Advertentie
sociaal / Nieuws

Zware taak staatssecretaris

Er zijn ministers met een minder zware taak dan Paul de Krom. De nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken heeft een van de heftigste portefeuilles in het nieuwe kabinet gekregen.

22 november 2010

Waar de minister op Sociale Zaken, Henk Kamp, vooral vier jaar lang (of zo lang het kabinet er zit) mag uitleggen waarom het ontslagrecht niet wordt versoepeld en de AOW-leeftijd echt niet omhoog gaat, daar moet De Krom één van de meest ingrijpende hervormingen van het nieuwe kabinet gaan doorvoeren: de samenvoeging van Wajong, sociale werkvoorziening en de bijstand.

 

Het is een maatregel die onder het voorgaande kabinet al in de steigers is gezet, maar die de laatste weken in de media aan het uitgroeien is tot hét symbool van alles dat tegenstanders verschrikkelijk vinden aan dit kabinet. En dat voor iemand zonder ervaring op het gebied van Sociale Zaken.

 

De Krom kwam in januari 2003 in de Tweede Kamer. Eerst als woordvoerder Verkeer en Waterstaat en de laatste jaren op integratie. Hij gaf bij zijn aantreden eerlijk aan de herfstvakantie te gaan gebruiken om zich in te lezen op het onderwerp, en interviews houdt hij vooralsnog af. Een paar maanden terug gaf hij wel een interview aan Binnenlands Bestuur, toen hij nog de meest voor de hand liggende kandidaat leek voor een ministerspost of staatssecretarisschap op integratie.

 

De Krom benoemde daarin het onevenredig grote aantal niet-Westerse allochtonen dat gebruik maakt van sociale voorzieningen als kern van het integratieprobleem. ‘Werk is de sleutel tot integratie. Werk, werk en nog eens werk. Het is té gemakkelijk om als nieuwkomer in Nederland in de bijstand te belanden.

 

'De drempel tot de sociale zekerheid is te laag. Bovendien gaan mensen er soms, vanwege de zogeheten armoedeval, op achteruit als ze aan de slag willen gaan. Het is gewoon niet aantrekkelijk genoeg om te gaan werken. Ik vind het een regelrecht sociaal drama dat zóveel mensen verzeild zijn geraakt in de bijstand, en daarmee in een langdurige achterstandssituatie.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie