Advertentie
sociaal / Nieuws

Zwartboek misstanden sociale werkvoorziening

Het dagelijks bestuur van sociale werkvoorziening Pauw Bedrijven stelt een onafhankelijk onderzoek naar misstanden in het bedrijf. Vorige week boden vier IJsselsteinse politieke partijen VVD-wethouder Frans Cremer een zwartboek aan over intimidatie, machtsmisbruik en falende leiding.

18 maart 2011

De Krom
De vier partijen (SP, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie) hebben naar aanleiding van het zwartboek inmiddels ook op landelijk niveau aan de bel getrokken. De partijen willen het oordeel horen van VVD-staatssecretaris De Krom en weten welke maatregelen De Krom wil nemen om dergelijke “mensonterende toestanden” te voorkomen.

Mensonterend
In het zwartboek ‘Om stil van te worden’ staan citaten van medewerkers van de sociale werkplaats in IJsselstein/Nieuwegein die er niet om liegen: ‘De mens speelt geen rol bij de directie’, ‘Mensonterend gedrag van leidinggevenden’ en ‘Intimiderend en schofferend gedrag is aan de orde van de dag’. Ook wordt gewag gemaakt van de werksituatie bij het bedrijf PenTec. Er zou geen rekening worden gehouden met de beperkingen van de gedetacheerde werknemers van de sociale werkplaats.

Commotie
Twee jaar geleden had de SP in Nieuwegein al een vergelijkbaar rapport uitgebracht: ‘Een Pauw zonder trots’. De partijen vinden het ontzettend jammer dat daar destijds niets mee is gebeurd. Vorige week presenteerden de partijen het zwartboek in de clustervergadering Samenleving. Daar zorgden de conclusies voor commotie.  De andere partijen waren wel verontwaardigd over dat zij geen inzage hadden gehad in het zwartboek en geen wederhoor is gepleegd bij de directie.

PenTec
Die liet weten zich niet te herkennen in de verhalen. De directeur wees op een medewerkerstevredenheidsonderzoek onder 500 medewerkers die het bedrijf met een 7,3 waarderen. Het zou dan best kunnen dat 10 van de 550 medewerkers niet tevreden waren. Over PenTec zei de directeur dat het een kans was die niet gemist mocht worden, omdat het twee jaar continu werk bood.

Onderzoek
Toch is na overleg tussen dagelijks bestuur en directie besloten een onafhankelijk onderzoek in te stellen onder leiding van professor Theo Camps, hoogleraar organisatiekunde & bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en bestuursvoorzitter van adviesbureau Berenschot. De resultaten van het onderzoek zijn openbaar. Het dagelijks bestuur adviseert bij iedere deelnemende gemeente een vertrouwenspersoon aan te stellen, waar werknemers van PAUW Bedrijven terecht kunnen, in aanvulling op de onafhankelijke klachtencommissie die PAUW Bedrijven al kent.

Zorgvuldig
Wouter Kolff, bestuursvoorzitter van PAUW Bedrijven en VVD-wethouder sociale zaken van Nieuwegein zegt dat het bedrijf bekend staat als goede werkgever. Ook vindt hij het zware tijden voor de sociale werkvoorziening. Om de organisatie te behouden, moeten ondernemers op PAUW Bedrijven en hun diensten kunnen rekenen, aldus Kolff. ‘Daarom is het voor alle betrokkenen, ook voor de politiek, belangrijk zorgvuldig met deze kwestie om te gaan. Anders zouden juist de mensen waar het om gaat de dupe kunnen worden.’ Nader commentaar geven directie en bestuur pas nadat de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn.

Zwartboek ‘Om stil van te worden’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

s.samsung
De klachten uit het zwartboek bestaan vandaag nog steeds. Ik spreek geregeld mensen van de SW Pauw bedrijven die hun verhaal aan mij vertellen. Intimidatie, bedrog,

beledigingen en ziektedagen omruilen in verlofdagen, treiteren en nog veel meer ellende voor mensen met een beperking die hierdoor al moeilijk voor zichzelf kunnen opkomen.Vergeet niet dat ooit deze mensen die dit hun aandoen voor de GROTE RECHTER moeten verschijnen en dan hebben zij geen corrupte vriendjes aan hun zij om hun te helpen. Alles heeft een gevolg in dit universum, zo ook dit.
jeanne
We moeten gewoon de koppen bij elkaar steken en actie ondernemen en vertel het overal waar je komt. Doe ik ook in de winkel,bij de tram/bus op bezoek bij mensen, echt overal. geef er bekendheid aan.

Bel mij nr:06-51020808 zodat we met z'n allen kunnen opstaan tegen deze criminelen. Bedenk dat we kunnen flyeren en reken maar dat je van alle kanten hulp zult krijgen.

Stuur per e-mail naar zoveel mogelijk mensen en vraag of zij het ook willen doorsturen en bekendheid aan willen geven. Je zou toch echt niet willen dat je zoon of dochter daar gaat werken!
Anoniem
Het is denk ik bij alle werkvoorzieningen dat het bij de staf niet gaat om de medewerkers, ze doen niets tot weinig en klacht indienen mag helemaal niet want voor je het weet heb je dikke conflict en zit je thuis onder de noemer bijzondere omstandigheden. Probleem lossen ze niet op maar iemand psychisch kapot maken krijgen zij een 10 voor! En dan zal ik de reactie van manager maar besparen
oosterwijck / WAO
Gezocht, ... Een journalist, die een documentaire wil maken over de Sociale Werkvoorziening?
oosterwijck / WAO
De sociale Werkvoorziening is niet voor de mens met een beperking, maar een inkomensbron voor het management. In veel Sociale werkbedrijven wordt de loonsubsidie van de gehandicapte werknemer gebruikt (misbruikt) om het management een riant inkomen te bezorgen. De werknemer is daarbij een noodzakelijk kwaad, een sta in de weg, een lastpost. Het wordt tijd dat de politieke partijen en vakbonden dit durven benoemen. Al sinds de jaren zeventig is de Sociale Werkvoorziening afgegleden naar een A-Sociale Werkvoorziening. Al vele duizenden levens van mensen met een beperking zijn verwoest, door het criminele gedrag van de managers, die de loonsubsidies van weerloze mensen gebruiken om zichzelf te verrijken en zichzelf een salaris van meerdere tonnen per jaar toebedelen. Geld waar geen enkele prestatie tegenover staat. ondertussen moet de arbeidsgehandicapte rondkomen van een sociaal minimum en wordt dagelijks getreiterd en mishandeld. Het management heeft zelfs een systeem van 10% mensen op de loonlijst, die op non-actief thuis zitten, om zo nog meer geld te genereren uit de loonsubsidies. Ik heb er een boek over geschreven. ... Maar geen enkele politieke partij of de vakbond neemt mij serieus, ... bang om een beerput te openen.
Advertentie