Advertentie
sociaal / Nieuws

Werken zonder loon 'fundamenteel'

Langdurig meer dan 30 uur per week werken als tegenprestatie voor je uitkering komt al heel veel voor, blijkt uit het aantal meldingen bij vakcentrale FNV.

10 december 2014

Dat er mensen als tegenprestatie voor een bijstandsuitkering ‘structureel en langdurig’ aan het werk zijn, had FNV vicevoorzitter Ruud Kuin wel gedacht. Maar dat er binnen 4 weken al 300 meldingen binnen zouden komen, verbaasde hem. ‘Dat maakt het fundamenteel.’

Probleem groter dan gedacht
Vakcentrale FNV zette vier weken geleden met meldpunt ‘Stop werken zonder loon’ in om te kijken hoe het gesteld was met de soms verplichte tegenprestatie. ‘We vreesden dat het veel voorkwam’, aldus Kuin. ‘Dus in zoverre is het een bevestiging van wat we dachten. Maar nu er zo snel zoveel meldingen komen, blijkt het probleem nog groter dan we dacht.’


Langer dan zes maanden, meer dan 30 uur
200 mensen meldden zichzelf, 100 anderen meldden dat ze  in bedrijven of instellingen waar ze werkzaam zijn zien dat mensen voor hun uitkering moeten werken. En het gaat niet om korte banen of weinig uren. Kuin: ‘Meer dan de helft van de mensen die zich meldt werkt al langer dan zes maanden op dezelfde plek. 45 procent werkt meer dan 30 uur in de week. Die cijfers zeggen dus dat mensen structureel aan het werk zijn.’


Relatie met bezuinigingen
Vooral de groenvoorziening, de zorg en de vervoerssector springen eruit, aldus de FNV. ‘In de zorgsector zien we een relatie met de grote bezuinigingen waarvoor gemeenten geplaatst zijn’, aldus Kuin. ‘We zien voorbeelden van mensen die thuiszorgwerkzaamheden moeten doen. Eén vrouw vertelde dat ze een week te vroeg was begonnen, waardoor ze degene die ontslagen was en waar zij dus voor in de plaats kwam, nog tegenkwam.’


Gemeente bespaart zes ton
Een ander voorbeeld komt uit het noorden van het land. ‘Daar is een gemeente waar het hele plantsoenonderhoud neergelegd is bij mensen die vanuit de bijstand werken. Die gemeente bespaart daar zes ton per jaar op.’ Om welke gemeente het gaat, wil Kuin nog niet zeggen, omdat er precies onderzocht wordt hoe de vork in de steel zit. ‘En daar gaan we dan mee naar de gemeente. Maar dit verhaal hebben we uit verschillende bronnen.’


Belofte niet gehouden
Naast de gemeentelijke taken als huishoudelijke hulp en groenvoorziening, zijn er ook mensen die bij reguliere bedrijven aan de slag gaan met behoud van uitkering. Kuin: ‘Bedrijven nemen mensen aan voor zes maanden met behoud van uitkering met de belofte dat er daarna een baan in het verschiet ligt. Dat is natuurlijk al echt geen “inwerken” meer. Maar bovendien komt die baan er dan na zes maanden nog niet eens. Dan komt er gewoon een nieuw persoon die voor een bijstandsuitkering aan het werk gaat.’

Concurrentievervalsing
Naast het feit dat mensen werk doen zonder ervoor betaald te worden, zorgen dit soort voorbeelden ook nog eens voor valse concurrentie, aldus Kuin. ‘We zijn dus met gemeenten in gesprek om de verplichting eraf te krijgen, maar ook met hoveniers of mensen in de vervoersbranche. Tegen hen zeggen we “deze constructies kosten jullie geld omdat anderen het met uitkeringsgerechtigden goedkoper kunnen doen”. De komende maanden blijft het meldpunt van de vakbond open.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ernst
Het artikel wijst op de sectoren groenvoorziening, vervoer en zorg. Daar worden veel mensen ontslagen en worden veel contracten niet verlengd. Sommige mensen die daardoor werkloos raken, komen onvermijdelijk in de bijstand terecht... Vervolgens moeten ze voor hun uitkering verplicht een tegenprestatie leveren... vaak in de bovengenoemde sectoren.



In feite wordt betaald werk vervangen door gesubsidieerd werk.
J. de Jong
De FNV heeft in de jaren 90 de uitkeringsgerechtigden in de steek gelaten. Laat de mensen met een uitkering maar eens wat terugdoen, de hardwerkende burger ligt elke dag krom voor deze bankzitters.
Wilfred
Beste Gerard Jan de Ruiter, het blijkt maar weer eens wat een verkeerd beeld u van de werkelijke situatie heeft. Het granieten bestand van uitkeringsgerechtigden worden echt niet in een dwangtraject geplaatst. De zakkenvullende werkgevers willen ze niet eens hebben vanwege de grote afstand tot de arbeidsmarkt en echt gemotiveerd zullen deze mensen ook niet zijn. Juist de mensen die geen afstand tot de arbeidsmarkt hebben worden gedwongen voor noppes te moeten werken. Scheelt de werkgever tijd en dus geld. Deze dwangarbeiders weten en kennen, uit hun vroegere arbeidsverleden, precies de werkzaamheden. De werkgever zegt dan dat er iemand van het bedrijf de dwangarbeiders begeleid, wat natuurlijk helemaal niet nodig is en ook niet gebeurd, maar krijgt van de gemeente wel als dank voor ong. 20 uur per begeleider p/week betaald. En niet te vergeten de tienduizenden euro's subsidie die in de schoot geworpen worden.
Ron
Kuin zegt: ‘Bedrijven nemen mensen aan voor zes maanden met behoud van uitkering met de belofte dat er daarna een baan in het verschiet ligt. Die baan komt er niet. Dan komt er een nieuw persoon die voor een bijstandsuitkering aan het werk gaat.’



