of 59221 LinkedIn

Kom met een wet tegen roken op schoolpleinen

Dit keer heb ik geen ‘column’, maar twee rekensommen. De eerste: wat is de uitkomst als je de volgende punten optelt?

  1. Roken is verantwoordelijk voor 24 procent van de zorgkosten die veroorzaakt worden door ongezonde leefgewoonten.
  2. Iedereen wil minder zorgkosten.
  3. Uit onderzoek blijkt dat als kinderen beginnen met roken, dat beter zo laat mogelijk moet gebeuren (des te makkelijker kunnen ze ook weer stoppen).
  4. Volgens het Longfonds begint de helft van de rokers op het schoolplein.
  5. Op ruim de helft van de Nederlandse scholen wordt gerookt op het schoolplein.
  6. Wettelijk behoort een schoolplein tot een schoolgebouw.

Uitkomst: op ruim de helft van de Nederlandse scholen laten directies en leerkrachten kinderen roken op het schoolplein en voorkomen daarmee een verlaging van de zorgkosten. ‘Ja, maar leraren vinden het moeilijk om leerlingen aan te spreken, zeker als het om een moeilijke doelgroep gaat en het de leerlingen ook verboden is om het schoolplein te verlaten’, hoor ik u zeggen. En misschien vinden scholen het moeilijk om streng te zijn, omdat jongeren anders naar een andere school gaan.
 

Oké, dan rekenen we nog even door. Wat gebeurt er als we de volgende drie punten erbij optellen?

  1. Er is een wet die verbiedt dat er gerookt wordt in cafés.
  2. Er is een wet die verbiedt dat horecagelegenheden kinderen onder de 18 jaar alcohol schenken. Handhaving gebeurt door gemeenten.
  3. Er is een wet die verbiedt dat aan kinderen onder de 18 jaar sigaretten wordt verkocht. De handhaving gebeurt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Uitkomst:

Er is géén wet die scholen voorschrijft om hun schoolterrein rookvrij te maken. Een stap in de goede richting is dat de Tweede Kamer verleden jaar een motie hiertoe heeft aangenomen die de regering verzoekt zich in te spannen om dit te realiseren. Nu moet er een wettelijke maatregel komen dat er op schoolpleinen niet gerookt mag worden in schooltijd door kinderen onder de 18 jaar en handhaving plaats zal vinden door de NVWA. Voordeel is dat leerkrachten deze wet kunnen gebruiken als ze het lastig vinden jongeren aan te spreken.
 

Trouwens, waar blijven de ouders die de schooldirectie aanklagen als roken op schoolplein wordt getolereerd? Zoals ook gebeurde door cafébezoekers en werknemers die in de rook van andere bezoekers en collega’s terecht kwamen. Als we dit al niet doen voor de gezondheid van onze jongeren, en het verlagen van de zorgkosten, laten we het dan doen om eindelijk in de Europese top te komen op gebied van gezondheidszorg. Doordat we slecht scoren op de “rookpreventie index” (een van de 48 punten), staan we nog niet in de top drie. Kom op Den Haag, kom met die wet.

Paul van der Velpen 
Meer columns van Paul van der Velpen leest u hier

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A.Vrijaart (bmw) op
Ik vind het een goed voorstel, daar zal rokend onderwijzend Nederland wel tegen zijn. En die zijn hardnekkig tegen daar kan je veel tegenstand van verwachten! Blijft dat je op school als leerkracht het goede voorbeeld moet blijven geven en dat is roken gewoon weg niet. Ik stel dan ook voor een algeheel rookverbod, niet beperkt tot 18 jaar. ( zorgkosten zitten ook bij 18plussers)
Door ton wurtz (woordvoerder) op
Het is alsof wij, gewone mensen, zo ongemanierd en onbeschoft zijn, dat we alleen nog in bedwang kunnen worden gehouden met regels, wetten en toezicht. Ook voor kinderen geldt dat het plukken van de verboden vrucht een uitdaging is. Een betere oplossing is een eerlijke voorlichting op scholen en scholieren ook serieus nemen. Wie een hamer heeft ziet overal spijkers, zo luidt het gezegde, en dat lijkt ook op te gaan voor uw stellingname.