kijken.

   Bijna alle Oranjefeesten op 30 april gevierd

   Reageer

   Vrijwel alle Oranjefeesten zullen gevierd worden op 30 april en bovendien komt er na 30 april nog een apart moment om afscheid te nemen van Beatrix als koningin. Dat maakte Joop van den Ende namens het Nationaal Comité Inhuldiging maandag bekend op een overleg van 400 Oranjeverenigingen. Wanneer dat moment plaatsvindt en hoe het wordt ingevuld, is nog niet bekend.

  • Amsterdam hoopt dat gemeenten niet hun koninginnedagfestiviteiten naar 27 april verplaatsen, omdat ze vrezen dat alle aandacht op 30 april naar de troonswisseling gaat.

   Van der Laan wil geen koninginnedagfeesten op 27 april

   2 reacties
   Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam hoopt dat andere gemeenten hun koninginnedagfestiviteiten niet organiseren op een andere datum dan 30 april. Hij zal daar in zijn contacten met onder meer het Nationaal Comité Inhuldiging op aandringen.
  • De Friese SP-fractie heeft geweigerd een telegram te ondertekenen voor koningin Beatrix in verband met de troonsafstand.

   Friese SP weigert telegram Beatrix te ondertekenen

   13 reacties

   Drie leden van de SP-fractie in de Friese Provinciale Staten hebben woensdag geweigerd een telegram aan koningin Beatrix te ondertekenen. Dat maakte de Friese SP-fractie woensdag bekend.

  • Ouwehand van de Partij voor de Dieren pleit voor een vuurwerkverbod tijdens evenementen als Koninginnedag en Bevrijdingsdag, op basis van de Flora- en Faunawet.

   'Geen vuurwerk op Koninginnedag'

   4 reacties

   Partij voor de Dieren wil een vuurwerkverbod op Koninginnedag en Bevrijdingsdag. Dat zei Tweede Kamerlid Esther Ouwehand zondag in het radioprogramma Vroege Vogels.

  • Burgemeester Van der Laan: 'Veiligheid garanderen is bittere noodzaak, maar het moet een zo open mogelijk feest zijn.'

   'Amsterdam niet afsluiten tijdens inhuldiging'

   Reageer

   Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gaat zich inzetten voor een zo open mogelijke inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april in de hoofdstad. ,,Ik wil niet op voorhand al hele delen van de stad hermetisch afsluiten.''

  • Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen.

   Amstelveen en De Rijp tonen begrip voor uitstel

   4 reacties

   De burgemeesters van Amstelveen en Graft-De Rijp kunnen ermee leven dat de officiële viering van Koninginnedag met een jaar is uitgesteld in verband met de troonswisseling op 30 april. Dat lieten beiden maandag weten in reactie op de bekendmaking van het aftreden van koningin Beatrix.

  • Burgemeester Van der Laan van Amsterdam

   Burgemeesters: zorgzaam en bijzonder warm

   2 reacties

   De burgemeesters van de grote steden prijzen koningin Beatrix voor haar warme persoonlijkheid, maar ook voor haar zelfbeheersing en discipline.

  • De allereerste Koningsdag wordt niet gehouden op 27 april, de verjaardag van prins Willem-Alexander, maar de dag ervoor. 27 april valt namelijk op een zondag.

   Eerste Koningsdag op 26 april 2014

   18 reacties

   De allereerste Koningsdag wordt niet gehouden op 27 april, de verjaardag van prins Willem-Alexander, maar de dag ervoor. 27 april valt namelijk op een zondag.

  • Toespraak premier Rutte

   Reageer

   ,,Zojuist heeft koningin Beatrix haar aftreden aangekondigd. Op dit bijzondere moment voor de koningin en voor ons land wil ik allereerst mijn grote respect en bewondering uitspreken. Respect en bewondering voor de buitengewone inzet van de koningin in en voor Nederland en de Nederlanders gedurende meer dan dertig jaar.

  • Koningin Beatrix maakt haar abdicatie bekend.

   Respect, bewondering, dankbaarheid

   2 reacties

   Respect, bewondering, waardering, dankbaarheid. Het zijn de kernwoorden in de reacties van de fractieleiders. Een overzicht:

  • Mark Rutte: 'Respect en bewondering voor de buitengewone inzet van de koningin in en voor Nederland en de Nederlanders gedurende meer dan dertig jaar.'

   Integrale tekst toespraak premier Rutte

   1 reactie

   ,,Zojuist heeft koningin Beatrix haar aftreden aangekondigd. Op dit bijzondere moment voor de koningin en voor ons land wil ik allereerst mijn grote respect en bewondering uitspreken. Respect en bewondering voor de buitengewone inzet van de koningin in en voor Nederland en de Nederlanders gedurende meer dan dertig jaar.

Vacatures

De nieuwe BB is uit!

Afbeelding

* 'Criminelen schrikken van mannen in pak'

* Flexwerk: parttime vliegende kiep

* Essay: Terug naar de menselijke maat
* Rotterdam en Amsterdam claimen succes bijstandsaanpak
* Fuserende gemeenten strijden voor BTW-aftrek
* Afval als nieuwe asset
* Ondermijning serieus issue
* Bestuurlijk aanpak Fort Oranje ontleed


       Lees Binnenlands Bestuur
hier online

Van onze partners