Rondpompen van mensen is wat Will Tinnnemans uitgebreid beschreven heeft in De kwetsbaren:



http://www.ravage-webzine.nl/2014/12/18/het-part …

Tineke de Vries
Bedrijven nemen mensen aan voor nog minder dan een bijstandsuitkering. Met een zogenoemde Startersbeurs worden net afgestudeerden voor zes maanden tegen een 'stagevergoeding' van krap 500 euro zonder ook maar enkel sociaal verzekeringsrecht aan het werk gezet in volwaardige banen. De starters hebben geen aanvullende uitkering en mogen die ook niet hebben, hebben geen recht op vakantiedagen en vakantiegeld en geen uitkering bij ziekte. Deze wantoestand wordt mogelijk gemaakt met geld van Europa en een commerciële koppelbaas die voor de gemeenten werkt.
August Biels / gewezen ambtenaar
Moderne slavenarbeid door een overheid die haar slechtstbedeelde burgers als misdadigers en dwangarbeiders ziet.



De ware kleuren van dit neoliberale kabinet en haar voorgangers.
M
Iedere vorm van "vrijwilligerswerk", "mantelzorg"en de "tegenprestatie" daaronder begrepen, draagt een mate van uitstoot van reguliere arbeid in zich en zou daarmee afkeurenswaardig moeten zijn.

Met de woorden van een oud-wethouder gesproken: "maak van ieder klusje of vriendendienst een betaalde baan dan profiteren wij daar allemaal van, macro economisch gezien, door stijging van ons Bruto Nationaal Product. en staatsontvangsten uit inkomstenbelastingen..

Kortom schaf iedere vorm van "onbetaalde arbeid" af !
Gerard Jan de Ruiter
Het artikel is heel tendentieus. Omdat er 300 meldingen zijn is het een structureel probleem, dus moet de regeling worden afgeschaft. Als we op dezelfde wijze de vraag stellen over misbruik van uitkeringen, krijgen we zeker ook 300 meldingen binnen een week. Het lijkt mij niet dat we dan de bijstand moeten afschaffen.

Van beide regelingen wordt er misbruik gemaakt, en dat moet bestreden worden, maar het kind moet niet met het badwater worden weggegooid.

Het is nu eenmaal zo dat mensen die lang werkloos zijn helemaal uit het arbeidsritme zijn, en vaak geen kennis meer hebben die aansluit bij de eisen van de arbeidsmarkt. Daar is een traject voor nodig om dat weer te verkrijgen. In het verleden heb ik menig werkloze op deze wijze aan het werk gekregen. Daar zijn die mensen maar ook de gemeenschap beter van geworden. Dus behoud de regeling en bestrijd het misbruik.
Anoniem
Dus toch verdringing.

Als het Rijk arbeid voor werkgevers goedkoper zou maken, dan zou dit probleem een stuk minder groot zijn. Tenslotte: werkgevers hebben er nu baat bij om zo te handelen als ze doen.

NB: En met goedkoper maken, bedoel ik niet dat de lonen (nog) lager moeten, maar dat de afdrachten over deze lonen meer worden beperkt...
Ilonka racsik / Verzorgende C
Nou Gerard ik vind dat iedereen die werkt gewoon loon/salaris moet krijgen, en niet werken met behoud van uitkering dat is niet eerlijk. Als er bij mij iemand werkt met behoud van uitkering zou dat zeker 400 schelen terwijl we misschien hetzelfde werk doen dat vind ik in mijn ogen uitbuiten/dwangarbeid en heb niks te maken met arbeids ritme of wat dan ook.
Tineke de Vries
In aanvulling op mijn eerdere reactie moet nog worden vermeld dat de werkgever van de stagiair 400 euro per maand van de gemeente ontvangt. De werkgever betaalt dus feitelijk 100 euro per maand voor iemand die 32 uur per week bij hem werkt. De stagiair krijgt geen aanvullende uitkering tot bijstandsniveau, maar moet maar een baantje zien te vinden naast die stage.



Burger!
Ben met behoud van uitkering neergezet bij stichting sent in Babberich. Ze zijn daar niet aardig en intimiderend zelfs. Er zijn een paar gemeentes in Gelderland die daar mee samenwerken! ONGELOOFLIJK en NIET TE BEGRIJPEN!!!! Ik hoop dat het snel verboden wordt. Het stinkt!
Manon Vergnes / Secretarieel medewerker
Mensen met een uitkering te laten werken, zou in de grondwet verboden moeten worden. Dit is schandalig wat ik lees. Iedereen die hoort te werken, hoort dan een fatsoenlijke loon en een goede CAO te hebben.
Advertentie